A leghátborzongatóbb horrorhősök valódi arca

Most megtudhatod, hogy néznek ki a valóságban a rémfilmek arctalan mészárosai, akik megfagyasztják a vért a nézők ereiben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Freddy Krueger - Robert Englund

A késkarmaival kaszaboló álombeli sorozatgyilkos a '80-as évek legnépszerűbb horrorszériája, a Rémálom az Elm utcában tiniszereplőit öldöste nyolc részen keresztül. Freddy Krueger rémisztően torz arcával, sátáni vigyorával és az ujjaira szerelt félelmetes pengékkel a korszak rémfilmjeinek emblematikus figurájává vált. A csíkos pulcsis szörnyszülöttet megformáló Robert Englundnak pedig ez a szerep hozta meg a világhírt.


Az amerikai színész 1947-ben született, és 12 éves korában kezdett színészetet tanulni, amit később Kalifornia és Michigan egyetemein folytatott. Filmes karrierje 1974-ben indult a Buster és Billie című mozival. A svéd felmenőkkel büszkélkedő híresség pályafutása során több mint száz filmben szerepelt.

Először 1983-ban figyelt fel rá a szakma, amikor Willie-t, a szeretetreméltó földönkívülit játszotta egy tévésorozatban. Egy évvel később Wes Craven horrorszériájának első része, a Rémálom az Elm utcában egy csapásra sztárrá tette.

A folytatások pedig csak megerősítették státuszát. A Hellraiser Pinheadjét megformáló Doug Bradley-n kívül Englund az egyetlen olyan színész, aki egymás után nyolc alkalommal keltette életre ugyanazt a rémfilmkaraktert.

A civilben rendkívül barátságosnak és jó humorúnak tartott sztár kétszer vált el, egy lánya született. Jelenleg harmadik feleségével, Nancy Booth-tal él. A színészet mellett rendez is, cseppet sem meglepő módon horrorfilmeket. Önéletrajzi könyve 2009 októberében jelenik meg.

Jason Voorhees - Ari Lehman

A 80-as évek másik kaszabolós klasszikusa, amit tinik tízezrei sikoltoztak végig, a Péntek 13 széria. Jason Voorheest, a szablyás gyilkológépet szinte mind a tíz részben más színész testesítette meg. Ari Lehman, Steve Daskewisz, Richard Brooker, Ted White, Tom Morgan, C.J. Graham és Kane Hodder mind a fejükre húzták a hírhedt hokimaszk-álarcot.


A filmet ismerők többségének Ari Lehman neve ugrik be elsőnek a fiktív tömeggyilkossal kapcsolatban, pedig ő csak a mamája álmaiban kísértő fiatal Jasont játszotta el, és mindössze négy napot töltött a forgatáson.

Az első rész gyilkosa nem is ő, hanem anyja, egy kemping szakácsa, aki azért aprítja zöldség helyett a táborlakókat, hogy megbosszulja fia halálát. Jason csak az egy évvel későbbi folytatásban, az 1981-es Péntek 13 II-ben veszi kezébe a véres szablyát, hogy megbüntesse Mrs. Voorhees - aki fiához hasonlóan fej nélkül végzi - gyilkosát. A lefejezett fiú váratlan feléledése elsőre furcsának tűnhet, de a széria tíz epizódja alatt ez többször is előfordul, és a végén a rendezők már azzal se vesződtek, hogy bármiféle magyarázatot adjanak az antihős feltámadására.

Ari Lehman 1965-ben született, filmes karrierje a Péntek 13-mal indult, és azzal is ért véget. Helyette a könnyűzenében aratott sikereket, FirstJason nevű zenekarával ő a bizarr szörnymetál-műfaj egyik jeles képviselője. A rövid életű horroros múltját ügyesen meglovagoló sztár feleségével, Elaine Campos-Moyával Chicagóban él.

Leatherface - Gunnar Hansen

A texasi láncfűrészes gyilkos 1974-ben indította be először hírhedt motorfűrészét, a moziban ülők pedig visítozva kapkodták a fejüket a hektoliterszámra fröcsögő művér és a szanaszét repülő emberi testrészek láttán.


