4 rajongva szeretett magyar sztár, aki megölte magát

Szerelmi bánat, szakmai csalódás vagy betegség miatt több tehetségünk is az öngyilkosságot választotta.

Mindig szomorú, ha valaki önkezével vet véget az életének, de különösen megrázó, ha egy sokak által szeretett híresség teszi ezt - mint az énekes Kurt Cobain vagy a fiatal színésznő, Lucy Gordon -, aki tehetségével és előadásával sokaknak okozott örömet.

Pszichológusok szerint az öngyilkossághoz jóval több kell egyszerű halálvágynál. A végzetes tett mögött komoly akaraterő és valódi elszántság áll, melyhez gyermekkorban elszenvedett traumák, felnőttkori sikertelenségek és csalódások sora vezet, melyek bonyolult hálózatát külső szemlélőként szinte képtelenség megfejteni.

Sajnos a magyar színház- és zenetörténetben is találunk példát hasonló tragédiákra, a most következő legendás magyar sztárokat is túl korán, életük és pályájuk csúcsán kellett elveszítenünk.

Somlay Artúr (1883-1951)

A tisztviselőcsaládba született Somlay Artú r s zínész - eredeti nevén Schneider - kamaszként szeretett bele a szakmába, a családja nem is nézte jó szemmel komédiás életét. Előbb a Magyar Színházhoz, majd a Nemzetihez szerződött. Hősszerepekben, színművekben és népi drámákban is emlékezeteset alakított.

Összesen 46 filmben játszott, közöttük olyan, mára klasszikussá vált alkotásokban, mint az Aranypáva vagy az Én és a nagyapám. Egyénisége betöltötte a színpadot, erős hangja jól illett a drámai karakterekhez. A kétszeres Kossuth-díjas színész nem csak a színpadon, azon kívül is elsöprő lendületű, temperamentumos férfi volt.

Somlay Artúr a Farkasréti temetőben nyugszik (Fotók: filmkultura.hu, agt.bme.hu)

A legendásan hirtelen haragú színésztől remegtek a díszletmunkások, de szakmai profizmusát sosem kérdőjelezték meg. A nyíltszívű, erős igazságérzetű művész a negyvenes években számos, a kitelepítések miatt megalázó helyzetbe került kollégájáért kiállt.

Igyekezett latba vetni befolyását Révai Józsefnél, a kulturális élet akkori teljhatalmú vezérénél,  de intézkedését egy idő után nyíltan elutasították.
Somlay egy ilyen incidens után hazament, és bevett egy doboz altatót egy üveg konyakkal - élettelen testére 1951. november 10-ére virradóan találták rá. Halálának oka nyílt titok volt, de évekig tilos volt még említeni is. A megalkuvásra képtelen, igazságszerető művész 68 éves korában hunyt el.

Rozsos István (1922 - 1963)

A nagyváradi születésű színészlegenda a negyvenes-ötvenes évek magyar színjátszásának egyik legeredetibb művésze volt. Rozsos István magánemberként is intelligens, szellemes, magával ragadó egyéniség volt. Sziporkái, ironikus megjegyzései szállóigévé váltak a színházi körökben.

Karrierje Szegeden indult, majd a Belvárosi Színház, a Vidám Színpad és a Jókai Színház társulatának tagja lett. Vígjátékokban bizonyította veleszületett komikusi vénáját, de karizmatikus figurája gyakorlatilag bármilyen szerepet azonnal életre keltett. A kétszeres Jászai-díjas színész nevéhez 28 film - Tanár úr, kérem, Mici néni két élete - és még ennél is több színházi előadás fűződik.

Rozsos István negyven évesen lett öngyilkos (Fotók: filmacademy.hu, wikipedia.hu)

Kellemes, kissé reszelős hangját egykor a rádióból is ismerhették, sanzonfelvételeit a Magyar Rádió Hangarchívuma is őrzi. Az önfeledt komikus arca azonban csak a külvilágnak szólt, Rozsos a magánéletében sok megoldatlan traumával küzdött. Huszonévesen megjárta a poklot, a háború évei alatt szüleit elhurcolták, ő maga két évre munkatáborba került.

