Így néznének ki a városok az emberiség kihalása után: apokaliptikus hangulat uralkodik a településeken

Feltehetően így néznének ki a városok az emberiség eltűnése után, mikor a természet visszahódítja a régi területeit.

Városok az emberiség után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Apokaliptikus hangulatot idéznek azok a városok, ahol régen virágzó élet zajlott, azonban mára különböző okok miatt elnéptelenedtek.

Külön érdekesség, hogy bizonyos településeken, noha már szó szerint a természet az úr, még mindig vannak helyi lakosok, akik semmi pénzért nem hagynák ott hőn szeretett városukat.

Elnéptelenedett városok

A tömeges elvándorlásnak több oka is lehet, legtöbbször a térség nem tudja biztosítani a megélhetéshez szükséges erőforrásokat vagy munkahelyeket, de az sem ritka, hogy valamilyen természeti katasztrófa folytán ürülnek ki egész városok. Azonban mihelyst az ember kitette a lábát valahonnan, szinte azonnal benyomul a természet, és meglepő gyorsasággal hódítja vissza régi területeit. Ám a természet nem rombolva foglalja el az elhagyott részeket, hanem belesimul, felveszi az ember alkotta mesterséges formákat, amiknek köszönhetően varázslatos mesebeli tájak alakultak ki.

Shengshan-sziget Kínában

A kelet-kínai Shengshan szigetén található Houtouwan apró faluja, aminek panelházait és egyéb épületeit egészen elképesztő módon hódított vissza természet. A régi halászfaluban hajdanán több ezren laktak, azonban ma már csak egy tucatnyian élnek itt. A BBC szerint az 1990-es években kezdett elnéptelenedni a falu, amikor az oktatás színvonala drasztikusan lecsökkent. Azonban ahogy 1994-től a helyi növényzet elkezdte behálózni a lakatlan épületeket, fantasztikus formák alakultak, ami természetesen a turisták figyelmet is felkeltette.

Houtouwan faluja.
Houtouwan faluja.
Fotó: Getty Images Hungary

A namíbiai város, amit a homok nyelt el

Egykoron virágzó oázist jelentett Kolmanskop városa a Namíb-sivatagban, azonban közel száz évvel az emberek távozása után a homok szinte elnyelte az üresen kongó házakat. A település hajdanán egy bányaváros volt, ahol német gyémántbányászok laktak. Miután kiürült a régió az értékes ásványból, 1954-ben teljesen elnéptelenedett. Különleges kinézete miatt ma már szintén turistalátványosságként tartják számon, illetve több filmforgatás helyszíneként is használták.

Kolmanskop városa.
Kolmanskop városa.
Fotó: Getty Images Hungary

Malmok völgye Olaszországban

Olaszországban, Sorrento kikötővárosában található a Malmok völgye. Ezen a különleges hangulatú területen egy magányos lisztmalom őrzi a régi idők emlékét. A nedves éghajlatnak köszönhetően olyan mikroklíma alakult ki, ami elősegítette a növényzet gyors elburjánzását, így pár év alatt szinte minden részén benőtték. Ma már a turisták közelről is megtekinthetik a hatalmas épületet, de felülről nézve is lélegzetelállító látványt nyújt.

Sorrento, Malmok völgye.
Sorrento, Malmok völgye.
Fotó: Getty Images Hungary

Az indiai Ross Island romjai

A Ross-Andaman és Nicobar szigeteken még a brit gyarmatosítás korában építettek főhadiszállásokat. Azonban az 1940-es évek óta lakatlanok, mivel az épületeket földrengés rombolta le. Ennek köszönhetően ma már a fák gyökereikkel és törzsükkel ölelik körbe a régi bázis emlékeit, semmihez nem fogható alakzatokat formálva ezzel. Ma már turistalátogatásokat is szerveznek a különös szigetekre.

Ross Island romjai.
Ross Island romjai.
Fotó: Getty Images Hungary

Katasztrófa sújtotta argentin turistaváros

Az Epecuén-tó partján fekszik Villa Epecuén, az argentin turistaváros, ahol még a mai napig nyüzsgő élet lenne, hogyha nem következett volna be egy előre nem látható katasztrófa. A folyamatos esőzéseknek köszöntően a gyógyvízéről híres tó vize hirtelen megemelkedett.

Villa Epecuén.
Villa Epecuén.
Fotó: pixabay / DiegoUbiria

1985-ben a védőgátat átszakítva elárasztotta a kisvárost, minden több méter mélyre került a víz alá. A víz szintje egészen 1993-ig emelkedett, ekkor már 10 méter mélyre süllyedtek a régi házak. Azonban váratlanul, 2009-ben, a városnak egy része újra előbukkant, viszont a sós víz a növényeket és az ingatlanokat szinte teljesen elpusztította.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így néz ki most a csernobili atomerőmű környéke

Többnapos túrára is lehet jelentkezni a csernobili atomkatasztrófa különböző zónáiba, de már egy nap alatt is döbbenetes helyeket lehet megismerni, ahol a múlt kísértetei még mindig őrzik magukban a régió sötét emlékeit.

Így néz ki most a csernobili atomerőmű környéke - Magyar fotós mutatja meg a szellemvidéket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, pixabay, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük