John F. Kennedy magyar származású lánnyal csalta Jackie-t: a nő 63 év hallgatás után törte meg a csendet

John F. Kennedy volt szeretője, Diana de Vegh először nyilatkozott a viszonyukról.

john-f-kennedy-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár John F. Kennedy Jacqueline Lee Bouvier-val 1953-ban házasságot kötött, az Egyesült Államok 35. elnöke számtalan alkalommal félrelépett.

Rengeteg nőnek csapta a szelet, a köztudatban a Marilyn Monroe-val folytatott viszonya maradt fenn leginkább, de rajta kívül Audrey Hepburnnel és a svéd arisztokratával, Gunilla von Posttal is csalta a feleségét. Nem ők voltak az egyetlenek, a magyar származású Diana de Vegh húszévesen habarodott bele a politikusba. A nő évtizedekig nem nyilatkozott a viszonyukról, ám az Air Mail News lappal kivételt tett. Egy külön esszében mesélte el kettejük történetét.

John F. Kennedy egykori szeretője a viszonyukról vallott

Diana de Vegh 63 évig őrizte a szívében a titkát, a most 83 esztendős asszony már két gyerkőc nagymamája, és húsz éve magán-pszichoterapeutaként praktizál. Azonban 1958-ban még a saját útját kereste a Radcliffe College hallgatójaként. Ekkor ismerte meg John F. Kennedyt, aki Bostonban, egy bálteremben mondott beszédet. A rendezvényen ott volt Diana is. Az akkor még szenátorként dolgozó politikus odament a fiatal lány asztalához, hogy leüljön mellé.

- Adja nekem oda ezt a széket, így egy fáradt, idős úr leülhet egy csinos hölgy mellé - idézte fel a lapnak de Vegh az elnök szavait.

Beszélgetni kezdtek, majd annyira szimpatikussá vált neki a fiatal főiskolás, hogy meghívta egy jövő heti eseményre. Bár ártatlannak indult a megismerkedésük, végül szeretőkké váltak, négy évig tartott a viszonyuk.

- Akkor még nem vettem észre, hogy egyszerűen behálózott, ezzel is elválasztva a többi diáktól. Húszéves voltam, tomboltak bennem a hormonok, és fülig szerelmes voltam ebbe a meggyőző férfiba.

Általában Kennedy bostoni apartmanjában találkoztak, de a New Yorkban található Carlyle Hotelben is gyakran megfordultak. Az idő múlásával a lánynak egyre mélyebbek lettek az érzései, és többre vágyott, ezért Washingtonba költözött, hogy még közelebb legyen a világ egyik legbefolyásosabb emberéhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kennedy mindent megtett annak érdekében, hogy ne derüljön fény a viszonyukra. Dianáért egy titokban megbízott sofőrjét küldte mindig, általában a lányt oda furikázták, ahol a politikus éppen kampányolt. A személyzet mindig törődött vele, édesemnek becézték őt, és kávét készítettek neki. Persze arra is ügyeltek, nehogy bárkinek is szemet szúrjon de Vegh jelenléte. A hivatalos teendői végén csatlakozott csak hozzá.

- Könnyű volt, és érzelmileg is kényelmes, mert Mrs. Kennedy nem vett részt ezeken a külvárosi kampányokon.

Kennedyt 1960 őszén választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökeként, majd 1961 januárjában iktatták be, ezután még szigorúbban odafigyelt a nőügyeire, hiszen a világ egyik legnagyobb országának vezetőjeként nem kerülhetett kellemetlen botrányba. Nem véletlen, hogy Marilyn Monroe-val is miért szakította meg a kapcsolatát, a szőke színésznő nem tudott lakatot tenni a szájára, és néha elmondott pár bizalmas információt kettejükről. Kennedynek már a felesége tanácsolta, hagyja békén Monroe-t, mert még később veszélyt jelenthet a politikai karrierjére.

Jackie Kennedy tisztában volt azzal, hogy a férje félrelép.
Jackie Kennedy tisztában volt azzal, hogy a férje félrelép.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Diana de Vegh esetében is munkája, illetve a lány édesapja volt az, ami miatt Kennedy végül megszakította a kapcsolatukat. 1962-ben jelezték neki, hogy Diana apja ugyanaz a magyar közgazdász, akivel nemrég kezdett konzultálni politikai ügyekben. Ezután beszélt a szeretőjével.

- Semmi sem volt ellenem, de rájött, hogy ez valóban probléma lehet, mert sokan ismerték az apámat, de nem tudott csak úgy elengedni engem, így valahogy csökkentenünk kellett a találkozóink számát. Akkor még nem esett le, mi folyik itt valójában, de a dolgok gyorsan és radikálisan megváltoztak - ezt már a The New York Postnak magyarázta.

Egyre ritkábban találkoztak, Kennedy pedig megvádolta, hogy Diana elhidegült tőle, a lány viszont úgy érezte, pont a szerelme lett távolságtartó. A fiatal szépség önérzete is megcsorbult, ezért Párizsba menekült a problémái elől. Arra már nem emlékszik, hol találkozott utoljára az elnökkel, az Ovális Irodában vagy az otthonában, azt viszont tudja, hogy 1962-ig tartott a viszonyuk. Rá egy év múlva sajnos Kennedyt meggyilkolták.

Miután megtudta, hogy élete egyik nagy szerelme nincs többé, nagyon ledöbbent, nem akarta elhinni, hogy tényleg megtörtént ez a tragédia. Később továbblépett, férjhez ment, majd visszaköltözött az Egyesült Államokba, és a Yale Egyetemre ment, eközben született két lánya. Őt és családját New Yorkba sodorta az élet, ám tönkrement a házassága, végül a Kolumbiai Egyetem hallgatója lett, és új párra lelt. Nem nagyon beszélt senkinek sem a Kennedyvel folytatott viszonyáról.

- Akkoriban a kedves lányok nem szexeltek csak úgy, ez nem volt egy vicces helyzet, ezért nem beszéltem róla.

Bár nem bánta meg, hogy viszonyt folytatott vele, mert szerinte tanult ebből a helyzetből, nem mellesleg pontosan tudta, sosem fognak összeházasodni, azonban titkon mindig reménykedett abban, hogy Kennedy tényleg viszonozza a szerelmét. Ha már akkor, húszévesen tudta volna, milyen egy igazi, gondoskodó, egyenrangú és romantikus párkapcsolat, valószínűleg kikosarazta volna a politikust, és sosem engedte volna, hogy összetörje a szívét.

Hollywoodi dívák az esküvőjük napján

Képes összeállításunkban megnézheted, mit viseltek esküvőjük napján az álomgyár csillagai. 

Ezt is szeretjük