A zsúptetős házikók között megállt az idő: a Vasi Múzeumfalu nem csak emiatt különleges
A szombathelyi múzeumfalu az ország másodikként nyílott skanzene, amelynek felfedezése életre szóló élményt jelent.

cover-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A városi ember számára egy-egy falumúzeum egészen távoli világot jelent a maga csendjével, meghittségével, nyugalmával, a természetközeliséggel és izgalmas történeteivel. Ilyen a Vasi Skanzen is, ahol a népi porták és zsúpfedeles házikók csendes szigetként húzódnak meg Szombathely nyüzsgésében, a letűnt korokat idéző séták pedig felejthetetlen élményt jelentenek az odalátogatóknak.

A Vasi Múzeumfaluban a látogató a múlt egy kis szegletébe nyerhet betekintést, a kiállítás a megye elmúlt két évszázadának paraszti életformáját, a népi építészeti kultúrát mutatja be. Leglátványosabbak az utcasoron elhelyezkedő régi lakóházak, melyek 27 vasi községből lettek összegyűjtve. Különlegessége abban is rejlik, hogy a házikók különböző nemzetiségekhez és társadalmi rétegekhez tartoznak: megtekinthetők a szegényparaszti, kisnemesi vagy jómódú paraszti házikók, valamint német, horvát és szlovén portákat is lehet látni.

szoveg-ok
Fotó: Indafotó/szalay3vers1.5

A Skanzen 1973-as megnyitása óta 43 építményt sikerült megmenteni és újraépíteni. A házikókat korhűen rendezték be, és bár bemenni nem lehet, de a nyitott ajtón és ablakon keresztül a tárgyak révén pontos kép kapható a régi korok paraszti világáról, a nyugati határvidék sokszínű néprajzi és természeti örökségéről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A skanzen területén kószáló háziállatokat is lehet látni, futkározó kendermagos tyúkokat, mangalicát és kecskét, de az itt létrehozott etnobotanikai kert növényvilága, a kézműves foglalkozások, folklórrendezvények és szezonális vásárok is még élethűbbé teszik a múzeumfalu portái közötti utcácskákat.

A zsúptetős házikók között minden évben megrendezésre kerül az április végi Szent György-napi vásár és a novemberi Szent Márton-napi vásár, amikor a látogatóknak módjukban áll megkóstolni az újbort, valamint a térség gasztronómiai remekeit, a dödöllét és a kemencében ropogósra sült kenyérlángost, a langallót. Ilyenkor több mint száz vásáros kínálja változatos portékáit az érdeklődőknek, miközben a népzene és a néptánc még inkább felelevenítik a múlt hangulatát.

szalay3vers1.5
Fotó: Indafotó/szalay3vers1.5

A felnőttjegy 1200 forintba kerül, de lehetőség van 50%-os és csoportos, családos jegyek megvételére is. További programokról ide kattintva tájékozódhatsz.

Szenna skanzenje

A szennai skanzen a település virágzó múltját, a somogyi parasztéletet, a hagyományos mesterségeket és a népi építészetet mutatja be.

Borító-és ajánlókép: Indafoto.hu/szalay3vers1.5

Ezt is szeretjük