Pelé 82 évesen hunyt el: vastagbélrákkal küzdött a focicsillag
82 éves korában elhunyt a híres focicsillag, Pelé régóta komoly betegséggel küzdött.

pele-kep4

Szomorú hírt közölt Pelé ügynöke, Joe Fraga az AP News szerint december 29-én az esti órákban: brazil labdarúgócsillag örökre lehunyta a szemeit. A közleményt a Facebook közösségi platformján is megosztották.

Meghalt Pelé, a labdarúgócsillag

Edson Arantes do Nascimentót, avagy ismertebb nevén Pelét háromszoros világbajnok brazil labdarúgóként ismerte meg a világ. Életében közel 1390 mérkőzésen vett részt, és 767 gólt szerzett.

pele-kep
Fotó: Getty Images Hungary/ United Archives

A brazíliai Três Coraçõesban született 1940. október 23-án. 1952-ben a helyi Bauru AC-ben kezdett focizni, 1956-ban pedig a Santos játékosa lett. A São Paulo állam bajnokságát tíz alkalommal, a kor legfontosabb brazil trófeáját, a Taça Brasilt ötször nyerte meg 1961 és 1965 között.

Szegény családban nőtt fel, egész rokonsága fontosnak tartotta a futballt, innen örökölte a sport iránti érdeklődését és szenvedélyét is. Apja, ragadványnevén Dondinho, középcsatár volt, azonban sikeres karrierjét egy sérülés tette tönkre. Pelé sokszor nyilatkozott arról, hogy pontosan mit is jelent számára a foci világa.

- Focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom, és istenként tisztelem a labdát.

1961-ben nagy megtiszteltetés érte, ugyanis Brazília elnöke nemzeti kinccsé nyilvánította a legendás sportolót. 1982-ben elnyerte a FIFA Arany Medál-díját, amelyet kiemelkedő teljesítményének köszönhetett.

pele-kep3
Fotó: Getty Images Hungary/ Anadolu Agency

Több filmben is láthattuk, leghíresebb alakítását az 1981-es Menekülés a győzelembe alkotásban nyújtotta. Visszavonulása után sem tűnt el. Üzletemberként nagy sikereket ért el, 1994 és 1998 között Brazília sportminisztere volt.

1966 és 1982 Rosemeri dos Reis Cholbi volt a felesége, akitől két lánya és egy fia született: 1967-ben Kelly Cristina, 1970-ben Edson, 1978-ban Jennifer. Másodszorra, 1994-ben Assíria Lemos Seixast vette el, aki 1996-ban ikreket szült neki - a Joshua és Celeste nevet kapták. A házaspár 2008-ban vált el.

pele-kep2
Fotó: Getty Images Hungary/ Handout

Pelének 1964-ben született egy házasságon kívüli lánya a házvezetőnőjüktől, akit soha nem ismert el gyermekeként, még egy pozitív DNS-tesztet követően sem. 1968-ban is született még egy házasságon kívüli lánya egy újságírónőtől, őt elismerte. 73 évesen brazil lapértesülések szerint elvette a nála 25 évvel fiatalabb Márcia Cibele Aokit.

A 82 éves Pelénél 2021 augusztusában diagnosztizáltak vastagbélrákot, amely miatt többször is kórházi kezelést és kemoterápiát kapott. 2022 decemberében egy légúti fertőzéstől legyengülve a kórházból jelentkezett be a közösségi médiában, ahol még reményekkel telve közölte rajongóival, hogy tele van erővel és kitartással. 

„Kedves barátaim! Szeretném, ha mindannyian nyugodtak lennétek, és pozitívak maradnátok. Erős vagyok, tele reménnyel, folytatódik a kezelésem” - írta ekkor még a poszthoz, majd néhány hét múlva örökre lehunyta szemeit.

Ez volt Maradona utolsó kívánsága

Diego Maradona egy kéréssel fordult legkisebb fia mostohaapjához a halála előtt.

Cover-kép: Getty Images

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük