Utazz fillérekért: hétvége 6000 forintból
Irány a magyar Toszkána!
Csodás panoráma, színpompás táj - paradicsomi vidék, melynek szépsége a külföldi csodákkal vetekszik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tartják, a Balaton-felvidéki Káli-medencét jókedvében teremtette az Isten, hozzá fogható eleven, paradicsomi táj pedig igen kevés létezik hazánkban. Toszkánai lankákat idéző, szőlőkkel borított, színpompás vidéke valódi menedék, ahová évről évre egyre többen látogatnak el. Ha kíváncsi vagy, mi adja e dimbes-dombos táj utánozhatatlan varázsát, járd be legszebb részeit, közöttük is a következő mesebeli településeket.

Révfülöp

Amint a helység nevéből is kitűnik, Révfülöp már a középkorban kapcsolatot jelentett az északi és a déli part között. Nem véletlen, hogy itt, Révfülöp és Balatonboglár között volt az első Balaton-átúszó verseny, és az első csavargőzös hajónk is ezen a távon járt 1846-91-ig.

A község felett őrködő Fülöp-hegyről, az itt álló kilátóból páratlan kilátás nyílik a tanúhegyekre. Ugyancsak a környező hegyek ölelésében bukkanhatsz rá az egykori ecséri templom romjaira is, ha pedig néhány kilométerrel még jobban bemerészkedsz a szárazföld belsejébe, a közeli Kővágóörs határában található kőrengeteget is felkeresheted.

Szentbékkálla

A hangulatos, apró falu határában található földtörténetünk látványos lenyomata, a kőtenger. Az egykori Pannon-tenger fenekéről felemelkedett hatalmas sziklák és kövek hevernek itt szabályos szabálytalanságban. A természet által megmunkált homokkősziklák között sétálva eléd tárul a Föld és a világegyetem történelemkönyvének egyik fontos lapja.

A mesés képződmények között is külön említést érdemel az úgynevezett ingókő, mely hatalmas tömege ellenére is oly labilis, hogy akár egy ember súlya alatt elmozdulna - erre a helyszínen tábla figyelmeztet.

Szentbékkálla sportközpontjában terep- és túralovaglásra is lehetőség nyílik, emellett itt található Magyarország egyetlen hivatalos lovaspólópályája is.

Hétvége a Káli-medencében
Ha szeretnél reggel a Káli-medence csodás panorámájában gyönyörködni, keresd fel Mindszentkállát, azon belül is a Káli Panorámaházat, ahol egy éjszakát már 3000 forintért eltölthetsz, így 6000 forintból megszervezhetsz egy varázslatos, romantikus hétvégi kiruccanást. A részletekért kattints ide! »

Salföld és Kékkút

A honfoglaló Kál harka szállásterületének szívében, Salföldön hozta létre központi bemutatóhelyét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A lankás dombokkal határolt természetvédelmi major ideális kirándulóhely gyermekes családoknak, illetve minden olyan embernek, akinek ritkán volt vagy van lehetősége háziállatok közelében lenni.

Ráadásul itt nem akármilyen jószágokat, hanem az őshonos magyar háziállatfajtákat - szürke marha, rackajuh, puli és komondor - tekintheted meg. Lehetőség nyílik lovaglásra és tereptúrára is, valamint kocsikázásra, a legkisebbek pedig a pónik nyergébe pattanva tehetnek meg néhány kört, emellett lovasbemutatók is gazdagítják a programot.

Az egyik gazdasági épületben kiállítás látogatható, melynek anyaga az 1910-30-as évek Balatonjának területeit, községeit hasonlítja össze a mai állapotokkal. Nem messze innen, Ábrahámhegy és Salföld között - az Öreg-hegy erdejének ölelésében - a meghitt hangulatú egykori pálos kolostor kínál érdekes látnivalót. Salföldtől néhány kilométerre található Kékkút, ahol a híres forrásvíz tör a felszínre. A Theodora bizánci császárnőről elnevezett frissítő ásványvizet a palackozóüzem melletti szabadon folyó kútnál bárki megkóstolhatja.

Az igazi Toszkána csodáira is kíváncsi vagy? Kattints ide, és gyönyörködj a világ egyik legromantikusabb vidékében!

Hegyestű

Zánkáról vezet fel az út a 338 méter magas Hegyestűre, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kihagyhatatlan természeti látványossága. Az óriás bazaltoszlopok tövében lépdelve a szemed láttára elevenednek meg a Föld geológiai történelemkönyvének lapjai.

A 30-50 centiméter átmérőjű, 50 méter magas bazaltoszlopok mint kővé vált orgonasípok emelkednek méltóságteljesen a mesés táj fölé. A Hegyestű tövében szabadtéri ásványgyűjtemény mutatja be a Balaton-felvidéken található képződményeket. A bazaltoszlopok tetejére kiépített út vezet, és félútról letekintve káprázatos kilátás nyílik a tájra. Megszemlélhető innen a Fonyódi-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető és a távoli Tátika-hegy is.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, missmoon.

Ezt is szeretjük