A világ 7 földalatti csodája

Megdöbbentő képekkel!

Ősi alagutak, kripták, labirintusok, különös természeti képződmények - a világ a föld alatt is számos csodát rejt. Ideje, hogy te is felfedezd őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi civilizációk történetében mindig is fontos szerepet töltöttek be azok a helyek, melyek csak a beavatottak számára váltak láthatóvá, a mindennapi és nem túl figyelmes szemlélő elől pedig a mélység és a felszín határvonala rejtette el őket. Legyen szó szakrális célokról, menedékről, a természet munkájáról vagy épp praktikus, hétköznapi okokról, az évezredek során földalatti világok egész sora épült ki a lábunk alatt. Íme, a legkülönlegesebbek.

Agyaghadsereg
Kappadókia
Budavári Labirintus
Coober Pedy
Nápoly
Puerto Princesa

A híres anyaghadsereg: Xian, Kína

Xian városa 1974 óta a közelében feltárt - helyi földművesek által felfedezett - anyaghadseregről és mauzóleumról híres, mely az első kínai császár, Qin Shi Huangdi túlvilági hatalmát hivatott biztosítani.

A világ leghatalmasabb királyi sírjaként ismert nekropoliszt 38 év alatt hozta létre mintegy 700 ezer munkás, hogy a császárral együtt a három hatalmas árokban közel nyolcezer életnagyságú vagy annál is nagyobb katonát - az egyes alakok mérete a hadseregben betöltött pozíciójukat szimbolizálja -, lányszobrokat, zenészeket, 520 lovat és 130 harci szekeret temethessenek el. Többségük a mai napig a föld alatt található.

A tündérkémények otthona: Kappadókia, Törökország

A tündérkéményeiről és különös, kúp alakú képződményeiről híres kis-ázsiai terület egyik leglátványosabb része a föld alatt helyezkedik el, ugyanis mintegy 2500 évvel ezelőtt alagútrendszereket, az egymáshoz kapcsolódó lakásoknak köszönhetően pedig kiterjedt városokat vájtak a könnyen formálható, mégis stabil vulkáni kőzetbe.

A földalatti világ szolgált a helyi lakosok barbárokkal szembeni, majd az első keresztények búvóhelyéül. Az apró lakásokban mindent, még az ágyakat is kőből alakították ki, azonban a korabeli technikai lehetőségeket - többek között a városok vízellátását tekintve - maximálisan kihasználták. A földalatti települések ma Törökország egyik leglátogatottabb turistalátványosságának számítanak, sőt, bizonyos részeiken hoteleket is működtetnek.

Regényes világ: Párizs csatornarendszere, Franciaország

A franciák szerint a földalatti Párizs leginkább egy igencsak lyukacsos sajtra hasonlít - melyet csupán a jó reménység tart össze -, köszönhetően a város alatt húzódó kiterjedt alagútrendszernek és csatornahálózatnak, melynek évszázadokon átívelő története nem véletlenül ihletett meg oly sok francia művészt.

A körülbelül háromszáz kilométer hosszan húzódó, titokzatos párizsi katakombák - melyek többek között a Nyomorultakban és A párizsi Notre Dame jeleneteiben is kiemelkedő szerepet játszottak - egyes részei ma a nagyközönség számára is látogathatóak. Ezek közé tartoznak a kísérteties csonttár bizonyos szakaszai is, melyeket a 18. században alakítottak ki, mikor is a város zsúfolt temetőiből mintegy öt-hat millió ember földi maradványait helyezték át az alagutakba.

Egy magyar csoda: Budavári labirintus

Nem véletlen, hogy a Budai Vár alatt található barlangrendszert 2000-ben a világ ötven legérdekesebb helye közé sorolták, nem is olyan régen pedig egyike lett a világ hét földalatti csodáját felsorakoztató, nem hivatalos listának.

A Várhegy alatt meghúzódó, hévizek által kivájt mésztufabarlangok - melyek gömbfülkéit később összekötötték egymással, illetve a vár számtalan pincéjével - sora a századok során szolgált búvó- és óvóhelyként, titkos katonai objektumként és pincemúzeumként, az 1996-os munkálatoknak köszönhetően azonban ma a titokzatos labirintust középpontjába állító kulturális kezdeményezések színtere. Egyben pedig Budapest legkeresettebb látványosságainak egyike.

Modern világ a hegy gyomrában: Coober Pedy, Ausztrália

A Dél-Ausztráliában található, néhány ezer lakost számláló települést a jelentős opálbányászatnak köszönhetően a világ opálfővárosának is szokás nevezni, emellett azonban leginkább arról híres, hogy legtöbb lakója a domboldalakba vájt bányák üregeiben kialakított lakásokban él.

A modern földalatti városban kápolnák és egyéb közös helyiségek is találhatóak, ám nagy részét a hasonló, három hálószobás, konyhával, fürdőszobával és légkondicionáló berendezéssel felszerelt lakások alkotják. A város kiépítésének oka elsősorban a nagyon magas felszíni hőmérsékletnek köszönhető, mely nyáron, ha felhők sem borítják az eget, gyakran meghaladja a 40°C-ot.

Város a város alatt: Nápolyi katakombák, Olaszország

A földalatti Nápolyt a dél-olasz város egyik legfőbb nevezetességeként szokás emlegetni. Az alatta húzódó, a barlangrendszereknek, a vízvezetékeknek, a katakombáknak, az alagutaknak és a földalatti víztározóknak köszönhető második város létrejötte elsősorban a könnyen bányászható és ideális építőanyagként használható vulkáni tufaréteghez - egyben a Vezúv közelségéhez - köthető.

Bár ennek a különös világnak csak egy része látogatható, olyan egyedülálló történelmi jelentőségű leleteket tudhat magáénak, mint az Augustus császár idején épült vízvezeték, a II. Ferdinánd által építtetett, a királyi család menekülését célzó Bourbon-alagút, illetve az ókeresztény emlékek, a San Gennaro, a San Severo és a San Gaudioso katakombák. Az ötödik században Szent Januarius-t, a város védőszentjét is ide temették.

A leghosszabb földalatti folyó: Puerto Princesa, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteki Palawanban, Puerto Princesa városánál található a világ leghosszabbjaként ismert földalatti folyó, mely a Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Park területével egyetemben 1999 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

A 8,2 kilométer hosszú, a felszín alatti karsztos barlangrendszerben kanyargó folyó nemcsak az útját határoló egyedülálló cseppkőképződmények miatt lélegzetelállító, de legalább ilyen sajátos torkolata is, ugyanis amint kiér a barlangból, szinte rögtön a Dél-kínai-tengerbe ömlik. A barlang szájánál mindemellett sajátos, a világon is páratlannak számító ökoszisztéma található, köszönhetően a hegyvidéki és tengeri életformák találkozásának. Mindennek köszönhetően érthető, hogy ezt a földalatti látványosságot a világ legújabb természeti csodái közé is be akarják emelni.

OLVASD EL EZT IS!

orokseg aggtelek
  • világörökség
  • túrák

Bizarr, meghökkentő, titokzatos

Ezt is szeretjük