Ő volt az első színes bőrű szexszimbólum a világon: Picasso és Hemingway rajongott az énekesnőért, aki kémkedett is

Josephine Baker történetét a Viasat History új dokumentumsorozata, a Megtévesztés a 2. világháborúban is feldolgozza.

josephine-baker
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden korszaknak megvolt a maga szexszimbóluma, akiért rajongtak az emberek. Az 1920-as és '30-as években a színes bőrű Josephine Bakerért megőrült a világ, a Párizsban élő táncosnő és énekesnő amellett, hogy a szórakoztatóiparban kereste a kenyerét, egy nagyon fontos dolgot tett Franciaországért, a 2. világháború alatt kémnek állt.

Josephine Baker a Viasat History képernyőjén is feltűnik

1906. június 3-án látta meg a napvilágot St. Louis városában, Amerikában, nem volt könnyű a gyerekkora, 12 évesen kicsapták az iskolából, ezután munkára kényszerült. Újságot árult, takarított, illetve az utcán kezdett táncolni. Még 15 éves sem volt, amikor férjhez ment, de pár hónap után tönkre is ment a házassága. Tiniként egy vándorszínész-társulattal járta be Amerikát, második férje William Baker volt, vele 1921 és 1925 között élt házasságban. Válásuk után az ő vezetéknevével élt tovább.

Második válása évében jutott el Párizsba, ahol a Théâtre des Champs-Élysées színházban lépett fel. Erotikus táncaival hamar nagy népszerűségre tett szert. Beleszeretett Franciaországba, így odaköltözött, és táncos- és énekesnőként kereste a kenyerét. A férfiak bolondultak érte, Hemingway soraiban dicsőítette, Picasso pedig képeket festett róla.

1937-ben lemondott az amerikai állampolgárságról a franciáért cserébe, és mikor kitört a 2. világháború, Baker eltökélte, hogy a hazáját támogatva felveszi a harcot a gyűlölet és a diszkrimináció ellen. A kémelhárítás eleinte vonakodott attól, hogy besorozza a művésznőt, mert attól tartottak, hogy túl ismert az ilyen akciókhoz, de aztán a nő bebizonyította, hogy született tehetsége van ahhoz, hogy elbűvölje, és elnyerje a férfiak bizalmát.

Mikor az invázió elérte Franciaországot, ismertségének hála Baker az egyik utolsó olyan művész volt, aki szabadon utazhatott Európán belül, a francia kémelhárítás feje pedig a titkárjának adta ki magát, így együtt szállíthattak különböző információkat.

Első megbízatásaként Lisszabonba kellett utaznia. A művésznő bőröndjeiben lévő kották tartalmazták a kódolt üzeneteket, amelyek láthatatlan tintával íródtak, és azt taglalták, hány német hadosztály állomásozik Nyugat-Franciaországban. Fotókat is vitt magával, ezeket az alsóneműjéhez rögzítette, bízva abban, hogy úgysem motozzák meg, és mivel a hölgy olyan elbűvölő volt, senkit sem érdekelt a mellette lépkedő csendes titkár, aki aztán szóban ki tudta egészíteni a dokumentumokon és képeken látottakat. A küldetés sikerrel járt, és megannyi újabb követte.

Sosem bukott le, a háború végét követően megkapta a hadikeresztet, az ellenállás medálját, és mikor 1975-ben elhunyt, teljes katonai pompa kísérte utolsó útjára. Kultusza halálát követően is tovább nőtt, és nem csak azért, mert ő volt az első fekete szupersztár, hanem mert óriási kockázatot vállalva segítette az ellenállást a háború során.

Azonban nemcsak Josephine Baker bevetéseivel verték át az ellenséget: a Viasat Historyn debütáló Megtévesztés a 2. világháborúban című dokumentumsorozat az álvárosoktól kezdve nem létező rádióadókon át egy tisztnek álcázott hajléktalan hullájáig megannyi olyan szereplőről és trükkről beszámol, aki vagy ami alapjaiban változtatta meg a háború menetét. A műsor február 20-tól, hétfőnként látható 21 órától az említett tévécsatornán.

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festett Josephine Baker, akiért megőrült a világ.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover- és ajánlóképek: Getty Images

Ezt is szeretjük