2009 legfájóbb magyar veszteségei

Az ünneplés és tervezgetés közepette sem feledkezhetünk meg az elmúlt év veszteségeiről, elhunyt magyar hírességeinkről.

Születés és halál örök körforgásában telik az élet, így sok magyar tehetség - művész, sportoló, szakember - távozott el közülünk a 2009-es év folyamán is.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindig fájó, ha egy tehetséget veszítünk el, különösen, ha tragikus hirtelenséggel távozik, ha baleset vagy váratlan betegség miatt kell búcsút venni tőle. Tiszteletadás gyanánt emlékezzünk meg most azokról, akik nem lehetnek már velünk.

Breyer Zoltán (1964-2009)

Az ismert és közkedvelt szinkronszínész ez év márciusában hunyt el tragikus hirtelenséggel.
Karizmatikus egyénisége és élettel teli személyisége miatt színésztársai nemcsak tisztelték, de szerették is. Szabadúszó színészként dolgozott, 2001 és 2008 között a József Attila Színház darabjaiban játszott, de televízióban is láthattuk, mivel szerepelt a Szomszédokban, a Kisvárosban és a Barátok köztben is. A tehetséges színész több mint kétszáz filmhez kölcsönözte a hangját, többek között a Mátrixhoz, az Amerikai pitéhez vagy Az elit alakulathoz. A betegségben elhunyt művész 46 évet élt.

Breyer Zoltán és Kristóf Tibor (Forrás: www.szinkronhangok.hu, www.sg.hu

Kristóf Tibor (1942-2009)

A miskolci születésű színészt 67 éves korában érte a halál, a veszteség mélyen megrendítette a szakmát. A jó kedélyű, jó humorú előadóművész hosszú betegség után távozott.

Filmes szerepei mellett - Hajdúk, a Kenyér és cigaretta vagy a Kísértés - szinkronszínészként is kiemelkedőt alkotott, közel ötszáz szinkronmunka kötődik a nevéhez. Több mint negyven éves pályafutása alatt olyan filmekhez és sorozatokhoz adta hangját, mint a Csillagok háborúja, A bárányok hallgatnak, Az oroszlánkirály vagy Az Onedin család. Hangja szinte összenőtt Gregory Peckkel, Sean Conneryvel, Morgan Freemannal és Gene Hackmannel.

Bacsó Péter (1928-2009)

A kassai születésű Kossuth-díjas művész személyében az egyik legnevesebb magyar filmrendező távozott közülünk.
Nevéhez olyan filmklasszikusok kötődnek, mint a Szerelmes biciklisták, a Te rongyos élet vagy a Titánia.

Munkáját nemzetközi szinten is elismerték, A tanú című kultuszfilm a 1981-es Cannes-i Filmfesztiválon is nagy sikert aratott. Filmjei zenéjéhez maga írta a dalszöveget, de nevéhez fűződik a Fényes Szabolccsal együtt szerzett Esős vasárnap délután című szám is. Bacsó betegsége ellenére is dolgozott, utolsó filmjét Majdnem szűz címmel 2008-ban fejezte be. Röviddel halála előtt a Magyar Filmszemlén életműdíjat vehetett át. A kitűnő rendező 81 éves korában hunyt el.

Bacsó Péter és Cseh Tamás (Forrás: www.okm.gov.hu, www.fotoklikk.hu)

Cseh Tamás (1943-2009)

A Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas előadóművész-dalszerző a hetvenes évektől vált a magyar zenei és színházi élet meghatározó alakjává. Első lemeze 1977-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel. A budapesti születésű művész sokáig tanárként dolgozott, majd önálló színházi estekkel lépett fel. Játszott a Várszínházban, a Katona József és a Bárka Színházban is. Olyan előadások fűződnek a nevéhez, mint a Dal nélkül, Antoine és Désiré, a Nyugati pályaudvar vagy A telihold dalai. A sokoldalú művész színészként is kipróbálta magát a Nyom nélkül, a Csinibaba és a 6:3 című filmekben. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett, egyéni stílusú előadó 67. életévében hunyt el. Több mint 1200 szerzeményt hagyott az utókorra.

