Nelly Furtado volt a 2000-es évek slágergyárosa: friss fotókon a 43 éves énekesnő
Nelly Furtadónak olyan slágereket köszönhetünk, mint a Maneater vagy a Say it Right.

nelly-furtado-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akik rajonganak a 2000-es évek slágereiért, valószínűleg kívülről fújják Nelly Furtado dalait. Az énekesnő a '90-es évek második felében kezdte karrierjét, de a hírnév nem egyből hullt az ölébe. 2000-ben jelent meg debütáló albuma, ami a Whoa, Nelly! címet kapta, azon hallható első slágere, az I'm Like a Bird.

2006 egyértelműen az ő éve volt, akkor jelent meg a Loose című lemeze, amelyen élete legnagyobb slágerei hallhatóak, ilyen a Maneater, a Say It Right, az All Good Things (Come to an End) vagy a Promiscuous. 2017 óta nem adott ki új dalokat, így az elmúlt években teljesen eltűnt a Grammy-díjas sztár.

Friss fotókon Nelly Furtado 

Bár Kanadában született 1978. december 2-án, ereiben portugál vér csörgedezik, ugyanis szülei Portugáliából emigráltak át Amerikába egy jobb élet reményében. Hamar kiderült, hogy született tehetség, négyévesen már portugál dalokat énekelt. Legelőször édesanyjával állt színpadra, egy templomban duetteztek. Kilencévesen hangszereken játszott már, először trombitázott és ukulelézett, később gitározni és szintetizátorozni is megtanult. 12 évesen dalokat írt, illetve az iskolája zenekarában játszott, a középiskola elvégeztével kezdte komolyabban venni karrierjét. 

A 2000-ben kiadott számaival sikeresen befutott, második albuma, a Folklore kevésbé volt emlékezetes. A harmadik lemeze, a Loose azonban nagyot robbant, a produceri munkálatokért Timbaland felelt, aki akkoriban a zeneipar egyik legbefolyásosabb embere volt. A Loose-t a kritikusok és a rajongók is dicsérték, több mint 12 millió fogyott el belőle világszerte.

Világ körüli turnéra indult, 2007 és 2008 között 60 show-t adott. Abban az időszakban egyik pillanatról a másikra ő vált a zeneipar egyik legsikeresebb énekesnőjévé, ez óriási nyomást helyezett a vállára, persze már a 2000-es évek első felében is ismert volt, de a harmadik lemeze akkorát robbant, hogy ekkora figyelmet még sosem tapasztalt előtte.

Nem mellesleg anyaként is helyt kellett állnia, a lányát nevelte, Nevis Gahuniát, aki 2003 szeptemberében született előző kapcsolatából. Erről a nehéz időszakról a New Zealand Heraldnak adott interjújában mesélt 2017-ben.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Egyszer idegösszeomlásom volt a színpadon. A Loose turnét csináltuk, és a lányom is velem volt, egyszerre kellett helyt állnom anyaként és énekesnőként, miközben utaztam. Ki voltam merülve. Egy este felmentem a színpadra, és hirtelen rájöttem, mennyire feszült vagyok. Az első két dalt sírva adtam elő - emlékezett vissza.

- Ezután visszavonultam egy időre a zenéléstől, és hazatértem. Amíg otthon voltam, ráébredtem arra, hogy a családdal együtt töltött idő az, amire mindig is vágytam.

A hírnév meglepetésszerűen ért, és végül össze is omlottam miatta.

- Túl sok volt ez így egyszerre. Két év intenzív turnézás és bulizás után órákat töltöttem egyedül a Los Angeles-i otthonomban, csak a padlót bámultam. Úgy éreztem, hogy egy csaló vagyok, akit az emberek nem a zenéje, hanem az imázsa miatt kedvelnek.

Nelly Furtado Hector Fonsecával 2022 júniusában.
Nelly Furtado Hector Fonsecával 2022 júniusában.
Fotó: Instagram/Hector Fonseca

A Loose korszak után egy spanyol lemezt adott ki 2009-ben Mi Plan címmel, mivel az nem angol nyelvű volt, így sokkal kisebb érdeklődést váltott ki. 2012-ben megjelent ötödik albuma, a The Spirit Indestructible is megbukott. 2017-ben jött ki a hatodik korongja, a The Ride, de az azon szereplő dalok sem tudtak a 2006-os slágerei nyomába érni.

A lemezek közti időszakban is elütötte az idejét, a gyereknevelés mellett kitanulta a fazekasszakmát és a varrást. Instagram-oldalán bevallotta, hogy 18 éves lánya mellett még nevel egy négy- és egy háromesztendős csemetét is, de a kisebbik gyerkőcök nemét és nevét sem árulta el. Azt sem lehet tudni, hogy adoptálta-e, vagy természetes úton szülte meg őket, esetleg béranya segítségét vette igénybe.

Azt is titok övezi, hogy jelenleg kapcsolatban él, vagy sem, 2008-ban összeházasodott Demacio Castellonnal, de 2016-ban elváltak.

A 43 éves énekesnő megélt nehézségeket és sikereket karrierjében, a zenélésből viszont ennek ellenére sem ábrándult ki. 2022 júniusában Buda zenei producer készített egy közös képet a sztárral és csapatával. Elárulta, hogy új dalokat vettek fel. Lido Pimienta énekesnővel is együtt dolgozott májusban, írta meg a Music Times, így valószínűleg Furtado különleges bejelentéssel lepi meg rajongóit néhány hét vagy hónap múlva.

Tyra Banks ma már telt idomokkal hódít

A '90-es és 2000-es évek karcsú szupermodellje ma már a testpozitivitás szószólója.

Ezt is szeretjük