Matthew McConaughey rém kínos dolgot művelt: a forgatást is leállították miatta
Matthew McConaughey úgy ment el egyszer egy forgatásra, hogy még a forgatókönyvbe sem nézett bele.

matthew-mcconaughey-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Matthew McConaughey korunk egyik legtehetségesebb színésze, az Oscar-díjas sztár a '90-es években robbant be a köztudatba, a 2000-es években ő lett a romantikus vígjátékok ünnepelt macsója, de egy idő után elege lett, hogy ebbe a skatulyába helyezték, így közel két évig nem is forgatott.

A 2010-es években már olyan komoly alkotásokban láthatták a rajongók, mint A Wall Street farkasa, a Mud, a Csillagok között, az Úriemberek vagy a Mielőtt meghaltam, utóbbiért kapta meg az Oscar-díjat is. Mindig is imádott improvizálni, hiszen véresen komolyan beleélte magát az általa megformált karakterek helyzetébe. Nem egy olyan forgatása volt, amikor inkább az ösztöneire hallgatott, és aszerint játszott, nem a forgatókönyvre hagyatkozott, ám egyszer eléggé pórul járt ezzel a technikájával karrierje elején. A kínos történetről a Zöldlámpa című memoárjában írt.

Matthew McConaughey ebből a hibájából sokat tanulhatott

Az 1995-ben megjelent Skorpió forrás című film egyik szerepét ajánlották fel neki, amire rögtön igent mondott. Ez egy apróbb szerep volt, és még a meghallgatásra sem kellett elmennie, a szerepért tízezer dollárt kapott. Bár elküldték neki a forgatókönyvet, végül egy oldalt sem olvasott el belőle, akkoriban sok feszültség keletkezett benne amiatt, hogy túlságosan rágörcsölt a színészet elméleti részeire, és a színjátszó órákból is elege lett. Úgy döntött, a Skorpió forrást is úgy oldja meg, ahogy 1993-ban a Tökéletlen időkben játszott, a filmben Wooderson karakterét szinte végig az improvizálás módszerével hozta.

GettyImages-1195278945
Fotó: Gary Miller / Getty Images Hungary

- Elég ebből az akadémikus, szűk látókörű, túlagyalt tanulásból, amit művelek, itt az ideje visszatérni a gyökerekhez. A Skorpió forrásban az emberem egy amerikai drogfutár Dél-Texasban, aki találkozik a mexikói csempészekkel, akik behozzák neki a drogot az Államokba, és azután megszegi a szavát, nem fizeti ki a drogot, hanem megöli a csempészeket, és elveszi a kokaint. Ennyit kellett tudnom. Egyszerűen az a fickó leszek, úgy kezelem a helyzetet, ahogy ő tenné, rögtönzök, azt csinálom, amit az emberem csinálna. Piskóta - emlékezett vissza.

Két héttel később kezdődtek el a forgatási munkálatok. Még egy háttértörténetet is kitalált El Rojónak, a karakterének. Annyira beleélte magát a szerepbe, hogy még a kollégáira sem nézett rá, senkinek sem köszönt, amikor beállt a helyére. Hirtelen az egyik asszisztens lépett oda hozzá, hogy odaadjon neki pár oldalt a forgatókönyvből. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A színész csak simán zsebre dugta, de hirtelen rátört a lámpaláz, és gyorsan átfutotta a jelenet leírását. Összesen négy oldalnyi monológ volt előtte, ráadásul mind spanyolul. Egyből elkapta az idegesség, még a forgatást is megszakította. Kérte a rendezőt, hadd kapjon 12 percet.

Nagy mázlija volt, hogy fél évig tanult spanyolul, így könnyebben tudta memorizálni a szöveget, csak azért 12 percet kért, mert annyi idő még nem akasztja ki a stábtagokat. Miután visszatért, folytathatták a munkát.

- Sosem néztem meg a Skorpió forrást. Aznap azonban megtanultam valamit. Azért kell készülnünk, hogy szabadok legyünk. Bele kell tenni a melót, hogy azután elvégezhessük a munkát. Fel kell készülni a munkára, hogy szabadon végezhessük. Ha ismerem az emberem, attól még nem tudok spanyolul - foglalta össze a ciki történetéből levont tanulságokat.

Cikkünk Matthew McConaughey Zöldlámpa című könyve alapján készült.

Matthew McConaughey megírta levelét az élethez, vagyis inkább szerelmes levelét az életről. Mert ebből a különleges memoárból az élet szeretete, mások tisztelete árad, még akkor is, ha őszintén szembe mer nézni saját gyengeségeivel, elhasalásaival, cikiségeivel. Vagy talán pont azért. Ugyanakkor a leginkább erőt adó olvasmány a járvány idején, mert felnyitja szemünket arra, hogy adni jó, sőt adni kell! Mert csak úgy kaphatunk mi magunk is.  Ha mi nem villantjuk fel a zöld lámpát másoknak, hogyan kaphatnánk a sorstól zöld lámpát? A legszívbemarkolóbb, leglélekemelőbb karácsonyi könyv, amelynek minden fa alatt ott a helye.

Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 4990 forint.
Ezt is szeretjük