Fülöp herceg ma lenne 100 éves: Erzsébet királynő meghatóan emlékezett rá
Fülöp herceg 1921. június 10-én született.

fülöp-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fülöp herceg hosszas betegeskedés után 2021. április 9-én örökre lehunyta a szemeit, két hónappal 100. születésnapja előtt.

Erzsébet királynő férje 1921. június 10-én látta meg a napvilágot Korfun, ma ünnepelné a kerek évfordulóját. Ennek alkalmából az uralkodónő megható gesztust tett.

Fülöp herceg ma lenne 100 éves

Erzsébetnek egy rózsát ajándékoztak, amit Edinburgh hercege rózsának neveztek el, ezt a királynő elültette a windsori kastély keleti oldalán található kertben, a növény ezentúl mindig a herceg emlékét őrzi majd.

A The RHS jótékonysági szervezet ajándékozta a virágot a királyi családnak, a szervezet a királynő patronáltjai közé tartozik. A Harkness Roses cég szaporította ezt a fajtát, a vállalat már 1879 óta foglalkozik brit rózsafajták szaporításával.

- Ez az emlékrózsa azokat a csodálatos dolgait szimbolizálja, amelyeket életében tett, szeretnénk ha mindenki úgy emlékezne rá, amilyen volt - idézte a Sky News Keith Weed szavait, aki a virágot adta át Erzsébetnek.

Fülöp herceg katonaként sok mindent letett az asztalra, a 2. világháború idején aktív állományba került, a HMS Ramillies csatahajón szolgált először, később más hajókon dolgozott. 1940-ben, a krétai csatában egy éjszakai bombázástól mentette meg a hajójuk fedélzetén lévő társai életét, égő tutajokat bocsátott vízre, ezzel a trükkel megzavarta a bombázókat. Aznap hősként ünnepelték, 1942-ben tisztből hadnaggyá léptették elő. A szicíliai partraszállásban is részt vett, az év júliusában főhadnagy, majd októberben százados lett. 1945-ben a japán fegyverletétel aláírása idején pont Tokióban tartózkodott.

Sportolóként lovaspólózott,  1980-ban csapatban világbajnoki címet, 1981-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Az 1984-es világbajnokságon is bronzérmes lett.

A kertészkedés volt az egyik legkedvesebb hobbija, a balmorali kastélyuk udvarát ő maga alakította át, nem csoda, hogy végül egy virág szimbolizálja az emlékét. 

Erzsébet és Fülöp a dédunokáikkal

Képes összeállításunkban megnézheted Erzsébet királynőt és Fülöp herceget dédunokáik társaságában.

Ezt is szeretjük