A filmtörténet legsármosabb sorozatgyilkosai

Pszichopata őrültek, akik kegyetlenségük ellenére nők millióit bűvölték el sármjukkal a filmvásznon.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sorozatgyilkosok mindig is kedvelt témái voltak a filmeknek. Íme, négy jóképű színész, aki ellenállhatatlan vonzerővel ruházta fel a filmtörténet legkíméletlenebb bűnözőit.

Nők milliói rajongtak ezekért az ellentmondásos figurákért, akikkel azonban nem valószínű, hogy ágyba bújtak volna.

Norman Bates - Anthony Perkins

A Psychót tartják Alfred Hitchcock egyik legjobb filmjének, a rendező neve pedig olyannyira összeforrt ezzel a rémisztő alkotással, hogy sokan a mai napig kizárólag horrorfilmesként gondolnak rá. Pedig Hitchcock ezen kívül mindössze egyetlen horrorfilmet rendezett, az 1963-as Madarakat. A mintegy fél évszázados fekete-fehér alkotás kétségkívül kiállta az idők próbáját, ami egyaránt köszönhető a kiváló forgatókönyvnek, a hatásos filmzenének, a vérfagyasztó zuhanyzós gyilkosságnak, a meghökkentő csavarokról nem is beszélve.

A négy Oscar-díjra jelölt film legnagyobb sztárja mégis Anthony Perkins, aki hibátlanul keltette életre Norman Bates-t, a Bates Motel elmebeteg tulajdonosát. A film alapjául szolgáló regény fiktív főhősét Robert Bloch író egy valódi sorozatgyilkosról és sírrablóról, Ed Geinről mintázta. A 28 éves, ellenállhatatlanul jóképű, halk szavú és udvarias Perkins tökéletes választás volt a szerepre, hiszen első pillantásra senki sem gondolná róla, hogy valójában egy kegyetlen mészáros.


Anthony Perkins megdöbbentő hitelességgel formálta meg a skizofrén moteltulajdonost, emlékezetes színészi játékával pedig sikerült kifejeznie a főhős összetett jellemrajzának valamennyi apró részletét.

Nem véletlen, hogy Norman Bates a filmtörténet legnagyobb ikonjai közé emelkedett, Perkins-t pedig örökre beskatulyázták. Az amerikai színész 1992-ben AIDS-ben bekövetkezett haláláig további három folytatásban játszotta el a kultikus figurát, ám ezek a filmek a nyomába sem érnek az eredeti klasszikusnak.

Early Grayce - Brad Pitt

Az 1993-as Kalifornia - A halál nem utazik egyedül című film az évtized egyik méltatlanul feledésbe merült alkotása. Pedig Dominic Sena mozija semmivel sem kevésbé hatásos, mint mondjuk a Hetedik vagy A bárányok hallgatnak. A hátborzongató road movie főszereplője, a David Duchovny által játszott Brian Kessler fotós feleségével együtt egy kaliforniai utazásra indul, hogy készülő könyvükhöz hírhedt sorozatgyilkosságok helyszíneit kutassák fel.

Mivel spórolni akarnak a benzinköltségen, magukkal visznek egy furcsa párt, akikről idővel kiderül, hogy valójában kegyetlen sorozatgyilkosok.


A rémálomba forduló thrillerben Brad Pitt keltette életre Early Grayce-t, aki pályafutása során először szabadult meg szépfiú imidzsétől. A Rolling Stone magazin kritikusa rátapintott Pitt alakításának nagyszerűségére, melynek során a pályakezdő színész fokozatosan vetkőzi le kisfiús sármját, hogy helyét a színtiszta őrület vegye át.

Az egyszerre jóképű és ijesztően eszelős Pitt Early Grayce életre keltésével karrierjének első erőteljes alakításával örvendeztette meg a nézőket. Sajnálatos, hogy Hollywood a mai napig nem ismerte el Oscar-díjjal a színész kivételes tehetségét, amit az azóta eltelt több mint 15 év alatt már tucatnyi alkalommal bizonyított.

Patrick Bateman - Christian Bale

Brett Easton Ellis Amerikai pscyho című brutális regényének megjelenése óriási botrányt kavart világszerte. Nem véletlen tehát, hogy a kegyetlenkedésekben és gyomorforgató mészárlásokban bővelkedő alkotás nem kerülte el a megfilmesítést. A könyvből Mary Harron rendezett filmet. Az Amerikai psycho kellőképpen véres és erőszakos, ám sokkhatásban meg sem közelíti a film alapjául szolgáló könyvet. A filmben Christian Bale bújt Patrick Bateman bőrébe, akivel látszólag minden rendben van.

Bateman a nyolcvanas évek egyik legmenőbb és leggazdagabb yuppie-ja, ám senki sem sejti róla, hogy titokban egy pszichopata sorozatgyilkos. Eredetileg Leonardo DiCapriónak szánták a nagy kihívást jelentő szerepet, de ő inkább A partot választotta, így került a képbe Christian Bale.

A 35 éves brit színész élete első és egyik legjobb alakítását produkálta a lehengerlően vonzó, idegesítően tenyérbemászó és félelmetesen őrült üzletember megformálásával. Alakítása azonban nem nélkülözi a humort és az iróniát sem. Bale szokásához híven komolyan vette a felkészülést a szerepre, hetekig keményen edzett, és rendszeresen szoláriumozott, hogy hitelesen játszhassa el az öntelt, hiú és arrogáns Batemant. 2002-ben készült el a film említésre sem méltó, videóra szánt folytatása, melynek nem sok köze van az eredetihez.

Stuntman Mike - Kurt Russel

Quentin Tarantino 2007-es Grindhouse: Halálbiztos című filmje alaposan megosztotta a közönséget. Voltak, akik szerint a kultrendező egy újabb igazi mesterművel lepte meg a nézőket, mások szerint viszont filmje csak egy ócska B-mozi, tele unalmas szövegeléssel, amiben ráadásul a rendező pofátlanul nyúlja a hetvenes évek filmjeit.

A Halálbiztossal kapcsolatban két dologban viszont szinte mindenki egyetértett. Egyrészt, hogy Tarantino minden idők egyik legdurvább autóbalesetét álmodta a vászonra, másrészt, hogy Kurt Russell hatalmasat alakított Stuntman Mike-ként.

A rendező mindig is híres volt arról, hogy elfeledett színészeket ránt ki a süllyesztőből, ezúttal pedig Kurt Russell volt a szerencsés, aki lehetőséget kapott Tarantinótól, hogy feltámassza karrierjét.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az 58 éves amerikai színész pedig rászolgált a rendező bizalmára, a kiöregedett nőcsábász kaszkadőr jelenetei ugyanis a mozi legemlékezetesebb pillanatai közé tartoznak. Stuntman Mike hobbija meglehetősen bizarr, speciális gépkocsijával ugyanis direkt hajt végre autóbaleseteket, minek során a jobbján ülő gyönyörű lányok halálukat lelik.

Russell körül minden pillanatban szinte tapinthatóan izzik a levegő, Vanessa Ferlito fülledt erotikával teli lapdancéről nem is beszélve, amit látva pasik milliói irigyelték a vén szívtiprót. Kár, hogy kiváló alakítása ellenére Kurt Russellt azóta sem láthattuk a vásznon, pedig hatvan felé közeledve is megérdemelne újabb szerepeket.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük