Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt - Így ragyogott Fülöp herceg oldalán
II. Erzsébet 13 évesen tudta, hogy Fülöp herceg lesz a férje.

cover-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

1947. november 20-án, azaz 72 éve mondta ki a boldogító igent a Westminster-apátságban II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg. Ők a legelső uralkodói pár a monarchia történetében, akik elmondhatják magukról, hogy hét évtizedet leélhettek egymás mellett.

Erzsébet 13 évesen tudta, hogy Fülöp lesz a férje

Sok uralkodócsaládban a házasságot nem szerelemből kötik, a szülők választanak gyermekeiknek házastársat. Erzsébet és Fülöp esetében azonban ez másképp volt, a fiatal királynő és a haditengerész növendék már fiatalon egymásba szeretett: a királyné 13 évesen már tudta, hogy ez a görög származású férfi lesz a férje.

Mivel Fülöp herceg származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást, és megkapta a brit állampolgárságot. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be, négy hónap után pedig a kézfogót is megtartották.

Erzsébet ruháját Sir Norman Bishop Hartnell tervezte. A menyasszonyi ruhát tízezer kristály és gyöngy díszítette, ezenkívül tartozott hozzá egy négyméteres uszály is. A fényűző szertartást a BBC rádión közvetítette, és világszerte 300 millióan hallhatták.

Nézd meg, milyen gyönyörű volt annak idején II. Erzsébet, aki csak úgy ragyogott szerelme oldalán.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük