A magyar szellemfaluban hatalmas élet van, bár egyetlen lakója sincs
Vágotpuszta a turistautak fontos, de kicsike centruma.

vagotpuszta cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon nagyon sok apró falucska található, melyek legtöbbjében sajnos folyamatosan csökken a lakók száma. 140-nél is több olyan törpetelepülés van, ahol százan sem élnek, de sajnos teljesen elnéptelenedett szellemfalu is bőven akad. Gyakorlatilag ezek közé tartozik Vágotpuszta is.

Vágotpusztának hivatalosan nincs egy lakosa sem, ugyanis a kilenc házikóból álló falu a KSH szerint 732 főt számláló Mánfa településrésze, önállósága megszűnt. Hiába tartozik azonban Magyarország legkisebb, legeldugottabb helyei közé, jó néhány turista megfordul itt.

Vágotpuszta nevezetességei

Vágotpuszta a Mecsek hegyei között, több mint négyszáz méteres tengerszint feletti magasságban fekszik egy dimbes-dombos, erdős tájon. A falucska eredetileg is nagyon apró volt, hiszen mindössze néhány házból és egy csárdából állt, mely azokat szolgálta ki, akik a Vágotpusztán át haladó úton jártak. Idővel azonban másfelé terelődött a forgalom, és a település veszített jelentőségéből. A német és magyar lakók elvándoroltak. Az üres házak azonban új szerepet kaptak.

vagotpuszta 1

Vágotpuszta ma a környék páratlan szépségének köszönhetően üdülőtelepüléssé alakult. A friss levegő, a csend és a környék rendezettsége miatt a túrázók szívesen szállnak meg a házakban. Az ingatlanok másik része csak magánhasználatra fenntartott hétvégi ház. A túrázók mellett sokan jógázni érkeznek a békés vidékre.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A túrások számára komoly vonzerőt jelent, hogy a faluból tisztán látszik a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő, melyet a legtöbben nemcsak a tetejéről nyíló kilátás miatt keresnek fel, de azért is, mert a hegy oldalán egy pompás, több száz éves szelídgesztenyefákból álló erdőn visz keresztül az út.  Vágotpuszta panorámájához emellett hozzátartozik a Hármashegy látképe is, melynek csipkézett gerince Hosszúhetény fölött magasodik.

vagotpuszta 2

A falu további nevezetességei közé tartozik tiszta vizű kútja és a harangláb, valamint a képen látható tábla, mely mutatja a Vágotpusztán találkozó turistautak irányát. A falucska központi elhelyezkedésének köszönhetően tökéletes célpont, ha a Mecsek legszebb tájait szeretnéd bejárni.

A Kéktúra legszebb szakaszai

Csak keveseknek adatik meg, hogy a teljes Kéktúrát teljesítsék, míg a többség csak egy-egy szakaszt tud végigjárni. Mutatjuk, melyik részekre érdemes menni, ha csakis a legszebb részekre vagy kíváncsi!

A képek forrása: indafoto.hu / lagi, lászló lovag.

Ezt is szeretjük