Az emberbőrből varrt iszonytató maszkot viselő Leatherface vértől lucskos henteskötényben üldözte a szereplőket, akiket aztán szép módszeresen fel is darabolt. A horrortörténet egyik meghatározó tömeggyilkos-karakterét életre keltő Gunnar Hansen nagydarab termetével, fehér szakállával és barátságos ábrázatával inkább emlékeztet a jóságos Mikulásra, mint egy pszichopata mészárosra.

Az izlandi születésű sztár 1947-ben született, öt éves korában költözött szüleivel az Egyesült Államokba. Nem készült színésznek, számítógépes operátorként dolgozott és focizott, mígnem próba szerencse alapon jelentkezett meghallgatásra Tobe Hooper horrorfilmjébe. A csaknem két méter magas fiú megkapta a félelmetes Leatherface szerepét, amivel mozitörténelmet írt.

A kultuszhorror után játszott még a Démonvadászban, ezután azonban elhatározta, hogy nem forgat többet. Az írásnak szentelte életét, és 1975-ben még Wes Cravennek is nemet mondott, aki az azóta szintén klasszikussá vált Sziklák szeméhez akarta szerződtetni. 1987-ben tért vissza a filmek világába, de a színészet már csak mellékszál az írás mellett. Újabban egy készülő horrorfilm forgatókönyvén dolgozik.

Mike Myers - Nick Castle

Melyik horrorrajongó tudná elfelejteni a legendás Halloween-széria hírhedt gyilkosát? Mike Myers hang nélkül, félelmetes lassúsággal mozogva, ám kérlelhetetlenül döfködte halálra áldozatait egy hatalmas konyhakéssel.


Az elmegyógyintézetből szabadult pszichopata 1978-ban indult ámokfutó útjára. A nyolc rész mindegyikében más színész játszotta a papírmasé-maszk mögött rejtőző fantomszerű alakot, közülük először Nick Castle húzta fel a hírhedt álarcot.

Az amerikai színész-rendező-forgatókönyvíró 1947-ben született, színész családba. Már gyerekként szerepelt apja, Nicholas Charles Castle filmjeiben, így volt bőven tapasztalata, amikor volt osztálytársa, John Carpenter filmjében elvállalta a bomlott agyú gyilkológép szerepét.

Azóta kevés moziban játszott, de olyan rendezésekkel büszkélkedhet, mint Az utolsó csillagharcos vagy a Dennis, a komisz. Legutóbbi munkája a Robin Williams főszereplésével készült, 2007-ben bemutatott August Rush című musical forgatókönyve.

Jigsaw - Tobin Bell

Napjaink meghatározó horrorszériája kétségkívül a Fűrész, melynek első része 2004-ben került a mozikba. James Wan nagysikerű filmjeinek gyilkosa nem a '80-as évek kaszabolós irányvonalát követi, hanem a 21. századi rémtörténetek rafinált módszereivel, rejtélyekkel, váratlan fordulatokkal és a körmönfont kínzások mellett a pszichológiai hadviselés fegyvertárával hat a nézőre. A komikus marionettbábra emlékeztető álarc mögé rejtőző, haldokló John Kramert Tobin Bell kelti életre.


A filmben talányos-halálos feladványai miatt csak Jigsaw-nak, kirakónak nevezett ördögi játékmester nem maga végzi ki áldozatait, hanem megvárja, míg legyilkolják egymást az általa kieszelt ördögi csapdákban. Jigsaw moralista, akinek beteg játékaival az a célja, hogy a résztvevők a halál elől - többnyire sikertelenül - menekülve megtanulják méltányolni az élet értékét.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tobin Bell 1942-ben született, filmes karrierjét a Lángoló Mississippi című filmben kezdte. Szokványosnak nem nevezhető kinézetének és kiváló játékának köszönhetően ő lett Hollywood egyik legkedveltebb antihőse. Olyan mozikban mutatta be, milyen ördögien gonosz tud lenni, mint az Élve eltemetve vagy A cég. A civilben cseppet sem félelmetes Tobin Bell nős, két gyermek apja, szabadidejében pedig egy kis baseball-csapat edzője.

OLVASD EL EZT IS!

  • arnold schwarzenegger
  • terminátor

Így néznek ki most a Terminátor 1-2 sztárjai

Ezt is szeretjük