Fotókon a 68 éves Jackie Chan: ennyit változott a kungfufilmek imádott színésze
Jackie Chan a világ egyik legnépszerűbb ázsiai sztárja.

GettyImages-612598814
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jackie Chan Hongkong egyik legnagyobb büszkesége, ugyanis nemcsak hazájában, hanem az egész világon ismerik a nevét a színésznek. Leghíresebb alkotásai közé tartozik a Részeges karatemester, a Rendőrsztori, a Balhé Bronxban és a Csúcsformában-filmek. 

Karrierje elején őt emlegették az új Bruce Lee-nek, ugyanis tragikusan elhunyt kollégájához hasonlóan ő is magas szintű harcművészi képzettséget szerzett. Persze a színészet mellett ír, rendez, producerkedik, sokáig Jean-Paul Belmondóhoz hasonlóan a kaszkadőrmutatványait saját maga vállalta be, de még a zeneiparban is megvetette a lábát.

Jackie Chan így fest napjainkban

A ’70-es években kezdte építeni komolyabban a filmes karrierjét, A kobra volt az első sikere, amit 1978-ban mutattak be. A ’80-as években Hollywooddal is megpróbálkozott, de eleinte beletört ebbe a bicskája. Az 1995-ös Balhé Bronxban című filmjének köszönhette, hogy Amerikában is egyre népszerűbb lett, az első kasszasikere az 1998-as Csúcsformában volt. Érdekesség, hogy az amerikai filmesek olyan szerepeket ajánlottak fel neki eleinte, amelyekben neki kellett volna alakítania a főgonoszt, de ezeket az ajánlatokat visszautasította, ugyanis tisztában volt vele, hogy szülőföldjén rengeteg kisgyerek nézi a filmjeit.

Karrierje során több mint száz produkcióban szerepelt. 2012-ben Guinness-rekordot állított fel: ő az a színész, aki a legtöbb kaszkadőrmutatványt hajtotta végre, nem mellesleg az ugyanebben az évben megjelent Műkincs hajsza című filmjének stáblistáján 15 különböző feladatnál szerepel ott a neve. Bár sosem jelölték Oscarra, 2017-ben életműdíjjal jutalmazta az akadémia.

Napjainkban is filmezéssel foglalkozik, a Project X-Traction című akciófilmje jelenik meg. Nagyon szorgalmas és maximalista színész, szíve szerint mindenkitől ugyanezt a hozzáállást várná el, pont ezért bírálta 2021-ben fiatalabb kollégáit, mondatai elég megosztók, valaki egyetért vele, más szerint viszont ezzel a kijelentésével átlépett egy határt.

- Nem árulom el, kikre gondolok, de mostanában a színészeink nem akarnak megizzadni, nem hajlandók kaszkadőrmutatványokat vagy veszélyes dolgokat csinálni. Akciót akarnak mutatni és jól akarnak kinézni, de mégsem bírják a nehézséget - idézte szavait az 8days.

Azt is észrevette, hogy sok fiatal színészre jellemző, hogy ők érkeznek meg a forgatásokra legutoljára, de ők mennek haza legelőször. Szerinte sokan nem tisztelik a háttérmunkásokat sem, ami szintén elszomorítja. Úgy véli, a fiatalabb idolokat elkényeztették.

Képes összeállításunkban megnézheted, Jackie Chan mennyit változott az évek alatt.

Ezt is szeretjük