Károly király keresztbe tesz Harry hercegnek ezzel a húzásával: újabb szigorítást akar bevezetni

Károly király terve nemcsak Harry herceget, hanem András herceget és Beatrice hercegnőt is érinti.

Károly király terve
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

III. Károly király azt tervezi, hogy módosítsa, kik azok a családtagok, akik a nevében eljárhatnának, és hivatalos feladatokat végezhetnének el kivételes esetekben, gondolhatunk itt betegségre vagy külföldi távollétre.

A Daily Telegraph információi szerint több családtagot érintene ez a változás, köztük van kisebbik fia, Harry herceg és idősebbik öccse, András herceg.

Károly király terve

A jelenlegi szabályok szerint a két herceget, illetve András lányát, Beatrice hercegnőt államtanácsosként lehetne felkérni Károly király ideiglenes helyettesítésére. Az 1937-ben megalkotott törvény kimondja, az államtanácsosok közé tartozik az uralkodó házastársa és a brit trónöröklési rend következő négy olyan személye, akik betöltötték a 21. életévüket.

András herceg és Harry herceg is pórul jár, ha Károly királynak sikerül módosíttatnia a törvényt.
András herceg és Harry herceg is pórul jár, ha Károly királynak sikerül módosíttatnia a törvényt.
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

Amikor Erzsébet királynő még a trónon volt, ezeket a szerepeket Károly, Vilmos, Harry és András töltötte be, emellett Fülöp herceg is az államtanácsosok között volt a 2021-ben bekövetkezett haláláig. Mióta a királynő örökre lehunyta a szemeit, módosult a helyzet: Kamilla, a király hitvese, Vilmos, Harry, András és az újonnan felvett Beatrice hercegnő lettek az államtanácsosok.

A király azért akarja megváltoztatni a törvényt, mert nem szeretné, ha olyan családtagok járhatnának el a helyében, akik valójában nem is a királyi család dolgozó tagjai.

András, York hercege 2019-ben lépett vissza hivatalos feladataitól, miután kirobbant a Jeffrey Epstein-ügye és a szexbotránya. Harry herceg feleségével, Meghannal 2020-ban kezdett új életet az Egyesült Államokban, több mint két éve ők sem képviselik hivatalosan a koronát.

Károlyról már egy ideje beszélték, hogy amint trónra lép, változásokra számíthatnak a királyi család tagjai.
Károlyról már egy ideje beszélték, hogy amint trónra lép, változásokra számíthatnak a királyi család tagjai.
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

András lányai, bár ugyanúgy szerepelnek a trónöröklési rendben, ettől függetlenül jelen pillanatban ők sem a királyi család dolgozó tagjai, így Beatrice-t is érintené, ha Károly királynak sikerülne változtatni a törvényen.

Helyettük a király húga, Anna hercegnő és öccse, Eduárd wessexi gróf - akiből várhatóan Edinburgh hercege lesz - lesznek az új államtanácsosok, így már nem a trónöröklési sorrenden múlna, ki töltheti be ezt a státuszt. A Daily Telegraph feltételezése szerint akár Katalin hercegnéből is államtanácsos válhat.

Mielőtt Károly királlyá vált volna, már akkor több cikk jelent meg arról, hogy költségcsökkentés céljából kevesebben képviselhetnék a koronát.

Kamilla királyné élete fotókon

Képes összeállításunkban összegyűjtöttük, hogyan változott Kamilla az évek alatt.

Kamilla így lett szeretőből királyné: Károllyal több mint 50 éve bolondulnak egymásért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük