El akarták rabolni Erzsébet királynő lányát: Anna hercegnő így szólt be támadóinak
Anna hercegnő a királynő egyetlen lánya, annak idején ő volt a Károly herceg után következő trónörökös.

anna-hercegno-kiralyno-getty-femina-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Anna hercegnő 1950-ben született, ő II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg második gyermeke és egyetlen lánya. Fiatalon vakmerő volt, igazi lázadó, Harry herceg előtt őt tartották a királyi család fekete bárányának. 

Ez a határozott, kissé heves vérmérséklet azonban nagyon jól jött, amikor 1974-ben emberrablók szerették volna kirángatni a kocsiból az akkor mindössze 24 éves koronahercegnőt. 

Anna hercegnőt el akarták rabolni

Anna hercegnő soha nem szerette a királyi származással járó hagyományokat, és a legkevésbé sem szeretett volna feltűnő, pénzpazarló életet élni. Ennek ellenére rákényszerült erre, hiszen Károly herceg fiainak születéséig ő örökölte volna a koronát, ha a testvére lemond arról. Emiatt 1974-ben el akarták rabolni, váltságdíjat szerettek volna bezsebelni érte. 

Anna hercegnő 1974 márciusában, pár nappal a támadás után.
Anna hercegnő 1974 márciusában, pár nappal a támadás után.
Fotó: Anwar Hussein / Getty Images Hungary

Anna hercegnő az év március 20-án, reggel nyolc óra körül éppen Londonban autózott exférjével, Mark Phillipsszel, udvarhölgyével, sofőrjével és egy testőrrel a Buckingham-palota felé, amikor egy fehér Ford váratlanul lehúzódott előttük, elzárva a királyi limuzin útját. 

A kocsiból egy vörös hajú, szakállas férfi szállt ki, akit a rendőrség később Ian Ballként azonosított. Mivel a testőr, James Beaton azt gondolta, csak valamiféle közlekedési zavarral áll szemben, kiszállt. Ekkor Ball vállon lőtte. Ezután kinyitotta a limuzin ajtaját, és fegyvert fogott Anna hercegnőre és férjére. Közben a sérült Beaton visszaszállt az autóba, és megpróbált segíteni, ekkor újabb golyót kapott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Kérlek, szállj ki, jönnöd kell! - kiabálta Ball Anna hercegnőre, amikor odafordult hozzá. A hercegnő, aki nem volt éppen szívbajos, így reagált:

- A fenéket kell!

Ekkor jelent meg egy közelben járőröző rendőr, Michael Hills, akit Ian Ball szinte azonnal hasba lőtt. Szerencsére még volt annyi ereje, hogy rádiózzon a társainak. Ekkor egy elhaladó autós sietett a hercegnő segítségére, Glenmore Martin elállta a Ford útját, és igyekezett elterelni Ball figyelmét. 

Anna hercegnő azóta is az egyik legvagányabb királyi családtagnak számít, sokan szeretik a stílusát.
Anna hercegnő azóta is az egyik legvagányabb királyi családtagnak számít, sokan szeretik a stílusát.
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

Majd befutott az újságíró John Brian McConnell, aki közelharcba keveredett vele, végül ő is lövést kapott. Ennek szemtanúja volt egy járókelő, Ron Russell, aki behúzott egyet Ballnak. Ezt kihasználva Anna hercegnő kiugrott a kocsiból a másik ajtón keresztül. A támadó utána akart futni, de Russell egy jól irányzott második csapással földre küldte. A férfit letartóztatták. 

Anna hercegnő egy 1980-ban adott interjúban elárulta, mindvégig igyekezett megőrizni a lélekjelenlétét, nem akarta, hogy a félelem úrrá legyen rajta. Hozzátette, nagyon idegesítette, hogy vitatkoznia kellett az emberrablóval arról, vele tart-e.

Diana hercegnőért hagyta ott menyasszonyát

Miközben Fayed Dianának csapta a szelet, volt egy menyasszonya. Az amerikai modell, Kelly Fisher volt a kedvese, akivel a terveik szerint 1997. augusztus 9-én házasodtak volna össze.  A nagy napjuk előtt két nappal szakított vele telefonon. Másnap Kelly az újságokban látta a leleplező lesifotókat, amik Fayedről és Dianáról készültek.

Cover: Getty Images /Chris Jackson

Ezt is szeretjük