Chloé Zhao a második nő, aki rendezőként Oscar-díjat kapott: szerelmével ők Hollywood egyik legtehetségesebb sztárpárja
Chloé Zhao és operatőr kedvese, Joshua James Richards több nagy filmet is forgattak már.

choe-zhao-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Chloé Zhao a 93. Oscar-gálán történelmet írt, hiszen ő az első ázsiai nő, aki a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát megnyerte. A történelem során rajta kívül egyszer nyert még női rendező, a 2010-es díjátadón Kathryn Bigelow kapta meg a díjat A bombák földjén című alkotásáért. Érdekesség, hogy 2021 előtt mindössze öt alkalommal jelölt női rendezőt az Akadémia.

A kínai származású Zhao ráadásul többszörösen is ünnepelhetett, hiszen A nomádok földje lett az év legjobb alkotása. A 39 éves rendezőnő párja, Joshua James Richards is kapott idén jelölést, ugyanis ő végezte az operatőri munkákat.

Chloé Zhao és párja

Mivel mind a ketten a jelöltek között voltak, így együtt léptek a vörös szőnyegre, a külföldi sajtó Hollywood egyik legtehetségesebb párosának kiáltotta ki őket.

GettyImages-1314418083
Fotó: Handout / Getty Images Hungary

A Pekingben született Zhao már kicsi korában megszerette a filmeket, tinédzserként igazi lázadó volt, nem igazán érdekelte az iskola, szabadidejében sok mangát rajzolt, emellett különféle történeteket írt. A nyugati kultúra nagy hatással volt rá, hiszen 15 évesen az angliai Brighton Collage bentlakásos iskolájába küldték a szülei, végül a filmipar fellegvárában, Los Angelesben fejezte be középiskolai tanulmányait. Érdekesség, hogy nem egyből a filmezés területén művelte ki magát, Massachusetts egyik főiskoláján szerzett diplomát politika tudomány szakon. Ezután a New York-i Egyetem hallgatója lett, hogy megtanulja a filmgyártás alapjait.

2008-ban jelent meg a legelső rövidfilmje Post címmel, a 2015-ös Songs My Brother Taught Me című alkotása volt az első nagy mozifilmje, az operatőri munkákat szintén kedvese csinálta, ekkor dolgoztak életükben először együtt, nyilatkozta Richards az Indiewire-nek. Már ez az alkotás is elnyerte a kritikusok tetszését, több fesztiválon, a Sundance-en és Cannes-ban is a jelöltek között volt.

GettyImages-1232531521
Fotó: Abc / Getty Images Hungary

A rodeós című filmjükkel még nagyobb elismerésre tettek szert, a 47 jelölésből 24-et zsebeltek be akkor a díjátadók szezonjában, például a 2017-es cannes-i filmfesztiválon is elnyerték a CICAE-díjat, azaz az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének elismerését.

2021-ben jelenik meg az Örökkévalók című Marvel-filmjük, amelyben olyan nagy nevek szerepelnek majd, mint Angelina Jolie, Salma Hayek vagy a Trónok harca Havas Jonja, Kit Harington. Biztosan ezzel az akciófilmjükkel is még nagyobb népszerűségre tesznek majd szert, a páros a magánéletéről nem nyilatkozik, visszavonultan élnek együtt a kaliforniai Ojai városában, van két kutyájuk és három csirkéjük.

Érdekesség, hogy Chloé Zhao Oscar-sikeréről szülőföldjén, Kínában nem esik szó, sőt az állami média egyáltalán nem számolt be erről a hatalmas elismerésről, írta meg a Sky News. Valószínűleg köze lehet a 2013-as nyilatkozatához, amit még a Filmmaker magazinnak mesélt. Pont akkor csinálta a Songs My Brother Taught Me-t, amit a saját kamaszkora inspirált.

- Az ihlet onnan jött, amikor még Kínában voltam tinédzser, olyan helyen éltem, ahol hazugságok vettek körbe. Úgy éreztem, sosem sikerül onnan elkerülnöm. Sok információ, amit kiskoromban megtanultam, nem is volt igaz, emiatt nagyon lázadóvá váltam a családommal szemben. Hirtelen Angliába kerültem, és újratanultam a történelmet. A bölcsészettudományi főiskolán folytatott politikatudományi tanulmányaim során jöttem rá, mi is a valóság - mesélte akkor.

A 2021-es Oscar-gála sztárpárjai

Képes összeállításunkban megnézheted az idei Oscar-gála sztárpárjait.

Ezt is szeretjük