McLane, Tamara, König és Helena doktornő
A legtöbb ember szívesen utazna az űrbe - és tette is lélekben, a sorozatok által. De hol vannak most a múlt sci-fi hősei?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ nyugati felében a sci-fi rajongók elsőszámú kedvence minden, ami a Star Trekhez köthető. Hazánkban azonban a hetvenes években csupán az ország Ausztriához közel eső részében élvezhették a nézők az Enterprise űrhajó legénységének kalandjait. James T. Kirk kapitány, Dr. Spock, Scotty, Uhura és a többiek végül egy kisebb csatorna révén és persze a nagyfilmek által költöztek be az otthonokba.

Ám, hogy nem fájlaltuk a Star Trek hiányát, annak volt köszönhető, hogy ott voltak más import sorozatok, melyek révén a magyar ember is egy kis lépéssel közelebb érezhette magához a világmindenséget.

Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai (1966, NSZK)

Jelen gyűjteményünk régebbi darabja az első, és eleddig egyetlen német, jobban mondva NSZK sci-fi sorozat, mely hihetetlen, de mindösszesen hét, egyenként körülbelül egyórányi részből állt. A nálunk 1968-ban sugárzott történet rém egyszerű volt: 3000-ben egy maroknyi csapat - élükön McLane kapitánnyal - felveszi a harcot az idegen bolygóról érkezett varangyokkal. Mindeközben románc alakul ki a harcias főhős és egy szigorú galaktikus biztonsági tiszt, Tamara Jagellovsk között, ahogy az lenni szokott - ám akik elsősorban némi űrcsatára vágytak, azt is megkapták.

A sorozat zenéje még sok év elteltével is a fülünkben cseng. Főleg, mivel szöveget is írt hozzá a lelkes magyar közönség, amit ovisként fennhangon énekeltünk anno: Felszállt az Orion, rajta Meklén a parancsnok, Tamara ideges, Meklénbe szerelmes…


Az űrruhákat egy magyar hölgy, Bárdy Margit tervezte.
2003-ban különleges mozifilmmel kedveskedtek a sorozat rajongóinak: mivel a szereplők közül többen nem éltek már, vagy nagyon megöregedtek, az eredeti epizódokból vágtak össze egy mozifilmre valót a készítők.

Ami a főszereplőket illeti, McLane-t egy osztrák színész, Dietmar Schönherr formálta meg, aki a sorozatnak köszönhette népszerűségét, és azóta számtalan területen bizonyított. Színészként többek között a Volt egyszer egy vad kelet – Go, Trabi, go 2-ben láthattuk, de emellett számos regény és ifjúsági könyv szerzője, melyeket többnyire ő maga olvasott fel hangoskönyvnek.
1965-ben vette el – no, nem Tamarát, hanem - Vivi Bachot, aki azóta is a felesége, jelenleg Ibizán élnek.


A szőke Tamara, azaz Eva Pflug a valóságban három évvel volt idősebb a kapitánynál, és már 1950-től kezdődően szerepelt különféle filmekben. Karrierjére furcsa hatással volt a sci-fi: egyrészről egyfajta példaképe lett a női emancipációs mozgalmaknak. Másrészről viszont éppen rámenős és kemény karaktere miatt beskatulyázták, így azután soha többé nem keresték filmes szerepekkel.

Meg kellett elégednie olyan, egyébként népszerű krimisorozatbéli mellékszerepekkel, mint a Komissar, a Két férfi egy eset, a Tetthely vagy a Kobra 11.  Ez azonban nem keserítette el, ezentúl a színpadon élte ki szereplési vágyát, illetve olyan híres amerikai sztárok német hangja lett, mint Julie Christie, Ursula Andress és Anne Bankroft. Sajnos a színésznőt idén augusztusban holtan találták lakásán, 79 éves volt.

Alfa holdbázis – Space: 1999 (angol, 1975-77)

Természetesen nemcsak a németek vették fel a harcot a bizarr külsejű és fondorlatos űrlakókkal. Amiben a britek mégis bizakodóbbak voltak, az az a tény, hogy a cselekményt a távoli jövő helyett az ezredforduló környékére tették, azt feltételezve, hogy akkor már valóban képes lesz az ember a világűrben furikázni.

A történet szerint a Holdon őrzik a Föld nukleáris hulladékát, ez azonban egy katasztrofális baleset következtében felrobban, így kimozdítja a Holdat pályájáról. Ezért aztán lakói - az Alfa holdbázis többszáz fős személyzete - tehetetlenül sodródni kezdenek az űrben. Kalandjaik során különösebbnél különösebb helyekre jutnak el, és bizarr, helyenként egyenesen rémisztő találkozásokat élnek meg a világegyetem megannyi fura figurájával.


A 48 epizódon keresztül vetített sorozat létrehozói számára nem volt ismeretlen a sci-fi, hiszen akkor már több – Magyarországon nem vetített – tudományos-fantasztikus szériánál működtek közre. Az alkalmazott technika, az uniszex űrruhák, a futurisztikus zene és az első évad sztorijainak filozofikus hangvétele azonban mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy König parancsnok, Helena doktornő és a többiek kultikus kalandorokká váljanak mind hazájukban, mind az országhatárokon kívül.

König alakítója a Mission: Impossible sorozat révén már ismert Martin Landau volt. Helenát pedig akkori felesége, az egyébként szintén M:I-s Barbara Bain játszotta.
Az eredetileg képregény-rajzolóként induló Landau filmes karrierjét 28 évesen kezdte az Észak-északnyugat című háborús drámában. Majd miután elutasította Spock szerepét a Star Trek klasszikus sci-fi sorozatban, vállalta el az átváltozóművész karakterét az eredeti Mission: Impossible-ben.


Az Alfa holdbázisnak köszönhetően mégis életének része lett a tudományos fantasztikum. Később pedig olyan nagysikerű alkotásokban szerepelt, mint a Bűnök és vétkek, Az Álmosvölgy legendája vagy az Ed Wood, mely utóbbiért Oscart is kapott legjobb mellékszereplő kategóriában. A ma már 77 éves színész napjainkban is forgat, Szikraváros című kalandfilmjét decemberben mutatják be a hazai mozik.

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Majd’ negyven éven keresztül élt együtt Barbara Bainnel, végül 1993-ban váltak el. A 77 éves színésznő pályafutása során jobbára megmaradt a sorozatoknál – a már említett kettőn kívül legutóbb például a Helyszínelők egyik epizódjában bukkant fel. Volt férjének két gyermeket szült, fiuk és lányuk is a szakmában maradt.

Ezt is szeretjük