Ma 24 éve, hogy Diana elhunyt: ezek voltak a hercegnő utolsó szavai

Diana hercegnő életéért hiába küzdöttek az orvosok, sajnos nem tudták megmenteni.

diana cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén júliusban ünnepelte volna Diana hercegnő a 60. születésnapját, ám sajnos a sors nem szánt neki hosszú életet, mindössze 36 évet élt. 1997. augusztus 31-én hunyt el Párizsban egy súlyos autóbaleset következtében.

Egy csapat lesifotós követte a járművet, amelyben a hercegnő, egyiptomi párja, Dodi Al-Fayed, testőrük, Trevor Rees-Jones, illetve sofőrjük, Henri Paul ült. Miután bekövetkezett a szörnyűség az Alma rakpart közúti aluljárójában, Fayed és Paul azonnal meghalt, Diana bár még élt, de sajnos a Pitie-Salpetriere Kórházban nem tudták megmenteni az életét, belehalt a belső vérzésébe, egyedül csak Trevor Rees-Jones élte túl.

Ezek voltak Diana hercegnő utolsó szavai

Frederic Mailliez szolgálaton kívüli orvos volt a legelső, aki kiszúrta a balesetet, derült ki a The Daily Mail riportjából. A férfi, amint meglátta a szétroncsolódott Mercedest, rögtön kipattant a Peugeot autójából, hogy segítsen. Ott volt az autójában az orvosi felszerelése, így azonnal elővette azt. Látta, hogy ketten súlyosan sérültek, a másik két ember viszont életét veszítette.

GettyImages-186528940
Fotó: Anwar Hussein / Getty Images Hungary

- Próbáltam egy fiatal nőnek segíteni, hátul ült, amikor ránéztem, akkor fedeztem fel, hogy ő a leggyönyörűbb nő a világon, az arcán nem voltak súlyos sérülései. Nem vérzett akkor, de szinte eszméletlen volt, és nehezen vette a levegőt. Az volt a célom, hogy könnyebben tudjon lélegezni. Elég nehéz helyzet volt számomra. Egyedül voltam, kevés volt a felszerelésem. Az első percekben remekül nézett ki, de a baleset nagyon nagy energiájú volt, és mi orvosok mindig súlyos sérülésekre gyanakszunk ilyen helyzetekben - emlékezett vissza a férfi a lapnak, aki akkor még nem tudta, hogy Wales hercegnőjének próbál segíteni.

Mailliez közben hívta a mentőket, majd tovább próbált Dianán segíteni. Eközben többen fotózták őket, a férfi ezt nem tartotta furcsának. Próbálta francia nyelven nyugtatni, majd valaki megszólalt a háta mögött, hogy beszéljen hozzá inkább angolul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

 - Elmondtam neki, hogy orvos vagyok, a mentő már úton van, és minden rendben lesz. Azt hiszem, ezek azok a szavak, amelyekkel az emberek próbálják megnyugtatni a sérülteket.

Először a rendőrség, majd a tűzoltóság ért ki a helyszínre, Xavier Gourmelon tűzoltó őrmester volt az az ember, aki a fültanúja lehetett a hercegnő utolsó szavainak. A csapata kiszedte Diana mellől Dodit, hogy újraélesszék, de ez a kísérletük sajnos kudarcba fulladt. Ezután odament ő is az előkelőséghez, akin a doktor próbált segíteni.

- A hölgy utassal maradtam, angolul beszélt, és ennyit mondott: "Istenem, mi történt?" Ezt meg is értettem, majd próbáltam megnyugtatni, még a kezét is megfogtam. Pár perccel később kiértek a mentők, akik kivették az autóból, először egy deszkára, majd egy matracra helyezték át a testét, ekkor a szíve leállt. Ekkor újraélesztették, amitől beindult a szívverése. 

GettyImages-741184943
Fotó: Derek Hudson / Getty Images Hungary

A vérnyomása is leesett, de sikerült azt stabilizálni. A baleset éjfél után 20 perccel következett be, mire Dianát elvitték a kórházba, akkor már elmúlt hajnali két óra. Traumatikus sokk érte, két röntgent is készítettek róla azonnal, ekkor kiderült, hogy belső vérzése van. Órákig küzdöttek az életéért, de sajnos hajnali öt óra előtt pár perccel végleg elveszítették.

A temetését végül szeptember 6-án tartották meg, amit a tévében is közvetítettek, a becslések szerint világszerte körülbelül két és fél milliárd ember volt szemtanúja a szomorú ceremóniának.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelme képeken

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű párt alkotott Erzsébet királynő és Fülöp herceg.

Ezt is szeretjük