Harry és Vilmos nem állhatnak egymás mellett a temetésen: a királynő kérte erre őket
Harry herceg és Vilmos herceg nem egymás mellett vonulnak majd nagyapjuk temetésén.

vilmos-harry-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az április 9-én elhunyt Fülöp herceg temetését szombaton tartják meg a windsori kastély Szent György-kápolnájában, a ceremónia magyar idő szerint 16 órakor kezdődik. A herceget legutolsó útjára hivatalosan csak 30 fő kísérheti, a rajongók élőben követhetik a ceremóniát a BBC csatornán.

Az eseményen a legközelebbi családtagok vesznek részt, az Egyesült Államokban élő Harry herceg sem hagyja ki szeretett nagyapja temetését. Már múlt hétvégén visszatért Angliába, majd karanténba vonult, a Kensington-palotához tartozó Nottingham Cottage lett az ideiglenes otthona. Többen eljátszottak a gondolattal, hogy vajon Vilmos herceggel egymás mellett vonulnak-e a ceremónián, esetleg jó távol állnak majd egymástól, ugyanis a két testvér kapcsolata az utóbbi években nagyon megromlott. Sussex hercege a márciusban bemutatott Oprah-interjúban úgy jellemezte, hogy jelenleg is óriási a távolság köztük.

Harry és Vilmos nem állnak egymás mellett Fülöp herceg temetésén

A The Associated Press közölte, hogy a két herceg nem egymás mellett vonul majd a temetésen, ezt a Buckingham-palota szóvivője erősítette meg. A koporsót természetesen mind a ketten kísérni fogják, azonban köztük áll majd Peter Phillips unokatestvérük.

GettyImages-996846640
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

- Ez egy temetés, a résztvevők megállapodtak minden részletben, amelyek Őfelsége kívánságait képviselik - közölte a palota szóvivője, utalva rá, hogy Erzsébet királynő akarta azt, hogy a két testvér ne közvetlenül egymás mellett mutatkozzon.

Valószínűleg azért döntött így az uralkodónő, mert tisztában van azzal, hogy a két herceg viszonya jelenleg nem túl jó. Bár hosszú évekig elválaszthatatlanok voltak, az elmúlt pár évben nagyon megromlott a kapcsolatuk. Egyrészt azért, mert Vilmos arra figyelmeztette Harryt, ne siesse el az esküvőt Meghannal, ezt a herceg támadásnak vette a bátyjától. A másik fő konfliktust az anyagiak okozták kettejük között, ugyanis Károly herceg rendszeresen Vilmos projektjeire adta a pénzt, így Harry tervei nem mindig valósulhattak meg. Ezt Wales hercege nem azért csinálta, mert jobban szeretné nagyobbik fiát, szimplán a protokoll azt mondja, mindig a trónörökösök élvezik az elsőbbséget.

Erzsébet királynő nem szeretné, ha a rossz viszonyt ápoló testvérek kellemetlen pillanatokat okoznának a temetésen.
Erzsébet királynő nem szeretné, ha a rossz viszonyt ápoló testvérek kellemetlen pillanatokat okoznának a temetésen.
Fotó: Samir Hussein / Getty Images Hungary

A koronavírus-világjárvány miatt összesen 30 fő vesz majd részt a temetésen, csak a közeli családtagok lesznek ott, mindnyájan maszkban, egyetlen olyan ember kapott meghívást, aki nem vér szerinti rokon, Penny Knatchbull grófnő, aki Fülöp jó barátja volt.

Ami az öltözéket illeti, a férfiak a katonai egyenruha helyett öltönyben lesznek, hogy ezzel is a család összetartását szimbolizálják. Ilyen eseményeken általában a férfiak egyenruhát viselnek, ám Harryre való tekintettel most kivételt tesznek, ugyanis a hercegnek vissza kellett adnia a tiszteletbeli katonai rangját, miután bejelentette Meghannal, hogy nem képviselik tovább a család dolgozó tagjaiként a koronát.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelme

Ritka felvételeket láthatsz Erzsébetről és Fülöpről. Gyönyörű párt alkottak.

Ezt is szeretjük