Derrick, Harry, két férfi és egy eset
Bizony, a Cobra 11 előtti időkben is létezett német krimi a tévében. Íme, a legkedveltebb nyomozók a nyolcvanas évekből.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyolcvanas évek krimisorozatai teljesen különböztek a napjainkban megszokottaktól. A hatóságokat általában középkorú urak képviselték, akik méltósággal és totális komolysággal igyekeztek felgöngyölíteni az ügyet, és az áldozatok is mintha a saját életünkből léptek volna ki. Nem volt látványos nyomrögzítés, magassarkúban tipegő hadnagy-bombázók, és nem a negyvenes kolléga volt a legidősebb a csapatban.

A régi szériák kétségtelenül valahogy életszerűbbnek tűntek, mint modern társaik - de melyek is voltak a nagy német sorozatok?

Derrick

A legsikeresebb német krimisorozatként szokták emlegetni, több mint száz országban sugározták a világ minden táján, sőt, állítólag II. János Pál pápa kedvencei közé tartozott. Az összesen 281, egyenként körülbelül egyórás epizód mindegyike egyetlen forgatókönyvíró, bizonyos Herbert Reinecker tollából származott. A Columbo-sorozathoz hasonlóan fordított sorrendet követtek az események, és már az elején mindenki tudhatta, ki a tettes. A német közízlés végül átformálta a szerkezetet, és ráálltak a Ki a tettes? klasszikus sémájára.

Az események középpontjában két müncheni rendőr állt: Stephan Derrick, a megrögzötten nemdohányzó, nőtlen főfelügyelő, aki már a sorozat forgatásának kezdetekor, 1973-ban sem volt fiatal. Mellette pedig az örök asszisztens, a nevében is alárendelt „kicsi” Harry Klein, Gálvölgyi feledhetetlen magyar hangjával. 1998-ban forgatták az utolsó részt a főszereplő betegeskedése miatt - a sorozatnak úgy vetettek véget, hogy Derricket kinevezték az Europolhoz, és elhagyta Münchent.


A töretlen népszerűséget jelzi, hogy 2004-ben egész estés rajzfilmet sugároztak a német mozikban Derrick – Hív a kötelesség címmel, melyben a főszereplőket az eredeti színészek szinkronizálták.

Stephan Derrick - Horst Tappert

A legendás táskás szemű Horst Tappert ötven évesen bújt bele először Derrick vajszínű ballonkabátjába, és egészen 75 éves koráig játszotta a komor főfelügyelőt. A színházi színészre először mint rablófőnökre figyeltek fel, majd egy másik film felügyelőjeként került kapcsolatba Reineckerrel, aki az ő alakjára írta végül Derrick karakterét.

A számos német díjjal kitüntetett Tappert, sorozatbéli énjétől eltérően háromszor volt nős, 1957 óta harmadik nejével, Ursulával él a München melletti Gräfelfingben, három felnőtt gyermeke van előző házasságaiból. Bár egészsége az utóbbi időben megromlott, ha ereje engedi, még mindig szívesen horgászik.

Harry Klein - Fritz Wepper

Az állandóan visszakérdező Harry Fritz Wepper alakításában kelt életre. Az 1941-es születésű színész első sikereit 17 évesen aratta A híd című moziban, de az igazi áttörést a Derrick hozta meg számára. Talán kevesen tudják, de ugyanezt a karaktert először a Der Komissar című krimisorozatban alakította – ott Keller felügyelő segédje volt öt évig, majd innen került át Derrick mellé.


Weppernek a Lisa Minelli főszereplésével készült 1972-es Kabaré című musicalfilmbéli szerepével csaknem sikerült a hollywoodi áttörés, ám ő akkor nem merte a biztosat az amerikai bizonytalanért otthagyni.
A nyolcvanas évek végén sokat cikkeztek róla, kokainbirtoklásért tartóztatták le, ám végül csak pénzbírságra ítélték. 1979-ben vette el Angela von Morgent, egy lányuk született, aki szintén színész lett.

Két férfi, egy eset

Bár nálunk már régen nincs műsoron, a közkedvelt sorozatot 1981 óta folyamatosan forgatják hazájában, eddig több száz epizód készült el. A Frankfurtban játszódó történetnek két állandó főszereplője van. A néha forrófejű magánnyomozó, Josef Matula, aki általában egy letartóztatott ártatlanságát próbálja bizonyítani, és társa, egy államügyész – ez utóbbi az évek során négy színész alakításában kelt életre.

Josef Matula - Claus Theo Gärtner

A vörös hajú Claus Theo Gärtner 1966-ban, 23 éves korában lépett először színpadra, és bő 15 év múlva avanzsált Matulává a sorozat kedvéért. Állítólag maga Günter Strack, a széria első államügyészének alakítója ragaszkodott hozzá, és végül igaza lett, hiszen remek duót alkottak ők ketten. Gärtner rajongója az autóknak, ő a Mercedes márka egyik tesztvezetője. 1967 óta versenyez, a sorozatbéli autós kaszkadőrmutatványok többségét is saját maga hajtja végre. Ezenkívül sokat jótékonykodik is, a Kinderzukunft elnevezésű, gyermekeket segítő alapítvány nagykövete. 2008. szeptember 20-án, 65 éves korában nősült meg először, és vette el barátnőjét, Sarah Würgler svájci rendezőnőt.

Dieter Renz - Günter Strack

Günter Strack, akire a magyar nézők többsége a sorozatból emlékszik, a négy államügyész közül az első – az első hatvan epizódban játszotta a túlsúlyos Dr. Dieter Renz-et.

Az 1929-ben született színész nevéhez több mint négyszáz színházi és filmes szerep kapcsolódik, emellett szinkronszínészként is tevékenykedett: többek között Orson Welles és Spencer Tracy is az ő hangján szólalt meg németül. 1996-ban szélütés érte, majd rá nem sokkal egy baktériumfertőzést is elkapott. Szervezete annyira legyengült, hogy mesterséges kómába helyezték, amiből három héttel később magától ébredt fel.

Ezután még leforgatott egy filmet, Dr. med. Mord címmel, ám 1999 januárjában szíve végleg felmondta a szolgálatot. Emlékére 2000-ben életre hívták a Günter-Strack-Fernsehpreis díjat, melyet azóta minden évben a legtehetségesebb tévészínésznek, illetve színésznőnek ítélnek oda.

Ezt is szeretjük