Kirk Douglas a forgatáson támadt rá a Spartacus rendezőjére: ezzel vívta ki a haragját Stanley Kubrick
Kirk Douglas és Stanley Kubrick vitája így eldurvult.

kirk-douglas-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1960-ban bemutatott Spartacus című film igazi klasszikus, a mai napig sokak kedvence. 

Stanley Kubrick rendezte, a főszerepet Kirk Douglasnek adta, a filmbéli gonosz főhős pedig Laurence Olivier volt. Rajtuk kívül feltűnt még a vásznon a kor egy másik nagy sztárja, Tony Curtis. 

Kirk Douglas megtámadta Stanley Kubrickot

A Spartacus igazi álommunka volt Kirk Douglas számára, imádta a forgatás minden percét. Azt sem bánta, hogy a stúdió közben teljesen kifutott a pénzből, és a stáb semmilyen határidőt nem tudott tartani. 

A színésznek ugyanis nagyon fájt, hogy a Ben Hur főszerepét Charlton Heston kapta, és nem ő. Kevesen tudják, de annyira vágyott egy saját „római” filmre, hogy Kirk Douglas maga ajánlotta a Universalnak Howard Fast Spartacus című regényét, így végül a producer is ő lett. 

A film végül 12 millió dollárból készült el, ami nagyobb összeg volt, mint amennyit a komplett Universal Studio ért akkoriban. Ráadásul mindenki mindenkivel összeveszett, Laurence Olivier Charles Laughtonnal vitázott, Douglas pedig a rendezőre, Kubrickra borult ki. 

A sztárnak volt egy kedvenc jelenete, amiben Spartacus, a Róma ellen forradalmat vezető rabszolga felfedi magát. A rendező szerint ez a rész szükségtelen volt, rossz ötlet, ami nem kell a filmbe. Ha ez nem lett volna elég a balhéhoz, a rendező kivágta azokat a képkockákat, amiken Kirk Douglas arca közeli kivágásban látszott. Ettől szakadt el a sztárnál a cérna, hiszen éppen ezekre az arcjátékokra volt a legbüszkébb.

Kirk Douglas nehezen kezelte az indulatait a forgatás alatt.
Kirk Douglas nehezen kezelte az indulatait a forgatás alatt.
Fotó: United Archives

Ezen a ponton a színész felkapott egy széket, és azzal rontott Stanley Kubricknak, akinek éppen csak sikerült megúsznia a támadást. 

 - Egy gazember volt! De nagyon tehetséges volt, tehetséges fickó. Bonyolult? Róla találták ki a szót, de tehetséges volt. Rengeteg vitánk volt, de a tehetségét mindig nagyra értékeltem - nyilatkozta Stanley Kubrickról Kirk Douglas 2016-ban, nem sokkal a 100. születésnapja előtt. A sztár 2020-ban, 103 évesen hunyt el. 

Kirk Douglas és felesége

A Spartacus sztárja nemcsak a karrierjében, hanem a magánéletében is sikeresnek vallhatta magát. 1953-ban a Kegyelemlövés című film forgatásán ismerkedett meg Anne Buydensszel, akivel egy évvel később összeházasodtak. 66 évet éltek le együtt férjként és feleségként, kitartottak egymás mellett jóban és rosszban is.

Cover-fotó: Getty Images/

Ezt is szeretjük