Kihaló falvak Magyarországon: 3 hely, ahol már 50-en se élnek, pedig gyönyörű

Hatalmas veszteség lenne, ha egyszer végleg eltűnnének.

bakonysag
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint majdnem 150 olyan falu van, melynek népessége nem éri el még a száz főt sem. Az apró települések legtöbbje ráadásul általában idős emberek otthona, így a lakosság folyamatosan fogy.

A legkisebb falvak közül csaknem 50 olyan van, melynek lélekszáma alig vagy egyáltalán nem haladja meg 50 főt. Ezek azok, amelyeket a leginkább veszélyeztet a kihalás, azaz, hogy üres szellemfalvakká válnak. Mutatunk három olyan települést, amelyek kicsi méretük ellenére is nagyon szépek, így akár a turizmus lehet az egyik dolog, mely megmenti őket az eltűnéstől.

Bakonyság

Bakonyság apró falucskája a KSH 2015-ös adatai szerint már csak 44 fővel rendelkezik, noha a falu lakossága 30 éve még bőven meghaladta a százat. A falu saját honlapja szerint azonban azóta 82-en laknak itt, míg másutt 106 főről számolnak be, mégis, ami az adatok közt biztosnak látszik, hogy Bakonyság egészen apró.

Az Észak-Bakonyban, a dombos vidék és a Kisalföld találkozásánál fekvő zsákfalu egyik legnagyobb turistacsalogató ereje a töretlen, békés csend. Nem ez azonban az egyetlen. A település első említése az 1300-as évekből származik, így igazán ősi múltra tekint vissza a környék.

bakonysag2

Bakonyság épületei jól karban vannak tartva, sok a hagyományos képet őrző tornácos parasztház, míg a település maga tele van virágokkal, padokkal, parkos helyekkel. Az érkező turistákat a vendégházban családias hangulat és egy összetartó kis közösség üdvözli.

A falucskában érdemes nagyokat sétálni, különösen a szőlőskertek felé, majd meglátogatni a Kossuth-kápolnát és a templomot is, aztán bejárni néhányat a környék szépséges bakonyi útvonalai közül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Márokföld

A Zala megyei Márokföld lakossága a 2016-os adatok szerint 38-ra csökkent. A szlovén-magyar határ közelében elterülő picurka település már a 14. században is létezett és virult. A makacs lakók a történelem során az igen erős ellenreformáció közepette is kitartottak református vallásuk mellett, melyet a legtöbben máig őriznek. A falucska fejlődését a trianoni határok meghúzása vetette vissza, majd a betelepülések leálltával a lakosság 1996-tól kezdett rohamosan fogyni, noha körülbelül 230 fő is lakott itt egy évszázaddal korábban. 

Mára azonban ez megváltozni látszik. Márokföld lakossága azóta végre ismét talán meghaladja az 50 főt, köszönhetően a nagyon jelentős fejlődésnek. A falu tudatosan igyekszik fordítani a szerencséjén, és a vidéki csendre, jó levegőre építve igyekszik turistákat és nyugalomra vágyó új lakókat vonzani. Céljuk, hogy hamarosan ne legyen Márokföldön üres, düledező ház.

marokfold

A vendégek számára igen vonzó újdonságok egyike a Márokföldi Levendulás, ahol szedd magad akciók keretében lehet gyűjteni a gyógynövényekből. Az Energiapark megépítésében természetgyógyász és más szakértő is részt vett, így egy 24+1 energiapont mentén húzódó, feltöltődésre tökéletes sétát jelöltek ki a környéken. A Tündérkertben örökségvédő gyümölcstermesztéssel, azaz hagyományos fajtákkal és eljárásokkal lehet ismerkedni.

Természetesen Márokföld egyik legszebb történelmi múltra visszatekintő emlékét, a csaknem százéves haranglábat és benne a gyönyörűen zengő 117 kilós harangot is megmutatják a turistáknak. A pihenőparkban a túrázók szusszanhatnak egy rövidet, a sökfás temető a falu különleges hagyományainak egy szelete, melyekről a falumúzeum tavasztól őszig tartó kiállításai során többet is megtudhatsz. A további látnivalók közé tartozik az ország első Természetművészet Parkja, egy étterem, egy vendégház, a jurtatábor, ahol akár meg is szállhatsz, sőt, egy kalandpark is elkészült, terepíjászati lehetőséggel.

5 aprócska település a Balaton mellett

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sénye

A szintén Zala megyei Sénye zsákfalu, mely Sümeg és Keszthely között terül el egy szőlőskertekkel borított, dimbes-dombos vidéken. 2016-ban mindössze 31 sényei lakos volt, noha ez a falu még ősibb, mint Bakonyság: először a 13. században esik említés a feljegyzésekben róla. A falu lakói részben német, részben magyar ajkúak, ám akadnak sajnos üres, romos házak is.

senye

A település nagyobbik része azonban szépen karban van tartva. Az egyik legfőbb nevezetesség a színes üveggel ellátott Kemence-kápolna, de akad működő, látogatható fazekasműhely, kiállított tűzoltókocsi és meseszépen rendben tartott tornácos házak. 

A képek forrása: indafoto.hu / Templomok, Galocs, Teteneverdle.

Ezt is szeretjük