Ámulunk, milyen gyönyörű volt II. Erzsébet húga 19 évesen: így hasonlított a királynőre Margit hercegnő
Margit hercegnő csak külsőre hasonlított nővérére, egyébként teljesen más volt a személyisége.

margit-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

VI. György királynak két lánya volt, az idősebbet, Erzsébetet úgy ismerte és szerette a világ, mint II. Erzsébet királynő

A kisebbik, Margit hercegnő nővéréhez hasonlóan különleges személyiség volt, akinek még a palota szigorú szabályai sem szabhattak határokat. Bár különböztek, a királynő imádta egyetlen húgát. 

Erzsébet királynő húga, Margit hercegnő fiatalkori fotókon

Margit hercegnő 1930-ban született, négy évvel volt fiatalabb, mint szeretett nővére. Mivel édesapjuk, György király eredetileg nem volt a korona várományosa, kis korában még más, szabadabb életet szántak neki. 

Bár Erzsébet számára sem volt könnyű elfogadni a helyzetet, Margitnak nehezebben ment a dolog. Évtizedeken át ő volt a királyi család fekete báránya, aki a féktelen bulikról és a vad románcokról volt híres. Az ötvenes évek elején, fiatal felnőttként beleszeretett a házas Peter Townsend kapitányba, aki nem sokkal később el is vált érte. Ebből akkoriban hatalmas botrány volt, a királyi család kínosnak ítélte a helyzetet. 

Margit hercegnő mindössze 22 éves volt, szeretett volna hozzámenni élete első nagy szerelméhez, azonban nővére megtagadta ezt tőle. Emiatt hosszú időre megromlott a kapcsolatuk. A férfival végül 1955-ben szakítottak. 

1958-ban egy partin ismerkedett meg a fotós Anthony Armstrong-Jonesszal, aki egy évvel később feleségül kérte, azt az ajánlatot már az uralkodó is elfogadta, így 1960 májusában összeházasodtak. Az esküvőt a helyszínen kétezren, a tévében 300 millióan követték nyomon. Fiuk, David 1961-ben, lányuk, Sarah 1964-ben jött a világra. Sajnos a házasság egy idő után megromlott, 1966-tól a hercegnő ismét kicsapongó életet élt, viszonyai voltak. Rengeteg szeretője volt, köztük például hírességek, mint például Warren Beatty is. Ennek ellenére csak 1978-ban váltak el, eddigre vált tarthatatlanná a helyzet. 

Margit hercegnő egészsége soha nem volt igazán jó, már kamaszként dohányozni kezdett, ezzel soha nem hagyott fel. A hetvenes években ideg-összeroppanással és depresszióval kezelték, 1985-ben a fél tüdejét el kellett távolítania az orvosoknak. A hercegnő 2002-ben, 71 évesen hunyt el, második agyvérzése után egy nappal. 

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen szép lány volt Margit hercegnő fiatalon!

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover-fotó: Getty Images/Dave Bennett

Ezt is szeretjük