Angela Merkel 5 évig volt házas első férjével: váratlanul hagyta el Ulrichot
Angela Merkel és Ulrich Merkel házassága pár év után ment tönkre.

angela merkel cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Angela Merkel Angela Dorothea Kasner néven látta meg a napvilágot 1954. július 17-én, Hamburgban. A Merkel vezetéknevet csak később vette fel, amikor összeházasodott Ulrich Merkellel, egyetemi szerelmével.

A házasságuk nem tartott sokáig, öt év után, 1982-ben hivatalosan is elváltak egymástól. Érdekesség, hogy a német kancellár megtartotta volt férje vezetéknevét, sőt, a Merkel névvel vált világszerte ismert politikai vezetővé.

Angela Merkel és Ulrich Merkel története

Miután a politikusnő leérettségizett 1973-ban, Templinben, a Lipcsei Egyetem hallgatója lett, ahol végül 1978-ban szerzett fizikusdiplomát. Ulrich Merkellel 1974-ben sodorta össze az élet, a nála egy évvel idősebb férfi is ugyanott tanult, ahol ő. Végül egymásba szerettek, pár évig randevúztak, majd a házasság is szóba került köztük. Nem mellesleg ugyanott dolgoztak, Kelet-Berlinben, pontosabban Adlershofban, a tudományos akadémia fizikai kémiai központi intézetében. Az alábbi felvételen is ők láthatóak, a kép valamikor a '70-es évek közepén készült róluk.

- Angélával 1974-ben találkoztam, miközben Lipcsén tanultam. 1976-ban költöztünk össze, egy évvel később pedig össze is házasodtunk. 1981-ben tönkrement a házasságunk. Ezután néha találkoztunk az adlershofi telephelyen, amíg el nem hagyta az akadémiát - fogalmazta Ulrich Merkel 2004-ben a Focus lapnak.

A férfi elmondta, legelőször az fogta meg Angélában, hogy nagyon barátságos, nyitott és természetes lány volt. Bár elváltak, de ennyi év távlatából is pozitívan emlékszik vissza arra a hét évre, ameddig tartott a szerelmük. Sokat utaztak, és találkoztak a barátaikkal, szívesen kirándultak a természetben, a moziba és színházba járás is gyakori program volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ulrich Merkelt váratlanul érte, hogy tönkrement a kapcsolatuk.

- Természetesen mindig fáj az embernek, amikor elhagyják. Főleg, ha mindez meglepetésszerűen történik. Egy nap összepakolta a holmiját, és elköltözött a közös lakásunkból. Saját magától hozta meg ezt a döntést, de végül békében váltunk el egymástól. Anyagilag függetlenek voltunk egymástól, így nem volt túl sok dolog, amit el kellett osztoznunk egymás között. Angeláé lett a mosógép, a bútorokat pedig én tartottam meg.

Bár akkor fájdalmas volt számára a válás, úgy véli, jó döntést hozott akkor Angela Merkel, hogy elhagyta.

- Röviden összefoglalva, a kémia már nem volt jó közöttünk. Amellett az az élet, amilyet ő él, nem nekem való. Visszagondolva úgy látom, helyesen történt, hogy tönkrement a kapcsolatunk.

Angela Merkel 1991-ben.
Angela Merkel 1991-ben.
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

Angela Merkel egyszer a válásáról azt nyilatkozta, hogy felelőtlenül ment bele a házasságba.

- Ez nem volt egy nagy szerelem. Azért keltünk egybe, mert mindenki más is így tett akkoriban - idézte sorait a Wunderweib.

Ez a kijelentése sértette is volt férjét, a férfi szerint ő maga kellő komolysággal állt bele a házasságba. Ennek ellenére nem haragszik rá, sőt azon sem csodálkozik, hogy volt neje ilyen sokra vitte az életben.

- Utólag nem csodálkozom azon, hogy ilyen sikeres lett. Angela roppant éles eszű, óriási energiája van, illetve mindig nagyon ambiciózus volt. Már akkor azt mondta nekem, nem tudja elképzelni magáról, hogy egész életében elméleti fizikusként dolgozzon.

Miután elváltak, mind a ketten továbbléptek, a férfi újraházasodott, jelenlegi felesége is egy fizikus, az asszony egy fiút szült neki. Angela Merkel szívét Joachim Sauer kvantumkémikus és tudós hódította meg, vele 1998 decemberében házasodtak össze.

Mellette találta meg a boldogságot Angela Merkel

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan fest Angela Merkel férje.

Ezt is szeretjük