Horváth Teri (1929-2009)

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas legendás színésznő a magyar filmművészet talán egyik legismertebb arca volt.
A rábatamási születésű művésznő az ötvenes évek ünnepelt csillagaként számtalan filmben és színdarabban szerepelt. Láthattuk a Légy jó mindhalálig Nyilas Misijeként, a Lúdas Matyi Pirosaként vagy az Indul a bakterház banyaszerepében.
Főszerepeket játszott a Madách, a Jókai és a Thália Színházban is. Ötven évesen vonult vissza, utolsó éveit a szakma által elfeledve, szomorú elszigeteltségben élte le. Férje, a festőművész Konfár Gyula múzsájának tekintette őt, szépségét számtalan arcképen megörökítette. A tehetséges színésznő nyolcvan évet élt. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Horváth Teri és Kishonti Ildikó (Forrás: www.filmkultura.hu, www.szinhaz.hu)

Kishonti Ildikó (1947-2009)

A különleges egyéniségű színésznőt életének 62. évében, hosszú betegség után érte a halál. Musicalszakon végzett, nevéhez főleg zenés darabok fűződnek, főszerepet játszott többek között a Macskákban, a Piafban és a Nyolc nőben is. Évtizedekig volt az Operettszínház és a Honvéd Művészegyüttes tagja. Filmekben is emlékezeteset alakított, láthattuk a Régi idők focijában, a Ripacsokban, az Esős nyárban és a Mephistóban is.
Önálló estjein - Egy bolond lány furcsaságai, Én így vagyok én - is megtelt a nézőtér, az energikus és szenvedélyes művésznő egyszerre volt drámai hősnő és önfeledt komika. A Színművészetin tanított, imádta a fiatalokat, súlyos betegsége ellenére még az RTL Klubon futó Megatánc tehetségkutató zsűrizését is elvállalta. A Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Bujtor István (1942-2009)

Szeptember végén újabb veszteség érte a színésztársadalmat.
A magyar Bud Spencernek is nevezett Bujtor István halálával egy újabb tehetséges, karizmatikus és szeretetreméltó művésszel lettünk szegényebbek. Egy ország követte aggódva több hónapos kórházi kezelését és gyógyulását, ezért váratlan halálhíre sokakat megdöbbentett.
A népszerű színész és szenvedélyes vitorlázó Frenreisz István néven látta meg a napvilágot - Frenreisz Károly zenész öccseként és az elhunyt színészóriás Latinovits Zoltán féltestvéreként -, színészi karrierje miatt döntött a névváltoztatás mellett. Eredetileg külkereskedelmet végzett, de szíve végül a színjátszás felé húzta.

Bujtor István (Forrás: www.moziplussz.hu, www.freeblog.hu)

Kezdetben Győrben és Pécsett játszott, később a Vígszínház és a Vörösmarty Színház társulatához tartozott. 2008 januárjától Veszprémben, a Petőfi Színház igazgatójaként tevékenykedett. Tévés szereplése A kőszívű ember fiaival kezdődött, melyet olyan, mára kultikussá vált filmek követtek, mint a Pogány Madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár vagy a Hamis a baba. Ötvös Csöpivel legendás figurát teremtett, filmbeli mondatai szállóigeként éltek tovább.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció


A kemény öklű balatoni nyomozó tíz év kihagyás után a Zsaruvér és csigavér-sorozattal még egyszer visszatért a képernyőre. Több mint hetven magyar filmmel és változatos szerepek sorával a háta mögött Bujtor az egyik legismertebb magyar filmszínész volt. A 67 éves korában elhunyt művészt színészkollégáin és rajongóin kívül felesége, két gyermeke és unokái gyászolják.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük