Velem: egy meseszép magyar falucska, ahol gyógyerővel bír a levegő, és a helyiek finomságokat készítenek
Nemcsak klimatikus gyógyhely, de pincék és egy remek pálinkafőzde otthona is.

hosok kapuja
beauty and style
Top olvasott cikkek

Velem az Alpokalja egyik legszebb faluja, mely Szombathelytől északra, a Kőszegi-hegység lábánál, idilli természeti környezetben fekszik.

Az alig több mint háromszáz lelket számláló falucskát azonban nemcsak a környék szépsége miatt érdemes meglátogatni, de a helyiek gazdag hagyományaival is hatalmas élmény megismerkedni.

Velem természeti kincsei

Ha egy városból indulva megérkezel Velem községébe, rögtön feltűnhet, hogy milyen tiszta és friss itt a levegő. Ez nem csak a légszennyezés hiánya. Velem ugyanis klimatikus gyógyhely, melynek levegője a légzőszervi betegségekben szenvedők számára bír gyógyító hatással, ám azoknak is nagyon jólesik, akik szeretnének a környéken túrázni.

velemi kilatas

Velem az Írottkő Natúrpark része, mely a Nyugat-Dunántúl számos látványosságát foglalja össze. Célja a települések természeti és kulturális javainak őrzése és az idegenforgalom összehangolt fejlesztése. Velem környéke részben ennek köszönhetően szuperül kiépített, a számos természeti csoda között keresztül-kasul járnak a túrautak.

velem szent vid hegy

A Szent Vid-hegy közvetlenül a falu fölött magasodik. A már az ősi időkben is lakott hely gazdag régészeti lelőhely, ahonnan egy világszerte híres aranydiadém és más aranytárgyak is előkerültek. A Kultúrák hegye tanösvényt végigjárva az itt élt népek történetével is megismerkedhetsz. A hegy tetején ezután a Szent Vid-kápolna vár, mely a környék híres búcsújáró helye.

szent vid

A közelben folyó Szerdahelyi-patak völgye szintén kellemes sétát ígér, ahol a Nuschy-sétányt és vasas vizet adó Vaskút környékét járhatod be. Ha ennél messzebbre is szívesen indulsz, akkor Velem körül az erdőket járva felmehetsz a környék legmagasabb csúcsára, az Írottkőre, vagy felkeresheted a Hétforrást, a Kálvária-hegyet és az Óház-kilátót is többek között.  

A velemi kulturális értékek

Velemet szinte magáért a faluképért is érdemes lenne meglátogatni. A rendezett kis utcácskák, a csinos, hagyományos házak között áll a legfelső képen látható Hősök kapuja, melyet a világháborúkban elesettek emlékére emeltek, ám ma közösségi rendezvények szerveződnek körülötte.

garabonciasok

Kicsit odébb áll az egykori velemi alkotóház, mellette pedig az a hely, ahol a II. világháború alatt egy rövid ideig a magyar koronát őrizték. A Riti-malom vagy Sulter-malom Velem vízimalma, ami ma már sajnos nem működik, de kívülről még érdemes megnézni.

novakfalva

A Velembe érkező turisták szállást legkönnyebben a községhez hozzáépült kicsike üdülőfaluban, Novákfalván találhatnak, ahol étterem, pince, millenniumi emlékpark, sőt, a hagyományos állatfajtákat bemutató vadaspark is van.

velemi termekek

A Pák-dűlőnél Velem fehérre meszelt, csodaszép pincéit fedezheted fel, ahol a pincelátogatások során nemcsak számos finom italt kóstolhatsz, de a fröccs történetéről is hallhatsz. Nem ez az egyetlen isteni velemi ital azonban. A falu ugyanis egy százéves pálinkafőzdével is büszkélkedhet, melyben helyiek állítanak elő kiváló minőségű, szubalpin klímán érlelt, hagyományos és erdei gyümölcsök felhasználásával készült kisüsti pálinkákat. 

Velem gasztronómiai kincsei közé tartozik a gesztenye is. Az évente tartott Velemi Gesztenyenapokra idén október 7-8-án kerül sor, ahol minden évben rengeteg finomságot lehet megkóstolni.

Egy másik gyönyörű falu remek pincékkel

Császártöltésen a löszös partba fúrt pincék hosszú utcasorokat alkotnak, így hatalmas kínálatból válogathatnak az ide érkező kíváncsi turisták.

Ezt is szeretjük