Mézillatú tájak, világszép panorámák itthon
Festői kirándulóhelyek májusra
A természet májusra minden színét és illatát kibontja. A következő helyeken erről te is meggyőződhetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illatos és könnyű májusi délutánok tökéletes alkalmat teremtenek a kirándulással egybekötött kikapcsolódásra, legyél akár a természet, akár a kulturális kincsek vagy a történelmi látnivalók szerelmese. A következő négy helyben nem fogsz csalódni.

Ősi bükkök alatt: Bázakerettye

A Nagykanizsa és Lenti között félúton fekvő község többek között 2003-ban felújított és kibővített termálfürdőjének köszönheti jó hírnevét. Zala megye igen gazdag meleg vizű forrásokban, melyek már a 18. század óta ismeretesek, de kiaknázásuk sok helyen egyelőre csak terv. Ennek ellenére egyre bővül azon települések száma, melyek a gyógyulást keresőket várják. Bázakerettyét azonban nem csak akkor érdemes felkeresned, ha lazítani szeretnél, a település ugyanis természeti kincsekben gazdag környezetének köszönhetően a túrázók számára is ideális terep.

A községtől kellemes kirándulással - Maróc felé - érhető el a vétyemi ősbükkös, melynek erdejében az érintetlen bükkfák méltán örvendenek nagy hírnévnek. Csömödérre - északnyugat -, illetve Kistolmácsra - délre - a községet is érintő kisvasúttal lehet eljutni. Az említett kisközségeket mindenképp keresd fel, ha a kirándulás fáradalmait egy tóparti piknik formájában szeretnéd kipihenni.

Úszó szigetek világa: Őr

Őr határában terül el a Vajai-tó és -ősláp. A mintegy 75 hektáros vadvíz számos ritka növény és állat otthona, ám az igazi érdekességét mégis azok az úszó lápszigetek adják, melyek a széljárástól függően változtatják helyüket. Erről a 17. században élt török utazó és krónikás, Evlia Cselebi így ír: „E mocsárban kis rétszigetecskék vannak, és mikor szél fúj, azon szigetecskék rétje, füve, köve és fája helyéből elmozdul, és egyik oldalról a másik oldalra megy, mihelyst a szél lecsillapszik, helyén marad.”

Az Őr mellett elterülő, alföldi viszonylatban magaslatnak számító - 156 méteres - Piros-hegy akácosaiban tavasszal szorgos méhek gyűjtik a mézet, ezért a méhészek az ország minden tájáról szívesen keresik fel az erdőt, hogy a rovarok értékes kincsét megszerezzék.

Ha szeretnél betekinteni a méhészszakma rejtelmeibe, vezetővel azt is megteheted, ám a környéken tett kirándulást már azzal is különlegesebbé teheted, ha belefeledkezel az akácfák bódító májusi illatába.

Az ország cseresznyéskertje: Nagykörű

A nagyközséget - melynek területe már a kőkorban is lakott volt - Magyarország egyik cseresznyéskertjének nevezik, mert a település határában hatalmas cseresznyeültetvények terülnek el. A rendkívül ízletes nagykörűi gyümölcs mindenhol keresett csemege.

Április-május táján, amikor virágzanak a fák, páratlan élmény sétálni vagy kocsikázni a fehérbe öltözött tájon. A községben nagy figyelmet fordítanak a népi építészet emlékeinek megmentésére is, ezért az utazó a falu számos pontján találkozhat nádtetős műemlék-parasztházakkal. Ezek egyikében, a sportpálya mögötti falumúzeumban a néprajzi kiállítás mellett az itt talált kőkori leletekből összeállított gyűjtemény is látogatható. Szintén kihagyhatatlan a falu több száz éves, pontosan 1784-ben emelt római katolikus temploma is, mely barokk stílusban épült.

Fenséges panoráma: Csókakő

A Székesfehérvártól északkeletre található, közel ezerfős település - szó szerint - legnagyobb látványossága a 208 méteres hegycsúcson található Csókakő vára, mely a megye egyetlen középkori eredetű, a török időkben is használt vára. A 13. században, a tatárjárás után a Csákok birtokán épült vár - a végvárrendszer egyik fontos részeként - egykor bevehetetlen volt, köszönhetően a meredek oromnak, illetve kedvező fekvésének, ugyanis szinte az egész környéket be lehet látni a hegyről.

Az épület ma igen romos állapotban vár felújításra, a panoráma azonban változatlanul gyönyörű, a várat felkereső és a sziklára felkapaszkodó kirándulók jutalma a Vértesre nyíló igen szép kilátás lesz. A várban rendszeresen rendeznek várjátékokat, emellett akkor is érdemes felkeresned, ha az Országos Kéktúrát akarod teljesíteni, Csókakő ugyanis az útvonal része.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük