Ételre is alig futotta, olyan szegény volt - A világ leghíresebb írója lett
Ma milliárdos, de a '90-es években munkanélküli segélyből élt, és depresszióval küzdött.

j.k.rowling-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

J. K. Rowling neve szinte mindenki számára ismerősen cseng a világon, képzeletével egy egész varázsvilágot teremtett, ami a modern irodalmat és filmvilágot egyaránt befolyásolta.

A Harry Potter-könyvek sikerét szinte nem is lehet eléggé méltatni, egy generáció nőtt fel a roxforti történeteken, számos országban tették kötelező olvasmánnyá a regénysorozatot, a filmekből pedig egy komplett iparág épült.

J. K. Rowling a poklot is megjárta, mielőtt híres lett

Az elképesztő hírnév előtt azonban mindezek anyja évekig küszködött, nemcsak a megélhetéssel, a kiadókkal, de saját démonjaival is.

jk-rowling
Fotó: Getty Images Hungary

Az írónő hosszú évekig egyedülálló anyukaként nevelte lányát, volt, hogy ételre is alig futotta. A mélyszegénységhez vezető út édesanyja halálával kezdődött, ez nagyon megrendítette az akkor 25 éves nőt, elmondása szerint az volt élete legtraumatikusabb napja.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Új életet akart kezdeni, Portugáliába utazott, ott vállalt titkárnői munkát. Ekkor ismerkedett meg későbbi férjével, a tévés újságíró Jorge Arantesszel, akivel össze is házasodtak. 1993 júliusában született meg közös gyermekük, Jessica. A szerelmük tiszavirágéletűnek bizonyult, hiszen a férfi az év novemberében hagyta el őket.

j k rowling harry potter
Fotó: Getty Images Hungary

Munkanélküliként tért vissza Edinburghba, hogy különböző kávéházakba bekéredzkedve kezdje el írni sikerművét. Ekkor munkanélküli segélyből éltek gyermekével. A nehéz időkre is pozitívan gondolt vissza a The Wall Street Journal interjújában.

- Nem tudtam volna megírni a Harry Pottert, ha nem lettem volna annyira szegény, mint amennyire ez csak lehetséges. Évekig adományokból éltünk a lányommal. 

jkrowling
Fotó: Getty Images Hungary

Nemcsak anyagi gondokkal, de depresszióval is küzdött, voltak olyan sötét gondolatai, mikor úgy érezte, könnyebb lenne eldobni az életét. Ez volt élete legnyomasztóbb érzése, sokáig szenvedett, de végül szakember segítségét kérte, aki kibillentette az állapotból. Mentális küzdelmeit a regényekbe is átültette, a dementorok ezeknek az érzelmeknek metaforái.

A nagy áttörés előtt ő is számos elutasító levelet kapott válaszul, végül, miután 13. alkalommal küldte el, egy kisebb kiadó hajlandó volt üzletet kötni vele, a Harry Potter és a bölcsek köve pedig hihetetlen siker lett.

A Harry Potter szereplői akkor és most

 A Luna Lovegood bőrébe bújó Evanna Lynch is jócskán megváltozott az utolsó rész óta, amit 2011 nyarán mutattak be. Képes összeállításunkban megmutatjuk, hogyan változtak meg a Harry Potter-filmek lány szereplői az évek alatt.

Ezt is szeretjük