Ashton Kutcher sokáig titkolta súlyos betegségét: nem tudott lábra állni, de a hallása és a látása is elment

Ashton Kutcher durva tüneteket élt át autoimmun betegsége miatt.

ashton-kutcher-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ashton Kutcher két évvel ezelőtt a poklok poklát élte meg egy ritka autoimmun betegség miatt. Bár sok híresség szinte a diagnózis felállítása után a nyilvánosságra áll, és bevallja, milyen nehéz időszakon megy keresztül, a színész nem ezt az utat választotta.

Csendben küzdött meg a vasculitisszel, amelyet magyarul csak érgyulladásnak hívnak az orvosok. A betegségéről, a súlyos tüneteiről és a gyógyulásáról Bear Grylls National Geographicen futó műsorában mesélt először, írta meg az Access Hollywood.

Ashton Kutcher először vallott betegségéről

A Running Wild with Bear Grylls: The Challenge műsor vendége volt Kutcher, amelyben őszintén megnyílt a brit kalandornak.

GettyImages-1410935847
Fotó: Steve Granitz / Getty Images Hungary

- Nagyjából két évvel ezelőtt a vasculitis furcsa és rendkívül ritka formáját diagnosztizálták nálam, nem láttam, nem hallottam, és az egyensúlyérzékemet is tropára vágta - vallotta be.

Egy évébe került, mire felépült a ritka autoimmun betegségből, ami miatt még lábra állni sem tudott.

- Addig, amíg nem múlik el, nem tudod értékelni a dolgokat. Amíg meg nem gyógyulsz, ilyeneken töprengsz: nem tudom, hogy valaha újra látni, újra hallani vagy újra járni fogok-e. Szerencsésnek érzem magam, hogy élek - jelentette ki.

GettyImages-1402542963
Fotó: Noam Galai / Getty Images Hungary

A vasculitis a viszonylag ritka autoimmun betegségek közé sorolható, mely során az immunrendszer megtámadja a szervezet ereit, és azokban gyulladást hoz létre. A gyulladás következtében az ér beszűkül, ami az érintett területen vérellátási zavart, oxigénhiányt eredményez, valamint vérrögképződést, azaz trombózist is okozhat. A gyulladás gyengítheti továbbá az erek falát, így megnő az esély az értágulat kialakulására. Ezenkívül a gyulladás az érintett szervek működésére is kihathat, úgymint a szemekre, a bőrre, a tüdőre, az emésztőrendszerre, a vesékre és a központi idegrendszerre, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, az Egészségvonalon.

Az ijesztő megpróbáltatások ellenére Kutcher próbálta még ebben is megtalálni a jót.

- Abban a pillanatban, amikor elkezded az akadályaidat olyan dolgoknak tekinteni, amelyek azért alakultak ki, hogy megadják neked azt, amire valójában szükséged van, akkor kezd az élet igazán szórakoztatóvá válni, nincs igazam? Elkezdesz szörfözni a problémáid felett, ahelyett, hogy azok alatt élnéd az életed.

Ashton Kutcher és Mila Kunis otthona

A sztárpár még 2021-ben mutatta meg az otthonukat.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük