Csodájára járnak a magyar ökofalunak: még napelemek is kerültek a vityillókra

Agostyán gyönyörű helye az országnak, igazi ökofalu és arborétum is van itt.

agostyan-kep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Gerecse gyönyörű erdejében, Tata, Szomód és Baj szomszédságában fekszik Agostyán, mely ugyan közigazgatásilag 1985 óta Tata külterületéhez tartozik, a városi élettől mégis ma is kellő távolságot tud tartani. 

A környéket a régészeti feltárások tanúsága szerint már a bronzkorban lakták, bár a falut először az 1300-as években említették az oklevelek. A török hódoltság alatt elnéptelenedett, csak több száz évvel később települt ide német ajkú lakosság. Bő kétszáz évig működött ezután önálló településként.

Agostyán látnivalói

Az apró falunak - illetve városrésznek - jelenleg 565 lakosa van, és nagyon csalogató hely lett a turisták számára is. Amellett, hogy a település viszonylagos eldugottsága és a természet közelsége vonzza az embereket, számos különleges látnivaló, így egy szépen kialakított ökofalu, kegyeleti emlékerdő és arborétum is tartozik hozzá.

agostyan oko

Az Agostyáni Ökofalu a Természetes Életmód Alapítvány vezetésével jött létre azzal a céllal, hogy a természet közvetlen közelségében egy fenntartható rendszert hozzanak létre. 

Ökofalu a Gerecsében

A Gerecse hegyoldalában található, környezettudatos szemlélettel alakított településen ötvöződik a generációról generációra öröklődő tudás a modern technológiával: a hagyományos építési és biogazdálkodási módszerek alkalmazása mellett például számos faházikón napelemek sorakoznak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az Agostyánon tett kirándulás remek időtöltés a turisták, a táborozók számára, akik megismerkedhetnek a hagyományos faluképpel és mesterségekkel, emellett számos egyéb mellett lovagolhatnak és íjászkodhatnak is. Továbbá tanulási céllal, hosszabb időre érkező látogatókat is szívesen fogadnak.

Agostyáni arborétum

Agostyán gyönyörű látványossága és turisztikai célpontja a falu közelében fekvő hatalmas arborétum, mely a Tardos felé vezető Bocsájtó-völgy mellett található. A botanikus kert alapítási évének 1912 tekinthető, amikor gróf Esterházy Móric vörösfenyőket telepített a területre.

A patakvízből gátakkal tavakat hoztak létre, de mikroklímája és savanyú talaja is kedvező feltételeket biztosított az értékes fafajokat őrző arborétum számára.

Ma megközelítőleg háromszáz fa- és cserjefaj tekinthető meg itt, különösen örökzöldek, luc-, vörös-, páfrány- és selyemfenyők, cédrusok. Az arborétum májustól novemberig 9 és 16 óra között, novembertől 15 óráig tart nyitva. A belépő 600 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 forint.

Kegyeleti emlékerdő

Bár a világ számos pontján létezik hasonló, Agostyán mellett az országban még egy egyedülálló kegyeleti emlékerdőt is létrehoztak. Itt az emberek biológiai úton lebomló urnákban helyezhetik végső nyugalomra elhunyt szeretteiket egy-egy választott fa gyökereihez egy erdei - világi vagy egyházi - búcsúztatás keretében.

A búcsú után az elhunyt a természet örök körforgásának részévé válhat, természeti terhelés nélkül. A választott fához csak drót- és művirágmentes, természetes dekoráció helyezhető. Az erdőben található fák garantált védettséget élveznek, a terület folyamatos ellenőrzés alatt van tartva, a terület az erdészekkel előre egyeztetve látogatható.

(Képek: Országalbum/bau, Indafotó/magocilla, rónai, Wikipedia/Kossuthzs Iimmmii.)

Ezt is szeretjük