60 éves lett Enya: a gyönyörű hangú énekesnő visszavonultan él
Enya Írország egyik legsikeresebb énekesnője.

enya-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Enya Írország egyik büszkesége, a lágy, mezzoszoprán hanggal megáldott énekesnő 1988-ban vált világhírűvé, abban az évben jelent meg Watermark című albuma, amiből több millió példány fogyott el pár hónap alatt.

Olyan slágereket adott ki, mint az Orinoco Flow, az Only Time, a May It Be vagy az Anywhere Is. Sok rajongója szívesen meditál vagy relaxál a megnyugtató és lélekemelő dalaira. Az énekesnő május 17-én lett hatvanéves.

Enya visszavonultan éli mindennapjait

Zenészcsaládba született, így már egész pici korában énekelni kezdett, csupán hároméves volt, amikor fellépett a Feis Ceoil zenei fesztiválon. Később édesanyja kórusának tagja lett, rendszeresen énekeltek az egyik helyi templomban. 

1980-ban a Clannad ír együttes tagja lett, amelyben testvéreivel együtt játszott, később szólókarrierbe kezdett, ami meghozta számára a világsikert. Összesen kilenc alkalommal jelölték Grammy-díjra, ebből négy szobrocskát haza is vihetett. Nyolc albuma jelent meg, a legutóbbit 2015-ben adta ki Dark Sky Island címmel. Eddig világszerte több mint 90 millió lemezt adott el.

Érdekesség, hogy amikor befutott, sok ember nem tudta eldönteni, hogy az Enya egy együttes vagy csak ő van egyedül.

- Még a legelején, a Watermark című albumomnál a sikert tényleg a zene hozta meg. Az emberek imádták az Orinoco Flow-t az albumról, de fogalmuk sem volt arról, mi vagy ki az az Enya. A fókusz a zenén volt, nem rajtam, akkoriban még nem voltam tisztában azzal, hogy nekem is híressé kell válnom, hogy eladhassam a zeném - fogalmazta az Irish Timesnak.

Enya utoljára 2017-ben lépett a vörös szőnyegre, akkor a Grammy-gálán vett részt.
Enya utoljára 2017-ben lépett a vörös szőnyegre, akkor a Grammy-gálán vett részt.
Fotó: Frazer Harrison / Getty Images Hungary

Vannak olyan előadók, akik élvezik a rájuk irányuló figyelmet, ám Enya sosem tartozott közéjük, a magánéletéről sem szívesen nyilatkozik.

- Néha, amikor egy-egy interjú alkalmával rám koncentráltak, egyből visszautasítottam a kérdéseket, mert feleslegesnek éreztem, hogy válaszoljak rájuk. Én sosem vágytam a hírnévre, a sikert viszont, amit elértem a dalaimmal, azt élveztem - fogalmazta.

Mindig is félt attól, hogy a hírnév negatív hatással lesz a személyiségére, a zenéjére és a munkafolyamatokra, pont emiatt óvja a magánéletét. Dublin környékén és Dél-Franciaországban is van otthona. 

Cybill Shepherd így fest napjainkban

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan fest A simlis és a szende szőke sztárja.

Ezt is szeretjük