Az ország 3 gyönyörű, izgalmas nemzeti parkja
Lenyűgöző élővilág, csend, zöldellő hegyoldalak - íme, hazánk három csodás nemzeti parkja, ahová érdemes ellátogatni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet csodálatos értékeinek felfedezéséhez nem kell messzire utaznod, hiszen Magyarország nemzeti parkjai is bővelkednek az ámulatba ejtő szépségekben.

Magas hegycsúcsokat, végeláthatatlannak tűnő völgyeket, egyedi állat- és növényfajokat fedezhetsz fel, emellett pedig testileg és lelkileg is feltöltődhetsz a következő három, világszerte ismert, gyönyörű helyen.

Észak-Magyarország csodája: Bükki Nemzeti Park

Az észak-magyarországi régió hazánk természeti értékekben rendkívül gazdag területe, ahol legmagasabb hegységeink élővilágát oltalmazza többek között a Bükki Nemzeti Park is. A legnagyobb átlagmagasságú összefüggő magyar hegység, a parknak nevét kölcsönző Bükk is ezen a területen emelkedik.

A Bükki Nemzeti Park 1977 óta biztosítja a hegység természetes növény- és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását. A több mint 43 ezer hektár területű hegység 97%-át erdő borítja, felszínének mikroklímája miatt azonban rendkívül változatos az élővilága, a mediterrán és a magashegységi fajok mellett a jégkorszaki maradványfajok is helyet kapnak a nemzeti park területén.

Ha szeretnél még többet megtudni a Bükki Nemzeti Parkról, az itt található szálláshelyekről és programokról, akkor kattints ide. »

A Bükk hegység több száz barlangot számláló karsztrendszere a környék ivóvízellátásának szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, barlangjai továbbá, az Istállós-kői barlang, a Suba-lyuk vagy a Szeleta fontos régészeti lelőhelyek.

A Bükki Nemzeti Park tájain (forrás: hu.wikipedia.org, Horvabe)
A környék élővilága is páratlan. Bükki sétád során az erdőszéleken a  kankalinokban, a nyirkos szurdokvölgyek sziklás letörésein pedig a páfrányfélék változatosságában gyönyörködhetsz, májustól pedig már az orchideafélék is előbújnak, melyek közül a nagy virágú boldogasszony papucsa a Bükkben honos. Más hazai tájainktól eltérően jellemző erre a vidékre a gyors folyású patakokat kedvelő sebes pisztráng és a védett magyar márna is. Az itteni erdők egyedi madárvilága is csodálatra méltó, mely a kirándulás során felejthetetlen zenei élménnyel szolgál.

Egy szeszélyes tó ezerszínű világa: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Az Ausztria és Magyarország határán fekvő Fertő-tó manapság üdülőhely és sportközpont, ám mindenekelőtt madarak, nádasok és szikes tavak szépséges otthona. A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, melynek medencéje 20 ezer éves. A tó területének mintegy felét, a magyar oldalon 90%-át nádas borítja, egyharmadát pedig mocsári növényzet uralja.

Második legterjedelmesebb természetes állóvizünk igen szeszélyes, hiszen a tó vize a tengeréhez hasonlóan kissé sós, fenekét finom iszap borítja, illetve jellemzőek rá a nagy vízszintingadozások. A tónak több ezer éven át közvetlen kapcsolata volt a Hansággal, ám a Hansági-főcsatorna és a zsiliprendszer létrehozását követően hatalmas területek szikesedtek el.

Manapság már külön világot képez a tó, a nádasok, a szikesek és a szikes tavak élővilága. Az összezsugorodott Fertő-tó vizében mára 28 halfaj maradt, melyek közül a réti csík, a süllő, a lápi póc, a csuka és a fertői nyurga ponty a legértékesebb. A nádasok kecses lakója a nemzeti park címerében is szereplő nagy kócsag, a kanalas gém, a vörös gém, a bölömbika, és itt költ még a barna rétihéja is.

Ha szeretnél még többet megtudni a nemzeti parkról, az itt található szálláslehetőségekről és programokról, akkor kattints ide. »

A tájegység jellemző állata a vöröshasú unka, a levelibéka és egy igazi ritkaság, a jégkorszakból itt ragadt elevenszülő gyík. Ha szeretnél behatóbban megismerkedni a nemzeti park értékeivel, járd végig a csodás Sziki Őszirózsa Tanösvényt, melynek tájékoztató táblái segítenek az eligazodásban.

Hazánk egyik legszebb vidéke: Őrségi Nemzeti Park

A 2002-ben létesített Őrségi Nemzeti Park az Őrségen túl magában foglalja a Vendvidéket és a Rába szabályozatlan völgyét is. Az Őrség eredetileg egyöntetűen erdős táj volt, még ma is Magyarország leggazdagabb fás területe, ám ennek ellenére a Vendvidéken több mint 40 kisebb-nagyobb lápos rész is fellelhető. A Vendvidék rétjei tarka virágforgataggal fogadják a természetjárót, köszönhetően a réti kakukkszegfű, a harangvirág és a boglárka jelentette színpompának.

Ság-hegyi Tájvédelmi Körzet (forrás: onp.nemzetipark.gov.hu)

A dombok közötti rétek lakója a kockásliliom, a szibériai nőszirom, a kornistárnics, az állatok közül pedig a lápi tarkalepkének, a tűzlepkének vagy a harisnak a természetes élőhelye ez a vidék.

A bükkösök és az erdei fenyvesek oltalmat nyújtó árnya alatt él a vörös és a fekete áfonya is, a fatörzseken havasi cincérek és szarvasbogarak kószálnak, nyirkos időben pedig előmerészkedik az alpesi gőte is.

Ha szeretnél még többet megtudni a nemzeti parkról, az itt található szálláslehetőségekről és programokról, akkor kattints ide. »

A tiszta patakok és kisebb tavak vizeiben több rákfaj is megél, a partok mentén repked a csermelyszitakötő, a növények között pedig az ökörszem fészkel. Ha igazán szemfülesen figyeled a tájat a Rába folyó menti ártéri fűzligetekben, a nagyon ritka, védett hód és vidra nyomaival is találkozhatsz.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

bivalyok
  • magyar csodák
  • különleges épület

3 elbűvölő hungarikum, amit látnod kell

Ezt is szeretjük