Parányi falucska a magyar hegyekben: Komlóskán alig néhányan élnek, mégis virágzó település
A táj és a falu meseszép, a helyiek pedig csodálatos hagyományok birtokában vannak.

komloska
beauty and style
Top olvasott cikkek

Komlóska lakossága a háromszáz főt sem éri el, mégis Borsod-Abaúj-Zemplén megye talán egyik legszebb faluja. A Zempléni-hegység lábánál fekvő település közössége virágzik.

A helyzet egyáltalán nem volt mindig ennyire vidám. Noha már az 1300-as évek végén említették történelmi források a falut, 1948-ban felszámolásra ítélték, népessége javát kitelepítették. Komlóska azonban újra benépesült, és felelevenítette tradícióit, így ma hagyományőrző ökofaluként várja a turistákat. Elmondjuk, miket nézhetsz meg, ha ott jársz!

Komlóska látnivalói

A Zemplén gyöngyszemeként is emlegetett, parányi település Tokaj borvidékének határán terül el. A komlóskaiak nemcsak remek bortermelők, de igazán vendégszeretőek is, így szívesen kínálják a turistákat pincéjük legjobb nedűivel. A dombos-völgyes táj pedig nemcsak jó bort terem, de túrázásra is remek lehetőségeket biztosít. 

komloska3

A település lakói nagy gondot fordítanak kulturális örökségük ápolására. A faluban Ruszin Tájház található, mely a 18. században érkezett ruszin telepesek életformáját, nyelvét és kultúráját ismerteti meg a látogatókkal. A község oktatási intézményei szintén a ruszin értékek köré épültek fel, így nemzetiségi óvodát, általános iskolát és művelődési központot üzemeltetnek. Emellett ökofaluként fenntarthatósági központot és erdei iskolát is működtetnek. 

Az település iskolája a Ruszin Nemzetiségi Általános Művelődési Központ, mely Magyarország legkisebb tanulói létszámú általános iskolája. 2011-ben hét gyermek kezdte meg itt a tanévet, köztük egy első osztályos tanuló. 
(Forrás: Wikipédia)

A cikk az ajánló után folytatódik

Komlóska ezenfelül látképével is őrzi a múlt kincseit, hiszen számos épület ma is hagyományos külsővel rendelkezik. Itt-ott még látni a szoba, pitvar, kamra beosztású házakat, a sárral tapasztott paticsfalat, sőt, kabolás kemencét is. A falu szívében gazdagon díszített, görögkatolikus templom várja a híveket, melyet folyamatosan újítanak fel. 

komloska2

A környéket bejárva a Zemplén különleges vidékén barangolhatsz, ahol a középkorban egykor aranyat bányásztak. Az értékes környéket egykor Solymos vára védte, mely az erdőben szintén nincsen messze a falutól, ám ma már csak romjai közt lehet felfedezőutat tenni.

Jó borok és még szebb vidék

Mutatunk tíz csodálatosan szép pincefalut Magyarországon, ahol nemcsak kiváló nedűket találsz, de a présházak és a szőlőtőkék közt, a táj szépségében elmerülve is érdemes időt tölteni.

A képek forrása: indafoto.hu / nyugtalan, jani64, ladophoto.

Ezt is szeretjük