A leghátborzongatóbb horrorhősök valódi arca

Most megtudhatod, hogy néznek ki a valóságban a rémfilmek arctalan mészárosai, akik megfagyasztják a vért a nézők ereiben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Freddy Krueger - Robert Englund

A késkarmaival kaszaboló álombeli sorozatgyilkos a '80-as évek legnépszerűbb horrorszériája, a Rémálom az Elm utcában tiniszereplőit öldöste nyolc részen keresztül. Freddy Krueger rémisztően torz arcával, sátáni vigyorával és az ujjaira szerelt félelmetes pengékkel a korszak rémfilmjeinek emblematikus figurájává vált. A csíkos pulcsis szörnyszülöttet megformáló Robert Englundnak pedig ez a szerep hozta meg a világhírt.


Az amerikai színész 1947-ben született, és 12 éves korában kezdett színészetet tanulni, amit később Kalifornia és Michigan egyetemein folytatott. Filmes karrierje 1974-ben indult a Buster és Billie című mozival. A svéd felmenőkkel büszkélkedő híresség pályafutása során több mint száz filmben szerepelt.

Először 1983-ban figyelt fel rá a szakma, amikor Willie-t, a szeretetreméltó földönkívülit játszotta egy tévésorozatban. Egy évvel később Wes Craven horrorszériájának első része, a Rémálom az Elm utcában egy csapásra sztárrá tette.

A folytatások pedig csak megerősítették státuszát. A Hellraiser Pinheadjét megformáló Doug Bradley-n kívül Englund az egyetlen olyan színész, aki egymás után nyolc alkalommal keltette életre ugyanazt a rémfilmkaraktert.

A civilben rendkívül barátságosnak és jó humorúnak tartott sztár kétszer vált el, egy lánya született. Jelenleg harmadik feleségével, Nancy Booth-tal él. A színészet mellett rendez is, cseppet sem meglepő módon horrorfilmeket. Önéletrajzi könyve 2009 októberében jelenik meg.

Jason Voorhees - Ari Lehman

A 80-as évek másik kaszabolós klasszikusa, amit tinik tízezrei sikoltoztak végig, a Péntek 13 széria. Jason Voorheest, a szablyás gyilkológépet szinte mind a tíz részben más színész testesítette meg. Ari Lehman, Steve Daskewisz, Richard Brooker, Ted White, Tom Morgan, C.J. Graham és Kane Hodder mind a fejükre húzták a hírhedt hokimaszk-álarcot.


A filmet ismerők többségének Ari Lehman neve ugrik be elsőnek a fiktív tömeggyilkossal kapcsolatban, pedig ő csak a mamája álmaiban kísértő fiatal Jasont játszotta el, és mindössze négy napot töltött a forgatáson.

Az első rész gyilkosa nem is ő, hanem anyja, egy kemping szakácsa, aki azért aprítja zöldség helyett a táborlakókat, hogy megbosszulja fia halálát. Jason csak az egy évvel későbbi folytatásban, az 1981-es Péntek 13 II-ben veszi kezébe a véres szablyát, hogy megbüntesse Mrs. Voorhees - aki fiához hasonlóan fej nélkül végzi - gyilkosát. A lefejezett fiú váratlan feléledése elsőre furcsának tűnhet, de a széria tíz epizódja alatt ez többször is előfordul, és a végén a rendezők már azzal se vesződtek, hogy bármiféle magyarázatot adjanak az antihős feltámadására.

Ari Lehman 1965-ben született, filmes karrierje a Péntek 13-mal indult, és azzal is ért véget. Helyette a könnyűzenében aratott sikereket, FirstJason nevű zenekarával ő a bizarr szörnymetál-műfaj egyik jeles képviselője. A rövid életű horroros múltját ügyesen meglovagoló sztár feleségével, Elaine Campos-Moyával Chicagóban él.

Leatherface - Gunnar Hansen

A texasi láncfűrészes gyilkos 1974-ben indította be először hírhedt motorfűrészét, a moziban ülők pedig visítozva kapkodták a fejüket a hektoliterszámra fröcsögő művér és a szanaszét repülő emberi testrészek láttán.


