Friss! Rákban elhunyt a legendás színésznő, Betsy Blair

Az amerikai születésű sztárt 1955-ben Oscar-díjra is jelölték a Marty című filmben látható alakításáért.

2009. március 13-án, 85 éves korában, rákban elhunyt Betsy Blair színésznő, aki egykor a táncos lábú színész-rendező Gene Kelly felesége is volt. 

Gene Kellyvel több mint 15 évig voltak házasok, kislányuk, Kelly 1942-ben született

Az 1923-ban, New Jersey-ben született sztár hamar otthagyta az iskolát, hogy táncos szenvedélyének élhessen. Eleinte New York-i éjszakai klubokban lépett fel, ám hamarosan rákacsintott a szerencse Gene Kelly személyében. 

Az akkor koreográfusként ténykedő fiatalember látta a lányban szunnyadó tehetséget, és úgy döntött, segít neki kiaknázni.

A közös munka során aztán olyannyira egymásba gabalyodtak, hogy 1941-ben egybe is keltek – ekkor Blair alig volt 18 éves, Kelly viszont majdnem harminc! Az ifjú pár Hollywoodba költözött, ahol a zseniális Kelly szupersztárrá is vált, az olyan megamoziknak köszönhetően, mint az Ének az esőben vagy az Egy amerikai Párizsban.

Persze színésznői babérokra törő  felesége sem tétlenkedett: a negyvenes évek elejétől kezdve több filmben is szerepet kapott, ám miután baloldalinak bélyegezték, karrierje jó időre megtorpant.

Szinte úgy kellett kuncsorognia, hogy alkalmazzák – ami végül a Marty című romantikus vígjátékban meg is történt. Játékáért rögtön Oscarra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában, ám a díjat végül nem ő vihette haza.

Ám jelölése a legrangosabb filmes díjra sem hozta meg a stúdiók kedvét, hogy elhalmozzák ajánlatokkal. Közben Kellyvel is megromlott a kapcsolata, végül 1957-ben elváltak útjaik, de hogy mi volt a szakítás oka, arról sosem beszélt a színésznő.

Miután kudarcot vallott mind az amerikai filmes világban, mind a magánéletében, úgy döntött, Európában próbál szerencsét.

Párizsba utazott, több nemzet filmjében - Antonioni: A kiáltás; Majewski: A fenyvesi lúd repülése - is szerepelt, majd Londonban telepedett le végleg. A vén Európa egy új szerelmet is hozott az életébe: ezúttal egy cseh rendező, Karel Reisz rabolta el a szívét.

Az utóbbi időben inkább színházban lehetett megcsodálni az idős sztárt, habár a nyolcvanas évek végén néha-néha visszatért tengerentúli hazájába egy-egy forgatás erejéig. 2003-ban pedig önéletrajzi kötetével örvendeztette meg rajongóit.

- Betsy Blair egy rendkívül melegszívű, hűséges és önzetlen barát volt, emellett a végletekig jólelkű és szellemes. Bármiről lehetett vele beszélgetni, nem volt semmi, amit tabuként kezelt volna – nyilatkozta a Guardian magazinnak Arabella Weir színésznő.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük