Kandász Andrea ajánlásával: a világ legjobb vadpörköltjei, bor és hagyományok egy lenyűgöző városban (x)
Zalaegerszegen készítik el a világ legtöbb vadpörköltjét ugyanazon a napon. Irány az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál!

kandasztravel-vadporkolt-feszt-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Madarakkal táncoló solymász, szüreti felvonulás Bor- és Mézlovagrendekkel, vadfőző verseny kőkorszaki mamutpörkölttel, vadászkutya-felvonulás, és miután mindenki jóllakott az isteni zalai vadpörkölttel és dödöllével, lehörpintve a megfelelő zalai vörössel, már játssza is a Magna Cum Laude, a Karthago és sokan mások a talpalávalót. Igazi fesztiválérzés a Országos Vadpörkölt és Borfesztivál - Zalai teríték elnevezésű rendezvényen.

A fesztivál tavaly is elképesztően jól sikerül, még Kandász Andrea is kint volt. Az eseményről készült videója pedig bárkinek kedvet csinál az idei Országos Vadpörkölt és Borfesztiválhoz:

Vadgasztronómia az erdőszélen

– Szeptember első napján, azaz pénteken érkezik a turista a zalai megyeszékhelyre. Akár autóval, vonattal vagy busszal közelíted meg a fesztivált, a csodás zalai erdők látványa adja az utazáshoz a díszletet. Zala megye egyharmadát ugyanis erdők borítják, így óriási területen zajlik a vadászati tevékenység. Az ehhez köthető hagyományokat pedig tisztelik és alázattal művelik a zalaiak. Ezért is vált Zalaegerszeg a vadgasztronómia fővárosává az elmúlt években - mondja Balaicz Zoltán polgármester. 

Immár tizedik éve válik közösségi térré a zalaegerszegi belváros. Mintha egy mediterrán ország fővárosában járnál: többezres tömeg követi a vadgasztronómia, a szőlő, a bor ünnepének felvonulását a fesztiválozóknak átadott városcentrumban. Síppal, dobbal, fúvósokkal. Az ősi szimbólumokkal - a szőlővel, kenyérrel - megtelt kosár után menetelők sorában helyiek és turisták együtt ünneplik és dicsőítik a termékenység, az élet jelképeit. 

DSC 1701 (1)

Gasztronómiai fejtágítás

Közben a konferenciatermekben majd az erdő és a vadászat szakemberei tanácskoznak a legújabb trendekről, a legfrissebb gasztronómiai ínyencségekről, ahol főzési trükköket is el lehet sajátítani. A város éttermeiben pedig a legkülönlegesebb vadételek készülnek a kóstoláshoz. Hatalmas élmény, amikor a családok hétvégén végiggrasszálnak a főutcán, megismerik és megízlelik a zalai borokat, különleges házi ételeket, vagy végigmustrálják az autentikus vásárosokat, akik bioételekkel és természetes anyagokból készült vásárfiával készülnek.

Amikor vadat kóstolsz, biztos lehetsz benne, hogy egészségeset eszel, hiszen az erdő lakói kifejezetten kerülik azokat a növényeket, amelyeket külső beavatkozás, például permet ért. A vadpörkölthöz leginkább a göcseji dödölle - alapanyagai a burgonya, vöröshagyma, liszt, zsír - illik. Ez a fesztiválozók nagy kedvence, amely hús nélkül, tejföllel is isteni. Sőt! Ha aznap nincs randid, vagy a párodat is megeteted, akkor jöhet rá a hagyma jó bőségesen. 

Közös dödöllézés :)
Közös dödöllézés :)

Csak főzni kell a jótékonykodáshoz

Alighanem a legnépszerűbb és legszórakoztatóbb program a szombat délelőtti jótékonysági vadfőzés, amelyen több száz hatfős munkatársi, baráti, családi csapat főztje kerül a Zalai Terítékre, a vadételek pedig az utcára is kimennek. A versenyre bárki nevezhet, a vadhúst, a sátrat, a gyújtóst és a tűzifát a szervezők biztosítják. Volt itt tavaly kőkorszaki tál, vörös- és fehérboros verzió, tócsnis és lepényes változat. Minden, mi szem szájnak ingere.

Egy biztos, mindenki hazagurul majd az esti koncertek után azzal a jó érzéssel, hogy a Zala Megyei Kórház Onkológiai osztályának betegeit is segítette a falatozással. A jótékonyság pedig a Kvártélyházban folytatódik, ahol az Esély udvarában a családok egy lakásbelsőben kipróbálhatják, milyen látássérültként a reggeli készülődés, hogyan várja a kerekesszékes a vendéget, hogyan kommunikálnak a siketek és hogyan dolgozik egy terápiás kutya. 

DSC 2690 (1)

A program hagyományos és értékes, amely minden évben új színekkel gazdagodik. Idén is lesz vadászruha-divatbemutató, a vadászkutya-felvonulásra pedig mindenki szívesen hozza a kedvencét, ahol végigmancsolja a várost, mosolyt és vidámságot csalva a látogatók arcára.  Emellett a fesztivál helyszíne lesz a 2021-es Vadászati Világkiállításnak is, melyet 1971 után ismét Magyarország rendez.  Mindhárom este két színpadon váltják egymást a fellépők.  A Szalonna és bandája, az USEME, a Magna Cum Laude, a Szeder, a Retróleum örökzöld slágerekkel, majd a Maxima, a FISH, Odett, Harangláb és a Turán, de jön a Petruska, és Ferenczi György is ott lesz az Első Pesti Rackákkal.

A háromnapos dínom-dánom közben, szeptember 1-3. között a további látnivalók:

  • TV-torony
  • Gébárti-tó
  • Aquaciti
  • Falumúzeum
  • a Hevesi Sándor Színház előadásai 
  • Göcseji Múzeum
  • Dísz tér 
  • Földön járó toronyóra 
  • Zalaegerszegi Hangverseny- és Kiállítóterem
További részletes információk a weboldalon és az esemény Facebook-oldalán olvashatók. 

Ezt is szeretjük