Több ezer éves elsüllyedt várost találtak a tenger mélyén: tényleg létezhet a walesi Atlantisz?

Életre kelt egy walesi középkori legenda: egy misztikus, elsüllyedt királyság nyomait találhatták meg.

Walesi Atlantisz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Közép-Walesben található, misztikus erdőkkel tűzdelt Cardigan-öbölben terül el Ceredigion megyéje, amit a történelmi időkben Cardiganshire tartományként ismerték.

A walesi régióban állítólag volt egy erdőség, melyről csak egy középkori mítosz maradt fenn. A terület Borth and Ynyslas városok között húzódhatott meg, és egy letűnt királyság nyomairól szóló legendát őriz. Nemrég felmerült, hogy a rejtélyes hely tényleg létezhetett - számolt be róla a BBC.

A walesi Atlantisz

Carmarthen fekete könyve, a legrégebbi walesi nyelvű írásos emlék is szól a legendáról. Eszerint a szóban forgó erdő egy Cantre'r Gwaelod - magyarul Mélyföldi Százak - néven ismert királyság része volt, ahol egy bizonyos Gwyddno Garanhir uralkodott. 16 város tartozott a keze alá, tele nyüzsgő piacokkal, melyek kereskedelmi központként szolgáltak.

16. századi térkép Walesről.
16. századi térkép Walesről.
Fotó: Humphrey Llwyd / flickr

A legenda szerint egy gát védte a területet a tenger olykor tajtékzó vize elől, aminek kapuját két királyfi őrizte. Balszerencsére egyikük, Seithenyn berúgott, és ittasan kinyitotta a bejáratot, melynek hatására a víz bezúdult az erdőre és a királyságra.

Egy másik legenda az udvar egyik cselédjéről, Mereridről regél, akinek feladata volt őrizni a gátakat. Azonban Seithenyn királyfi szolgálat közben elcsábította, ezért nem tudta lezárni időben a kapukat, így nyelte el az erdőséget a víz. Míg ezekről a történetekről eddig azt hitték, pusztán szóbeszéd, 2019-ben egy heves vihar feltámasztotta hamvaiból az elárasztott királyságot.

Életre kelt a letűnt királyság

2019. április végén a Hannah pusztító vihara tombolt Nagy-Britanniában, ami Walesben megbénította a közlekedést, és áramkimaradásokat okozott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahogy a vihar elhagyta a partot, tőzeggel borított ősi rönkök maradványai bukkantak fel a sós, homokos vízből. Egyesek úgy tartják, ezek a misztikus királyság erdejének fái lehettek. Már korábban is találtak erdőmaradványokat a területen, 2010 és 2014 körül, ám ennyi egyszerre még soha nem bukkant elő. Több kilométeren keresztül láthatóvá váltak a part mentén.

Kutatók bizton állítják, hogy egy bronzkorból fennmaradt utat is találtak, ami körülbelül 3100-4000 éves lehet, tehát valóban éltek emberek a területen. Mindezek után több régészeti leletet is feltártak a helyszínen, ahol állati és emberi lábnyomokat találtak a tőzeg megkeményedett részeiben. Az ember letelepedésének egyértelmű nyomai után a walesi Atlantisz nevet aggatta a területre a média. 

A gát történetében lehet némi túlzás, mivel a kutatók szerint az eltűnés valódi oka még a jégkorszak alatt kialakult jégtakaró olvadásában keresendő, aminek következményeként megemelkedett a vízszintszint, és a Cantre'r Gwaelod királyság erdeje a tenger és a jégolvadék hordaléka alá került.

A régészek szerint a klímaváltozásból fakadó extrém időjárásnak köszönhetően a jövőben még több hasonló leletet tárhatnak fel más területeken is.

Több ezer éves, elsüllyedt városok

Tenger alatti fotók készültek, melyek elkalauzolnak a világ legszebb, egykor felszíni, de idővel víz alá került, elsüllyedt városaiba.

Több ezer éves, elsüllyedt városok, melyeket megőrzött a tenger - Gyönyörűek voltak egykor

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük