Élő adásban kapott infarktust az ismert komika
A táncos színésznő a saját lábán távozott a műsorból, ám otthonában újabb infarktus érte, amit nem élt túl.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Carmen Miranda a negyvenes évek tipikus új arca volt. Bár már több mint fél évszázada halott, neve fennmaradt, és a mai napig kellemes emlékeket ébreszt.


Felidézhetjük hosszú szempilláját, friss gyümölcshegynek ható szédületes kalapjait és színes kosztümjeit, fenékriszálásra késztető dalait. Vagy akár különösen pikáns szokását is, hogy - egyfajta korabeli botrányhősnőként - magasra emelt lábakkal, alsónemű nélkül táncolt.

A sztárt rengeteg filmben és animációban utánozták, farsang idején pedig ma is találkozni Mirandát idéző jelmezekkel az álarcos bulikon.

Mindig is brazilnak vallotta magát

Az 1909-es portugál születésű Maria do Carmo Miranda Da Cunha gyerekkorában költözött Braziliába szüleivel.

Eredetileg egy butikban dolgozott, ahol kitanulta a kalapkészítés mesterségét. Mivel eközben imádott énekelni, hamar felfedezték, és munkát kapott a Rio de Janeiró-i rádióban.

Az 1920-as évek második felében a brazil lemezipar szupersztárja lett, és a filmes debütálás sem maradt el. Híre eljutott New Yorkba is, így hamarosan már a Broadway színpadán mutathatta meg tánc- és énektudását.

Ahogy az akkoriban természetes volt, filmes karrierje is rögtön beindult - bár többnyire ugyanazt a karaktert alakította, népszerűsége töretlennek bizonyult. Hatalmas sikert aratott például az 1941-es Down Argentine Way revü stílusú musicalben, de az 1947-es Copacanában is megállta a helyét.

A brazil szexbombának becézett sztár 14 filmet forgatott Hollywoodban - ezzel viszont kivívta a brazilok ellenszenvét, akik nem nézték jó szemmel, hogy egykori kedvencük így elamerikanizálódott.

A szíve vitte el

Az ötvenes években szokott rá az amfetaminra és az altatókra, a drogok pedig rendkívül megviselték a szervezetét. Talán ez lehetett az oka, hogy 1955. augusztus 4-én enyhe szívrohamot szenvedett, miközben a Jimmy Durante Show élő adásában szerepelt.

Bár majdnem elájult tánc közben, összeszorította a fogát, és befejezte az előadást. Állítólag a saját lábán távozott, sőt, integetett is a nézőknek, mielőtt levonult a színpadról. Lakásán azonban még ugyanazon az éjszakán újabb szívinfarktust kapott, ami már végzetesnek bizonyult. 46 éves volt.

Végakaratának megfelelően testét hazaszállították Brazíliába, ahol a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el. Egykori rajongói mind megbocsátottak neki, végső útjára, a riói temetőbe több mint félmillió brazil kísérte el.

Cikkünk a Gabo kiadónál megjelent 501 filmsztár című kötet aktuális fejezetének felhasználásával készült.
Ezt is szeretjük