Így spórolj tízezreket
És szórakozz közben!
Szeretnél utazgatni, de félted a pénztárcád? Ne tedd! Jó, ha tudod, hogy számos jobbnál jobb kedvezmény közül válogathatsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell feltétlenül vagyonokat költened, ha külföldre szeretnél utazni. Tájékozódj az utazási és egyéb kedvezményekről, és akár tízezreket is megspórolhatsz, nem beszélve arról, hogy korábban lehetetlennek tűnő helyekre is eljuthatsz.

Utazási kártya diákoknak - és tanároknak

Ha még tanulsz, és külföldi utazást tervezel, érdemes kiváltanod nemzetközi diákigazolványodat, mellyel az országhatáron túl is részesülhetsz a diákokat megillető kedvezményekben.

Ehhez nincs szükséged másra, mint az érvényes nappali diákigazolványodra és egy szabványméretű igazolványképre.

A főiskolák és egyetemek hallgatói önkormányzatainál és diákcentrumaiban, emellett Budapesten és számos más város utazási irodáiban beszerezheted a kártyát, mely néhány perc alatt elkészül, költsége pedig csak 1800 forint.

A plasztikkártyával több mint száz ország 30 ezer elfogadóhelyén kapsz változó mértékű kedvezményeket. Nem csupán az utazások során érdemes használnod a kártyát - a vonat- és buszjegyek, valamint a helyi közlekedés áraiból is lefaraghatsz, nem beszélve például a diákszállások költségeiről -, de vidd magaddal akkor is, ha étterembe, múzeumba vagy kiállításra mész - sok esetben akár ingyenes belépésre is feljogosít. A nemzetközi diákigazolványhoz hasonló kártyát válthatsz ki abban az esetben is, ha pedagógus vagy.

Ha szeretnél többet megtudni a nemzetközi diákigazolványról és tanárkártyáról, kattints ide! »

Ha már kinőttél az iskolapadból

Külföldi utad során akkor is kaphatsz kedvezményeket, ha már nem vagy diák, de még nem töltötted be a 26. életévedet: váltsd ki az IYTC-t - International Youth Travel Card -, azaz a nemzetközi ifjúsági kártyát! Utazási irodákban juthatsz hozzá 1375 forintért, csak a személyi igazolványod és egy fotó kell hozzá. A kártya hasonló kedvezményekre jogosít fel, mint a nemzetközi diákigazolvány, tehát mindenképpen érdemes kiváltanod.

A 26 év alatti fiatalok utazási kedvezményéről és a nemzetközi ifjúsági kártyáról itt találsz bővebb információkat. »

Kedvezményes vonatjegyek mindenkinek

Ha vonattal szeretnél utazni, és a fent említett kedvezményekre már nem vagy jogosult, akkor sem kell feltétlenül teljes árú jegyet vásárolnod. A MÁV és a külföldi vasúttársaságok is számtalan kedvezménnyel és akcióval várják az utazni vágyókat. A MÁV a szomszédos országok legkedveltebb városaiba kínál igen kedvezményes jegyeket, egész évben.

Nem kerül vagyonokba az utazás, ha a bécsi karácsonyi vásárban akarod beszerezni az ajándékokat, esetleg meg szeretnéd ismerni a német nagyvárosokat, vagy csak kedved lenne pároddal egy romantikus sétához a prágai Károly-hídon. Bécsbe már 13 eurós, Berlinbe, Drezdába és Münchenbe 29, Prágába pedig már 19 eurós jegyárak mellett utazhatsz, ráadásul naponta több járat is indul Budapestről.

Ha többet szeretnél megtudni a kedvezményes vonatjegyekről, kattints ide! »

Fedezd fel Európát!

Ha nagyobb körutazást tervezel Európában, vagy egy-egy országot szeretnél alaposabban megismerni, de nem autóval vágsz neki az útnak, érdemes a vonatot választanod, hiszen rengeteg pénzt megspórolhatsz, ha InterRail bérletet vásárolsz. A bérletnek két fajtája létezik: az InterRail Global és az InterRail One Country Pass. Előbbit Európa harminc országában használhatod fel, utóbbit pedig egy adott európai országban. Mindkét típusú bérlettel egy bizonyos időintervallumon belül vonatozhatsz korlátlanul. A globális bérletet megválthatod 5, 10, 22 vagy 30 napra, az egy országosat pedig 3, 4, 6, illetve 8 napra.

A bérlettel további engedményeket kaphatsz más közlekedési társaságoknál, magánvasutaknál, hegyi vasutaknál és hajótársaságoknál is, az adott országok közlekedési múzeumát pedig ingyen látogathatod meg.

A bérletek ára országonként változik, a pontos ártáblázatot és az egyéb fontos információkat itt találod meg. »

Családi akciók

Ha családoddal szeretnél utazni, különösen érdemes utánajárnod a benneteket megillető kedvezményeknek, hiszen, ha egy vagy több gyermeket is magatokkal visztek, szinte biztos, hogy részesültök valamilyen árengedményben.

A MÁV City-Star jegyével maximum öt felnőtt és egy gyerek vagy minden felnőtt helyett két gyerek utazhat együtt kedvezményesen külföldre. Az árak úti célonként változnak, de jóval kedvezőbbek, mintha külön-külön vásárolnád meg a jegyeket.

A MÁV családoknak szóló külföldi utazási kedvezményeiről bővebb információkat itt olvashatsz. »

A légitársaságok is gondolnak a családokra: a csecsemők és a 12 év alatti gyermekek általában jelentős kedvezményeket kapnak. A szálloda kiválasztásánál is legyen fontos szempont, hogy adnak-e kedvezményt a gyerekeknek, hiszen a legtöbb hotelnél léteznek családi csomagok, hogy még egyszerűbb legyen a döntés.

Az utazás és a szállás mellett a kulturális és szórakoztató programokhoz is kedvezményesen juthattok hozzá családoddal: a múzeumok, állatkertek, vidámparkok és mozik is akciókkal várnak - bárhová mentek is, érdemes rákérdezni a lehetséges kedvezményekre.

Ezt is szeretjük