Velem: egy meseszép magyar falucska, ahol gyógyerővel bír a levegő, és a helyiek finomságokat készítenek

Nemcsak klimatikus gyógyhely, de pincék és egy remek pálinkafőzde otthona is.

Velem
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Velem az Alpokalja egyik legszebb faluja, mely Szombathelytől északra, a Kőszegi-hegység lábánál, idilli természeti környezetben fekszik.

Az alig több mint háromszáz lelket számláló falucskát azonban nemcsak a környék szépsége miatt érdemes meglátogatni, de a helyiek gazdag hagyományaival is hatalmas élmény megismerkedni.

Velem természeti kincsei

Ha egy városból indulva megérkezel Velem községébe, rögtön feltűnhet, hogy milyen tiszta és friss itt a levegő. Ez nem csak a légszennyezés hiánya. Velem ugyanis klimatikus gyógyhely, melynek levegője a légzőszervi betegségekben szenvedők számára bír gyógyító hatással, ám azoknak is nagyon jólesik, akik szeretnének a környéken túrázni.

velemi kilatas

Velem az Írottkő Natúrpark része, mely a Nyugat-Dunántúl számos látványosságát foglalja össze. Célja a települések természeti és kulturális javainak őrzése és az idegenforgalom összehangolt fejlesztése. Velem környéke részben ennek köszönhetően szuperül kiépített, a számos természeti csoda között keresztül-kasul járnak a túrautak.

velem szent vid hegy

A Szent Vid-hegy közvetlenül a falu fölött magasodik. A már az ősi időkben is lakott hely gazdag régészeti lelőhely, ahonnan egy világszerte híres aranydiadém és más aranytárgyak is előkerültek. A Kultúrák hegye tanösvényt végigjárva az itt élt népek történetével is megismerkedhetsz. A hegy tetején ezután a Szent Vid-kápolna vár, mely a környék híres búcsújáró helye.

szent vid

A közelben folyó Szerdahelyi-patak völgye szintén kellemes sétát ígér, ahol a Nuschy-sétányt és vasas vizet adó Vaskút környékét járhatod be. Ha ennél messzebbre is szívesen indulsz, akkor Velem körül az erdőket járva felmehetsz a környék legmagasabb csúcsára, az Írottkőre, vagy felkeresheted a Hétforrást, a Kálvária-hegyet és az Óház-kilátót is többek között.  

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A velemi kulturális értékek

Velemet szinte magáért a faluképért is érdemes lenne meglátogatni. A rendezett kis utcácskák, a csinos, hagyományos házak között áll a legfelső képen látható Hősök kapuja, melyet a világháborúkban elesettek emlékére emeltek, ám ma közösségi rendezvények szerveződnek körülötte.

garabonciasok

Kicsit odébb áll az egykori velemi alkotóház, mellette pedig az a hely, ahol a II. világháború alatt egy rövid ideig a magyar koronát őrizték. A Riti-malom vagy Sulter-malom Velem vízimalma, ami ma már sajnos nem működik, de kívülről még érdemes megnézni.

novakfalva

A Velembe érkező turisták szállást legkönnyebben a községhez hozzáépült kicsike üdülőfaluban, Novákfalván találhatnak, ahol étterem, pince, millenniumi emlékpark, sőt, a hagyományos állatfajtákat bemutató vadaspark is van.

velemi termekek

A Pák-dűlőnél Velem fehérre meszelt, csodaszép pincéit fedezheted fel, ahol a pincelátogatások során nemcsak számos finom italt kóstolhatsz, de a fröccs történetéről is hallhatsz. Nem ez az egyetlen isteni velemi ital azonban. A falu ugyanis egy százéves pálinkafőzdével is büszkélkedhet, melyben helyiek állítanak elő kiváló minőségű, szubalpin klímán érlelt, hagyományos és erdei gyümölcsök felhasználásával készült kisüsti pálinkákat. 

Velem gasztronómiai kincsei közé tartozik a gesztenye is. Az évente tartott Velemi Gesztenyenapokra idén október 7-8-án kerül sor, ahol minden évben rengeteg finomságot lehet megkóstolni.

Egy másik gyönyörű falu remek pincékkel

Császártöltésen a löszös partba fúrt pincék hosszú utcasorokat alkotnak, így hatalmas kínálatból válogathatnak az ide érkező kíváncsi turisták.

Császártöltés

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük