Diana hercegnő eredetileg nem Párizsban lett volna a halála napján: a volt sofőrje nyilatkozott róla
Diana hercegnő talán, ha az eredeti tervei alapján szervezte volna a napját, még ma is élne, állítja volt sofőrje.

diana cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világot megrendítette, amikor 1997. augusztus 31-én Diana hercegnő életét vesztette egy tragikus autóbalesetben, Párizsban. Nagyon fiatal volt, csupán 36 esztendős. Egy csapat lesifotós követte a járművet, amelyben a hercegnő, egyiptomi párja, Dodi Al-Fayed, testőrük, Trevor Rees-Jones, illetve sofőrjük, Henri Paul ült.

Miután bekövetkezett a szörnyűség az Alma rakpart közúti aluljárójában, egyedül csak Trevor Rees-Jones élte túl. A mai napig számtalan összeesküvés-elmélet lát napvilágot arról, pontosan miért kellett megtörténnie a balesetnek, sokan abban hisznek, direkt gyilkolták meg a hercegnőt, sőt, Dodi édesapja, Mohamed Al-Fayed nyíltan vállalja a véleményét azzal kapcsolatban, hogy itt politikai gyilkosság történt. Mások viszont nem élnek azzal a gyanúperrel, hogy szándékosság keze van a dologban, szerintük a balszerencsének tudható be a tragédia. Diana egykori sofőrje, Colin Tebbutt nyilatkozott a The Daily Mailnek a balesettel kapcsolatban. Mint kiderült, azon a szörnyű napon Lady Dinek nem is Párizsban kellett volna lennie.

Diana hercegnő haláláról nyilatkozott a volt sofőr

A hercegnő volt sofőrje, Colin Tebbutt a brit lapnak adott interjút a szomorú eseménnyel kapcsolatban, a férfi elmondta, az eredeti tervek szerint Diana már augusztus 28-án visszatért volna Londonba, ám sajnos pont akkoriban a brit Tory Párt - vagy más néven a Konzervatív Párt - politikusai negatív kritikával illették Wales hercegnőjét azért, mert a taposóaknák betiltása ellen kampányolt.

Ez a felvétel a tragikus baleset előtt pár perccel készült. Ezt tartják a legutolsó fotónak, amely még az életben lévő Dianáról készült.
Ez a felvétel a tragikus baleset előtt pár perccel készült. Ezt tartják a legutolsó fotónak, amely még az életben lévő Dianáról készült.
Fotó: Langevin Jacques / Getty Images Hungary

- A tervek szerint nem csütörtökön tért vissza, mert a toryk újra akcióba léptek ellene a taposóaknák miatt. Azzal a csúnya dologgal vádolták, hogy a kampányt a saját imázsának növelésére használta csak, ez viszont nagyon felzaklatta őt. Fel is vette velünk a kapcsolatot, és azt mondta nekünk, hogy egyelőre nem akar megbirkózni azzal a sok gonddal, ami az Egyesült Királyságban vár rá. Inkább a hétvégén jön csak haza - fogalmazta.

Ha aznap csütörtökön tért volna vissza, talán ma még mindnyájan élnének!

Még 1997 januárjában járt Angolában, ahol a taposóaknák azonnali betiltását szorgalmazta világszerte, de a konzervatív védelmi miniszter, Earl Howe szerint a hercegnő rosszul tájékozott a gyalogsági aknák kérdésében, emiatt nem is komolyan vehető a kampánya. Peter Viggers, a párt másik politikusa szerint pedig az előkelőség figyelmen kívül hagyta azokat az érveket, amelyek a taposóaknák mellett szólnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár 1997 januárja és augusztusa között hét hónap is eltelt, ám a nyár végén megjelent egy interjú Dianával egy francia újságban, amelyben kifejtette, hogy szívügyének tartja a taposóaknák betiltását. A politikába is belement, ami a konzervatívok számára komoly tüske volt, ugyanis 1997 májusában elveszítették a választásokat, a brit nép a Munkáspárt vezetőjét, Tony Blairt választotta meg miniszterelnökükként.

- Az előző kormány reménytelen volt. Szerintem Tony Blair új munkaügyi adminisztrációjával fantasztikus munkát fog végezni - mondta akkor.

Az interjú megjelenése után egy újabb botrány robbant ki, pont emiatt döntött úgy, hogy inkább Párizsban marad még néhány napot. Sajnos ez a döntése az életébe került.

Diana hercegnő a taposóaknák betiltásáért kampányolt életének utolsó évében.
Diana hercegnő a taposóaknák betiltásáért kampányolt életének utolsó évében.
Fotó: Anwar Hussein Collection / Getty Images Hungary

A hercegnő a hétvégén tért volna vissza végül, Richard Kay közeli barátjával zajlott le élete utolsó telefonbeszélgetése.

- Kicsit zaklatott volt, a tervei is félresikerültek. Nagyon vágyott már arra, hogy újra láthassa a fiait - emlékezett vissza a férfi arra, milyen volt Diana hangulata a legutolsó csevegésükkor.

Az autóbaleset után a hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg végül, nem mellesleg azt sem lehet elfelejteni, hogy egy csapat paparazzo üldözte őket, ami szintén balesetveszélyes helyzetet teremtett akkor.

Diana hercegnő Budapesten

Képes összeállításunkban megnézheted azokat a felvételeket, amelyek Diana hercegnő és Károly herceg magyarországi látogatásakor készültek.

Ezt is szeretjük