A Városliget aprócska hídja valaha fontos szerepet töltött be: a főváros közlekedésének történetéről mesél

A Városligetben jártadban-keltedben biztosan találkoztál már a különös, első pillantásra megmagyarázhatatlannak tűnő építménnyel.

városligeti híd

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Városliget Szépművészeti Múzeumhoz eső felében árválkodik a vörös-fehér kis híd, ami valószínűleg már sokakat megtorpanásra késztetett, hiszen látszólag teljesen értelmetlen, a fű felett magasodik.

Az ember azt gondolhatná, hogy legfeljebb esztétikai funkciója lehet, vagy a fotózkodó turisták miatt emelték. Nem is tévedhetnénk nagyobbat: a híd 1896-ban épült, és egészen 1973-ig kifejezetten fontos szerepet töltött be a belvárosban közlekedők életében.

A Városliget kis hídja

A főváros és az első közparkja - ami azt illeti, a világ egyik első közparkja - számos kisebb-nagyobb, ma már kevésbé megindokolhatónak tűnő, elfeledett funkciójú építményt rejt. A szóban forgó, vörös és fehér színekben pompázó kis híd ma a füvön áll, kilátónak túl alacsony, hídnak pedig értelmetlen. Az építmény története a 19. század végéig nyúlik vissza.

1896-ban adták át a Millenniumi Földalatti Vasutat, általánosan használt nevén a Kisföldalattit, ami a kontinentális Európa első, a világ második metróvonala, és a millenniumi ünnepségekre készült el, összesen 21 hónap alatt. Ma már a fiatalabb generációk talán nem is tudják, de egészen 1973-ig a Szépművészeti Múzeumtól a végállomásig, azaz a Széchenyi Fürdőig a kocsik a felszínen közlekedtek mintegy 460 méteren át, megkerülve a tavat. A síneken balesetvédelmi okokból nem lehetett átkelni, éppen ezért az Állatkert állomásnál egy kisebb felüljárót létesítettek.

Amikor a főváros Buda és Pest egyesítésének századik évfordulójára készülődött, felmerült, hogy meghosszabbítják, és teljesen a föld alá vezetik a vonalat. A tervből valóság lett, a vonal fejlesztésekor és az Állatkerti körút átalakításakor betemették a felszíni szakaszt. 1973. december 30-án nyílt meg az új végállomás a Mexikói úton, és a régi kocsikat is leváltották, helyükre a sárga színű Ganz motorvonatok kerültek. A felüljárót azonban szerencsére nem bontották el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Technikai újítások jellemezték

A titokzatos, mérsékelten díszes híd ma már műemlék. Értékét amellett, hogy bepillantást enged a főváros közlekedésének érdekes történelmébe, az is adja, hogy az építésekor korszerű technikai újításokat is felhasználtak. A földalatti vasút, illetve a hozzá szükséges építmények tervezésével, kivitelezésével Wünsch Róbert budapesti vállalkozót bízták meg, aki a mára már a leggyakoribb építési anyagnak számtó, akkoriban viszont újdonságot jelentő vasbetont is előszeretettel használta.

A felüljárót az általa szabadalmaztatott technikával építették, a betonba vasháló helyett nagy méretű vasbetéteket építettek. A híd tervezéséért Brüggermann György felelt. A kicsi híd nyílása mindössze 10,7 méter, szélessége 2,6 méter. 2006-ban felújították, ekkor kapta mai színét, korábban sokáig sárga volt. Wünsch Róbert emlékére táblát helyeztek el rajta.

Kisváros a városban - Ilyen ma a Jancsi-telep

Elég pár pillantást vetni a házikókra, és máris látni, hogy régóta állnak itt, és egységes terv alapján épültek. Valóban így van: ez a rész a Jancsi-telep, ami a 19. század végén épült a MÁV dolgozói számára a német és az angol kertvárosok mintájára, minden igényt kielégítően.

Tudod, hol van a Jancsi-telep Budapesten? A MÁV építette negyed olyan, mint egy kisváros a városban

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Kiemelt kép: Járfás Eszter/Femina. Képek: Fortepan/FŐMTERV, Járfás Eszter.)

Ezt is szeretjük