A világ legmeredekebb utcáján nemcsak menni, de megállni is nehéz: Új-Zélandon található a híres Baldwin Street

Az új-zélandi rekorder utca az évek alatt valóságos turistaattrakcióvá nőtte ki magát.

baldwin street
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kirándulások során sokaknak jelent kihívást a hegycsúcsok, emelkedők meghódítása. Igaz, ha fent panoráma fogadja a túrázókat, általában egy csapásra minden nehézséget elfelejtenek. Na de mi a helyzet akkor, ha valakinek nap mint nap kimerítő kaptatón kell eljutnia az otthonához, mert olyan meredek az utca, ahol lakik, hogy az jóformán felér egy hegymászással?

Az új-zélandi Baldwin Street lakói ezt az érzést minden bizonnyal jól ismerik, hiszen a világ legmeredekebb utcáján élnek, ami még a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült.

Kell hozzá a jó erőnlét

A Baldwin Street Új-Zéland Déli-szigetének második legnagyobb városa, Dunedin külvárosi részén található. 350 méter hosszú sincs, de számtalan fotó és videófelvétel készült róla, mióta 1987-ben bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe mint a világ legmeredekebb utcája. Az évek során valóságos turistaparadicsommá nőtte ki magát, a sok bámészkodó jelenléte olykor már kissé terhes az ott lakóknak.

A képek és a videók tanúsága szerint bizony igen jó kondiban kell lennie annak, aki a zsákutca tetején él, és az autósoknak is résen kell lenniük, ha rákanyarodnak a Baldwin Streetre. Igaz, a gyalogosok közlekedését lépcső könnyíti meg, és fent pad, valamint ivókút várja a megfáradt caplatókat. Az út alja egyébként még kevésbé, a teteje viszont egyre hajmeresztőbben meredek. Az emelkedő 35 százalékos.

Futóverseny, ámokfutók, tragédia

1988 óta minden nyáron nyilvános eseményt rendeznek a helyszínen, amelynek része, hogy sportolók futnak fel az utca tetejére, majd vissza. Az embert próbáló attrakció évente több száz versenyzőt vonz, a rekorder 1 perc 56 másodperc alatt teljesítette a feladatot. 2002-től hagyománnyá vált egy jótékonysági rendezvény is, amelyen több ezer apró csokoládégolyót, a helyi, új-zélandi finomságot, piros cukorbevonatú jaffát gurítanak le az utcán.

Mindegyik golyót egy-egy személy szponzorálja, a bevétel jótékonysági szervezeteknek megy. 2018-ban a 11 éves Harry Wills 11 ezer új-zélandi dollárt gyűjtött jótékonysági célra úgy, hogy ugrálóbottal jutott fel körülbelül 10 perc alatt a Baldwin Street tetejére. A teljesítmény előtt tisztelegve a csúcson emlékplakettet is avattak. 2019-ben egy férfi az itthon is ismert Lime rollerrel száguldott le rajta azon a napon, amikor a közlekedési eszközt bevezették a városban, és mindössze egy héttel azután, hogy a polgármester nyilvánosan kijelentette, bízik az emberek józan eszében, hogy nem a világ legmeredekebb utcáján próbálják majd ki a rollereket - erre mondják, hogy felhívás keringőre.

Sajnos szomorú esemény is kötődik a helyhez: 2001-ben egy 19 éves egyetemista életét vesztette, amikor barátjával kerekes kukában gurultak le az utcán. A szemetes egy parkoló járműnek ütközött, a lány egyből életét vesztette, a másik tanuló súlyos fejsérülést szenvedett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A különös utca a 19. század közepén jött létre a város brit gyarmatosításának köszönhetően. Dunedin több utcáját is Londonban tervezték, az ott megszokott elrendezéseket figyelembe véve, ám fittyet hányva a helyi domborzati viszonyokra. Néhány hónapon át egyébként nem a Baldwin Street birtokolta a világ legmeredekebb utcája címet, hanem az észak-walesi Ffordd Pen Llech, de a helyiek nem hagyták ennyiben a trónfosztást, fellebbeztek, majd az újramérés után visszaszerezték rekorderszerepüket.

A világ legveszélyesebb hegyi útjai

A hegyi utak semmihez nem fogható panorámát nyújtanak az utazók számára, noha a sofőrnek legtöbbször nincs szerencséje sokáig gyönyörködni benne. Hiszen minden figyelmét a szerpentin kanyarulataira kell irányítania.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük