David Attenborough 47 éven át imádta a feleségét: Jane mellett a halála napjáig kitartott
David Attenborough és felesége, Jane 1950-ben keltek egybe.

david-attenborough-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

David Attenborough túlzás nélkül a dokumentarista filmkészítés és az ismeretterjesztő műsorok atyja. Gyerekek millió tudták meg az ő tolmácsolásából az anyatermészet csodáit és az állatvilág titkait. 

1957-ben kezdett természetfilmeket és sorozatokat gyártani a brit BBC csatornának, ám vonzalma a környezetismeret iránt már kisgyermekként megvolt. Köveket, fosszíliákat gyűjtött, amelyeket a szobájában tanulmányozott. Alkotásait azért imádják a nézők, mert narrátorként és műsorvezetőként egyaránt megmutatkozik szenvedélyes szeretete a növények és állatok iránt. Ám az élővilágon kívül volt még egy nagy szerelem az életében, a felesége.

David Attenborough és felesége, Jane

1950-ben kötötte össze az életét Jane Elizabeth Ebsworth Oriellel. Bár azt nem tudni pontosan, hogyan találtak egymásra, nagyon fiatalon hozta össze őket a sors. Míg a legendás filmes 24 esztendős volt, addig arája 23 évesen mondta ki a boldogító igent.

david attenborough felesége 1
Fotó: Pa / Northfoto

Az esküvő után a kisvárosban született Jane a londoni forgatagban találta magát. Beköltözött kedvese Temze partján fekvő otthonába, és megkezdték közös életüket férjként és feleségként. A szülői lét örömeit is megtapasztalták együtt, egy fiuk és egy lányuk született, Robert és Susan.

Az ’50-es és ’60-as években egy átlagos család esetében a férfi volt a kenyérkereső, míg a nő a háztartást vezette, és a gyermekeknek szentelte az idejét. Ez az Attenborough famíliában sem volt másként, annyi volt a különbség, hogy náluk a családfőt munkája gyakran a tengerentúlra szólította, így párjára még több teendő és felelősség hárult. 

- Ha bármit is bánok az életben, az talán az, hogy nem töltöttem elég időt a gyermekeimmel, amikor kicsik voltak. Előfordult, hogy három hónapig nem voltam otthon. Az idő, amit akkor kihagytam, pótolhatatlan - mesélte Attenborough a Radio Times interjújában 2017-ben.

David Attenborough jobbján a feleségével, Jane-nel, balján pedig lányával Susannel.
David Attenborough jobbján a feleségével, Jane-nel, balján pedig lányával Susannel.
Fotó: Pa / Northfoto

Sajnos akkor is távol volt az otthonától, amikor élete egyik legnagyobb tragédiája történt. Új-Zélandon forgatta a The Life of the Birds című alkotását, amikor szörnyű hírt kapott: szeretett felesége agyvérzéssel került kórházba. Ezt hallva egyből hazautazott, éppen időben ahhoz, hogy búcsút vehessen az asszonytól.

„Utoljára még megszorította a kezemet. Akkor azt éreztem, hogy életem horgonya távozott el, és én örökre elvesztem” - fogalmazott 2010-ben kiadott életrajzi könyvében.

Jane halála után egy ideig félretette a munkát, hogy feldolgozza a történteket, de nem sokáig maradt távol a filmkészítéstől. Később belátta, hogy a forgatás és az azzal kapcsolatos elfoglaltságok segítették át a gyász legnehezebb szakaszain.

Peter Falk és felesége 

A világ egyik leghíresebb karakterét, Columbót Peter Falk személyesítette meg. Bár a legendás karakter feleségének kilétére sosem derült fény a történetben, attól függetlenül Falk igazi kedvese, Shera Danese a sorozat több részében is szerepelt.

Ezt is szeretjük