Mi lesz az utazási kedvezményekkel idén? Erre lehet számítani

Az utazás nem olcsó, szerencsére azonban még számos kedvezmény elérhető. De meddig?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül tartanak még ma is sokan az utazási kedvezmények körének szűkítésétől, hiszen az elmúlt néhány évben is volt arra példa, hogy a kormány nagymértékű változást jelentett be, a 2012-es tervek alapján például az akkori 38 kedvezmény négyre csökkent volna.

Szerencsére mindezt nem valósították meg, a kormány azonban utazási kedvezményekkel kapcsolatos nyilatkozataiban, közleményeiben rendszeresen megemlíti, hogy jelenleg csupán az utasok töredéke fizet teljes árú menetdíjat.

Reálértéken kisebb összeg jut a kedvezményekre

2013 végén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a témát érintő kérdésünkre azt válaszolta, a kedvezményrendszer átalakítása továbbra sem aktuális, 2014-ben pedig arról szóltak a hírek, hogy 2017-ig befagyasztják azon támogatási összegeket, melyeket az állam a közlekedési szolgáltató felé fizet a kedvezménnyel utazók után.

Ahogy arról tavaly év végén a Menedzsment Fórum is beszámolt, a kormány 2015-re 104 milliárd forintban határozta meg ezen összeget, ami magasabb, mint 2013-ban volt, de megegyezik a 2014-es előirányzattal. Viszont a kormány 1,8%-os inflációval számol idén, így reálértéken kevesebb támogatás jut a kedvezményes utazásra.

A lap arról is írt, hogy, bár nem lehet tudni, ez milyen hatással lesz a kedvezményekre, előfordulhat, hogy szűkítik a kedvezményezettek körét, vagy drágulnak a jegyárak, de az is lehetséges, hogy a közlekedési társaságok másként termelik majd ki a plusz költségeket.

Amit megígért a kormány

Felröppentek hírek arról is, hogy a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezménye módosulni fog, ezt azonban Velez Árpád MSZP-s politikus írásbeli kérdésére válaszolva Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján cáfolta meg, azt állítva, a kormány továbbra is meg akarja őrizni a 65 év felettiek kedvezményét. Mindezidáig a további kedvezményekkel kapcsolatban sem jelentettek be változtatási szándékot.

További jó hírt jelent, bár nem érinti szorosan az utazási kedvezmények témakörét, hogy a buszozás idén nem drágul, legalábbis az e-útdíjak miatt biztosan nem, a korábbi tervekkel ellentétben ugyanis azt mégsem terjesztik ki a buszokra.

Ezt is szeretjük