Az emberbőrből varrt iszonytató maszkot viselő Leatherface vértől lucskos henteskötényben üldözte a szereplőket, akiket aztán szép módszeresen fel is darabolt. A horrortörténet egyik meghatározó tömeggyilkos-karakterét életre keltő Gunnar Hansen nagydarab termetével, fehér szakállával és barátságos ábrázatával inkább emlékeztet a jóságos Mikulásra, mint egy pszichopata mészárosra.

Az izlandi születésű sztár 1947-ben született, öt éves korában költözött szüleivel az Egyesült Államokba. Nem készült színésznek, számítógépes operátorként dolgozott és focizott, mígnem próba szerencse alapon jelentkezett meghallgatásra Tobe Hooper horrorfilmjébe. A csaknem két méter magas fiú megkapta a félelmetes Leatherface szerepét, amivel mozitörténelmet írt.

A kultuszhorror után játszott még a Démonvadászban, ezután azonban elhatározta, hogy nem forgat többet. Az írásnak szentelte életét, és 1975-ben még Wes Cravennek is nemet mondott, aki az azóta szintén klasszikussá vált Sziklák szeméhez akarta szerződtetni. 1987-ben tért vissza a filmek világába, de a színészet már csak mellékszál az írás mellett. Újabban egy készülő horrorfilm forgatókönyvén dolgozik.

Mike Myers - Nick Castle

Melyik horrorrajongó tudná elfelejteni a legendás Halloween-széria hírhedt gyilkosát? Mike Myers hang nélkül, félelmetes lassúsággal mozogva, ám kérlelhetetlenül döfködte halálra áldozatait egy hatalmas konyhakéssel.


Az elmegyógyintézetből szabadult pszichopata 1978-ban indult ámokfutó útjára. A nyolc rész mindegyikében más színész játszotta a papírmasé-maszk mögött rejtőző fantomszerű alakot, közülük először Nick Castle húzta fel a hírhedt álarcot.

Az amerikai színész-rendező-forgatókönyvíró 1947-ben született, színész családba. Már gyerekként szerepelt apja, Nicholas Charles Castle filmjeiben, így volt bőven tapasztalata, amikor volt osztálytársa, John Carpenter filmjében elvállalta a bomlott agyú gyilkológép szerepét.

Azóta kevés moziban játszott, de olyan rendezésekkel büszkélkedhet, mint Az utolsó csillagharcos vagy a Dennis, a komisz. Legutóbbi munkája a Robin Williams főszereplésével készült, 2007-ben bemutatott August Rush című musical forgatókönyve.

Jigsaw - Tobin Bell

Napjaink meghatározó horrorszériája kétségkívül a Fűrész, melynek első része 2004-ben került a mozikba. James Wan nagysikerű filmjeinek gyilkosa nem a '80-as évek kaszabolós irányvonalát követi, hanem a 21. századi rémtörténetek rafinált módszereivel, rejtélyekkel, váratlan fordulatokkal és a körmönfont kínzások mellett a pszichológiai hadviselés fegyvertárával hat a nézőre. A komikus marionettbábra emlékeztető álarc mögé rejtőző, haldokló John Kramert Tobin Bell kelti életre.


A filmben talányos-halálos feladványai miatt csak Jigsaw-nak, kirakónak nevezett ördögi játékmester nem maga végzi ki áldozatait, hanem megvárja, míg legyilkolják egymást az általa kieszelt ördögi csapdákban. Jigsaw moralista, akinek beteg játékaival az a célja, hogy a résztvevők a halál elől - többnyire sikertelenül - menekülve megtanulják méltányolni az élet értékét.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Tobin Bell 1942-ben született, filmes karrierjét a Lángoló Mississippi című filmben kezdte. Szokványosnak nem nevezhető kinézetének és kiváló játékának köszönhetően ő lett Hollywood egyik legkedveltebb antihőse. Olyan mozikban mutatta be, milyen ördögien gonosz tud lenni, mint az Élve eltemetve vagy A cég. A civilben cseppet sem félelmetes Tobin Bell nős, két gyermek apja, szabadidejében pedig egy kis baseball-csapat edzője.

OLVASD EL EZT IS!

  • arnold schwarzenegger
  • terminátor

Így néznek ki most a Terminátor 1-2 sztárjai

Ezt is szeretjük