Harry és Meghan gyerekei hercegi rangot kapnak Erzsébet királynő halála után: több változás lesz a királyi családban

V. György király régi szabálya alapján Harry herceg és Meghan hercegné gyerekei is hercegi rangot kaptak.

harry-és-meg-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő szeptember 8-án hunyt el a balmorali kastélyban, halála után fiából, Károly walesi hercegből automatikusan III. Károly király lett.

Nemcsak az ő címe változott meg, az uralkodónő halála után Harry és Meghan gyerekei is hercegi rangot kaptak, írta meg a The Guardian. Az már csak rajtuk múlik, hogy használni is fogják-e, vagy sem. Vilmos hercegéknél is bekövetkeztek változások, erről már a Daily Mail írt.

Harry herceg és Meghan hercegné gyerekei is rangot kapnak

Sussex hercege és hercegnéje fia, Archie Mountbatten-Windsor herceg, lánya, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor hercegnő lett technikailag Erzsébet királynő halála után. Az V. György király által, 1917-ben megfogalmazott szabálya alapján az uralkodó gyermekei és unokái automatikusan jogosultak az Őfelsége - angolul HRH title - megszólításra is. Az már csak rajtuk múlik, hogy ezt használják, vagy sem.

GettyImages-1421371406
Fotó: Samir Hussein / Getty Images Hungary

Korábban arról szóltak a hírek, hogy amint Károly a trónra kerül, szeretne változtatásokat behozni a monarchiába, így kevesebb magas rangú családtag lenne, akik hivatásszerűen képviselhetik a koronát. Érthető okokból az újdonsült királynak nem ez lesz az elkövetkezendő hetekben a prioritása, így akár még évek is eltelhetnek, mire változtat ezen a szabályon, persze ha még szándékában áll ezt megtenni. Ha egy új szabályt alkotna, akkor ez valószínűleg érintené Archie és Lilibet Diana hercegi rangjának sorsát is.

Előreláthatólag Harry és Meghan Sussex hercege és hercegnéje maradnak.

Vilmoséknál is vannak változások: Károly idősebbik fia örökölte a Cornwall hercege címet, így Katalinnal együtt mostantól már ők Cornwall és Cambridge hercege és hercegnéje. Gyermekeik, György, Charlotte és Lajos neve is automatikusan megváltozott ugyanolyan formában, mint a szüleikének.

GettyImages-1243027507
Fotó: Pool / Getty Images Hungary

Utóbbi még változhat, ugyanis III. Károly király a Wales hercege címet odaajándékozhatja Vilmosnak, ezzel a felesége is Wales hercegnéjévé válna. Utoljára Diana hercegnőt hívta így mindenki. Bár Kamilla királyné is jogosult lett volna rá, de az elhunyt hercegnőre való tekintettel lemondott erről a titulusról. Ha Vilmos egy napon Wales hercege lesz, akkor logikusan a gyerekei címe is ismét megváltozik.

Erzsébet királynő 1952-ben lépett a trónra, fiának 1958-ban ajándékozta oda a Wales hercege címet.

Erzsébet királynő legszebb estélyi ruhái

Képes összeállításunkban csokorba szedtük Erzsébet királynő legszebb estélyi ruháit, amelyek mindegyikében csak úgy ragyogott.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük