Az A-ha angyalarcú énekesébe nők milliói voltak szerelmesek: a 62 éves Morten Harket így néz ki most

A 62 éves Morten Harket továbbra is az A-ha zenekar oszlopos tagja.

aha-énekes-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Morten Harket az A-ha zenekar énekeseként robbant be a köztudatba a '80-as években. A világ egyik legnépszerűbb norvég bandáját Magne Furuholmennel és Pål Waaktaarral alapította meg 1982-ben.

A trió debütáló albuma 1985-ben jelent meg Hunting High and Low címmel, amelyen a korszak egyik legmeghatározóbb slágere, a Take On Me is szerepel. Mint sok zenészért, így az A-háért is rajongtak a nők, a kék szemű, angyalarcú Morten Harket posztere sok lány falát díszítette akkoriban. A 62 éves zenész sármjából semmit nem veszített.

Morten Harket így néz ki most

Harket csupán négyéves volt, amikor zenét kezdett szerezni, és zongorázni kezdett. Még zongoraleckéket is vett, de nem volt elég fegyelmezett a gyakorláshoz. Fiatalon olyan zenészek inspirálták, mint David Bowie, a Queen, Jimi Hendrix vagy Johnny Cash. Amikor megismerkedett két zenésztársával, ők már régebbről ismerték egymást. 1982-es megalakulásuk után Norvégiából Londonba költöztek, hogy nemzetközileg is elismertté váljanak. A recept végül is bevált, a legnagyobb slágerük a Take On Me lett, amelynek a videóklipjének képi megvalósítása is úttörőnek számított abban az időszakban. 

A '80-as években igazi sztárokká váltak, az egész világot körbeutazták, persze a Take On Me mellett még számos igényes és fülbemászó dalt kiadtak, ilyen volt a The Sun Always Shines On TV, a Manhattan Skyline, a Cry Wolf, a Crying In The Rain vagy a Stay On These Roads. 1994-es visszavonulásukig összesen öt albumot adtak ki, majd 2000-ben visszatértek.

Utolsó, tizedik lemezük 2015-ben jelent meg Cast In Steel címmel. A rajongók örülhetnek, ugyanis 2022 őszén True North címmel érkezik az új lemezük, hozzá pedig egy filmet is kiadnak az élő fellépéseikből, nem mellesleg a jövő évben újra turnéra indulnak, remélhetőleg a világjárvány nem húzza keresztbe terveiket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Morten Harket idén szeptemberben ünnepelte 62. születésnapját, a zenész semmit nem veszített a sármjából, ráadásul nagyon fiatalos.  

Morten Harket 1985-ben és 2021-ben.
Morten Harket 1985-ben és 2021-ben.
Fotó: YouTube/A-ha, YouTube/This Morning

Ami a magánéletét illeti, a Take On Me és a The Sun Always Shines On TV című klipek főszereplő hölgye, Bunty Bailey volt a kedvese, de végül szakítottak. 1989-ben vette feleségül Camillát, de kilenc év után elváltak. Utána együtt járt egy Anne nevű nővel, de öt év után szakítottak. 2005-ben szeretett bele Inez Anderssonba, azóta is ő a párja. A kapcsolataiból összesen öt gyermeke született, volt neje három gyermekkel ajándékozta meg: Jakob 1989-ben, Jonathan 1990-ben, Tomine lánya 1993-ban látta meg a napvilágot. Volt párja, Anne egy lányt szült neki 2003-ban, aki a Henny nevet kapta. Inezzel egy gyermeket vállalt, Karmen 2008 óta boldogítja őket.

2021-ben az Augsburger Allgemeine lapnak adott interjút, amelyben elmesélte, milyen a viszonya az A-ha másik két tagjával. Érdekes, hogy egy laikus azt gondolná, legjobb barátok, és még a szabadidejükben is igyekeznek minél több időt egymással tölteni, de ez messze nincs így.

- Nem igazán beszélünk, hacsak éppen nem történik valami fontos. Már régóta nem töltöttünk együtt magánemberként időt egymással, de szerintem ez nem szokatlan egy zenekarnál. Ha már közel negyven éve ismeritek egymást, és ugyanennyi ideje dolgoztok együtt, akkor miért is kéne még együtt tölteni a szabadidődet velük? Még a koronavírus előtt is ez az állapot állt fent. Mindenki csinálja a maga dolgát, mindenki dalokat ír, majd egy ponton újra összejövünk egymással. Nem kell ezt túldramatizálni. Az A-ha sosem a barátságon alapult, hanem a zenén. Mindig is ez kötött össze bennünket.

morten
Fotó: YouTube/This Morning

Harket mindig is kívülállónak érezte magát a zenekarban.

- A fiúk a pubertás előtti idők óta ismerik egymást. Évek óta írtak együtt dalokat, mielőtt megismerkedtek velem. Amikor megalapítottuk az A-hát, nem voltam kevésbé részese a csapatnak, mint ők, de a dinamika Pål és Magne között mindig más volt, mint köztem és közöttük. Ez a helyzet néha ellenséggé, máskor béketeremtővé is tett engem. A konfliktusok is változtak az évek során. Ami a fő konfliktust illeti, Pål és Magne dalszerzőkként éretté váltak. Az ügy még mindig nagyon érzelmes, de tudják, hogyan kezeljék jobban, vagy legalább hogyan maradjanak távol önmaguktól. Manapság a kettejük kapcsolata az érzelmi távolságtartáson alapul, ami segít megelőzni, hogy a dolgok irracionálissá váljanak, és kicsússzon a kezükből az irányítás.

Mindig is az volt a fő motivációja, hogy a zenéjük minél nagyobb hatással legyen másokra, és az is izgalomba hozza, amikor izgalmas és érdekes emberekkel találkozhat zenészként. Sosem vonzotta a hírnév, nem érdekelte a népszerűség, amikor egyik pillanatról a másikra népszerűek lettek, ezt az időszakot nagyon nehezen élte meg.

- Ez elég nagy kihívás volt. Ezt pedig aligha érthetik meg mások, mert nagyon kevesen voltak már hasonló helyzetben. Rendkívül kimerítőnek találtam, hogy mindig működőképesnek kellett lennem. Ilyenkor akkor is el kell menned a tévéstúdióba, ha nagyon sz*rul érzed magad.

Még lázasan is a színpadon kell állnod.

- Ott kell lenned a stúdióban még akkor is, ha napok óta nem aludtál. És ott vannak az időeltolódások is, egyik nap még Németországban vagy, másnap viszont már Japánban. Ugyanakkor mindig világos volt számomra, hogy ez is az egyenlet része, és nem szabad hagynom magam lekicsinyelni, hiszen nem amatőr zenekar akartunk lenni, hanem a csúcsra akartunk jutni. Nem mellesleg aszerint ítélik meg a professzionizmusodat, hogy milyen jól teljesítesz a legrosszabb pillanatokban.

A '80-as évek férfi énekesei

Képes összeállításunkban megnézheted, hogy megváltoztak a '80-as évek imádott sztárjai.

Ezt is szeretjük