Egész életében küzdött a tragikus emlékek feldolgozásával, de zárkózottságán még színésznő felesége, Géczy Dorottya sem tudott enyhíteni, házasságuk zátonyra futott. A magányos művészen betegsége is kezdett eluralkodni, lefogyott, és napokra bezárkózott. 1963. február 17-én öngyilkosságot követett el, egy végzetes pillanatban kivetette magát hetedik emeleti lakásából. 41 éves volt.

Soós Imre (1930 - 1957)

A balmazújvárosi fiú hét testvérét és a paraszti világot hagyta maga mögött, amikor egy utazó statisztaválogató stáb biztatására színésznek állt, és jelentkezett a főiskolára. A 18 éves, csibészes legényt elsőre felvették, és a legnagyobbaktól tanulhatott.

Soós Imre ösztönös tehetségére, őszinte stílusára és érzékenységére tanárai is felfigyeltek. Karrierje az 1949-es Lúdas Matyi című film főszerepével indult be igazán. A Színművészeti után Debrecenbe került, de alig kapott lehetőséget a kibontakozásra. Elsőként Vámos László rendezőtől kapott nagyobb lehetőséget, amikor sablonalakok helyett ráosztotta Rómeó szerepét.

Soós Imre a Lúdas Matyi címszereplőjeként és sírja a Farkasréti temetőben (Fotók: hiresmagyar.network.hu, agt.bme.hu)

Az 1955-ös Körhinta című filmmel ismét reflektorfénybe került, majd ismét elfelejtették. Közben állandó tag lett a Madách Színházban, és filmeket is forgatott. Őrült munkabírással dolgozott, de a megfeszített tempót egy idő után már csak nyugtatókkal és alkohollal bírta.

1956-ban nagy szerelme, Ferrari Violetta színésznő is elhagyta az országot, a magánéleti és szakmai válság pedig felőrölte Soós idegrendszerét. Későbbi feleségébe, Perjési Hedvig doktornőbe is pszichiátriai kezelése alatt szeretett bele. Nagy drámákkal teli, szenvedélyes házasságuk végül egy tragikus és rejtélyes kettős öngyilkosságba torkollt. Az 1957. június 20-án elhunyt legendás tehetség mindössze 27 évet élt.

Szécsi Pál (1944 - 1974)

A jóképű salgótarjáni énekes karrierje egy helyi amatőr fesztivál megnyerésével kezdődött, de még ugyanebben az évben a 23 éves Szécsi Pál a Táncdalfesztiválon is sikert aratott. Csak egy tánc volt című dalával - bár csak második lett - azonnal belopta magát a női szívekbe.

Tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának, és sorra jelentek meg lemezei. Tíz éven át töretlen rajongás vette körül, és olyan slágereket köszönhetünk neki, mint az Egy szál harangvirág, a Gedeon bácsi vagy A távollét. Bársonyos hangjával minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekesévé vált, halálának hírére a rajongók körében valóságos hisztéria tört ki.

Szécsi Pált a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra (Fotók: tvn.hu, agt.bme.hu)

Csak a hozzá közel állók tudták, hogy a felszínen jókedvű, mosolygós előadó valójában egész életében komoly lelki problémákkal küzdött. Korán elárvult, kamaszkoráig állami gondozásban élt - apját a háborúban lőtték agyon, édesanyja pedig Amerikába menekült -, később segédmunkásként és modellként is dolgozott.

Hirtelen fellángolásból még egy lengyel manökent is elvett, de Grazynával csak egy hónapig bírták együtt. Élete nagy szerelme Domján Edit színésznő volt, ám Szécsi depressziója és alkoholizmusa miatt mindössze nyolc hónapig tartott a románc. A népszerű énekes harminc éves korában, 1974. április 30-án önkezével vetett véget életének.

Emlékét a rajongók és nővére, Szécsi Katalin tartja életben, aki Palika címmel memoárt írt szeretett testvéréről. Születésének 65. évfordulójára még a róla szóló életrajzi színdarabot is felújították Gergely Róberttel a főszerepben.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük