Ashton Kutcher sokáig titkolta súlyos betegségét: nem tudott lábra állni, de a hallása és a látása is elment
Ashton Kutcher durva tüneteket élt át autoimmun betegsége miatt.

ashton-kutcher-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ashton Kutcher két évvel ezelőtt a poklok poklát élte meg egy ritka autoimmun betegség miatt. Bár sok híresség szinte a diagnózis felállítása után a nyilvánosságra áll, és bevallja, milyen nehéz időszakon megy keresztül, a színész nem ezt az utat választotta.

Csendben küzdött meg a vasculitisszel, amelyet magyarul csak érgyulladásnak hívnak az orvosok. A betegségéről, a súlyos tüneteiről és a gyógyulásáról Bear Grylls National Geographicen futó műsorában mesélt először, írta meg az Access Hollywood.

Ashton Kutcher először vallott betegségéről

A Running Wild with Bear Grylls: The Challenge műsor vendége volt Kutcher, amelyben őszintén megnyílt a brit kalandornak.

GettyImages-1410935847
Fotó: Steve Granitz / Getty Images Hungary

- Nagyjából két évvel ezelőtt a vasculitis furcsa és rendkívül ritka formáját diagnosztizálták nálam, nem láttam, nem hallottam, és az egyensúlyérzékemet is tropára vágta - vallotta be.

Egy évébe került, mire felépült a ritka autoimmun betegségből, ami miatt még lábra állni sem tudott.

- Addig, amíg nem múlik el, nem tudod értékelni a dolgokat. Amíg meg nem gyógyulsz, ilyeneken töprengsz: nem tudom, hogy valaha újra látni, újra hallani vagy újra járni fogok-e. Szerencsésnek érzem magam, hogy élek - jelentette ki.

GettyImages-1402542963
Fotó: Noam Galai / Getty Images Hungary

A vasculitis a viszonylag ritka autoimmun betegségek közé sorolható, mely során az immunrendszer megtámadja a szervezet ereit, és azokban gyulladást hoz létre. A gyulladás következtében az ér beszűkül, ami az érintett területen vérellátási zavart, oxigénhiányt eredményez, valamint vérrögképződést, azaz trombózist is okozhat. A gyulladás gyengítheti továbbá az erek falát, így megnő az esély az értágulat kialakulására. Ezenkívül a gyulladás az érintett szervek működésére is kihathat, úgymint a szemekre, a bőrre, a tüdőre, az emésztőrendszerre, a vesékre és a központi idegrendszerre, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, az Egészségvonalon.

Az ijesztő megpróbáltatások ellenére Kutcher próbálta még ebben is megtalálni a jót.

- Abban a pillanatban, amikor elkezded az akadályaidat olyan dolgoknak tekinteni, amelyek azért alakultak ki, hogy megadják neked azt, amire valójában szükséged van, akkor kezd az élet igazán szórakoztatóvá válni, nincs igazam? Elkezdesz szörfözni a problémáid felett, ahelyett, hogy azok alatt élnéd az életed.

Ashton Kutcher és Mila Kunis otthona

A sztárpár még 2021-ben mutatta meg az otthonukat.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük