Féláron utazhatsz, és a benzinen is spórolhatsz
Utazási kártyák körképe
Léteznek kártyák, melyekkel ezreket spórolhatsz meg a közlekedésen és a belépőkön.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár ügyintézés céljából kelsz útra, akár szabadidődben utazol, bizonyára te is igyekszel lehetőség szerint pénztárcakímélő megoldásokat találni. Ha odafigyelsz, persze sokat megtakaríthatsz, ám érdemes nem csupán az árakat figyelni, hanem keresni valamilyen kiegészítő, kedvezményekre jogosító megoldást is.

Ilyen lehetőséget jelenthetnek a különböző utazási kártyák, amelyekből válogatva más és más módokon spórolhatsz az utazás költségein. A kártyákat turistaként vagy rendszeres utazóként is igénybe veheted, csak meg kell találnod a számodra legideálisabbat. A következő négy kártya például számtalan kedvezményre jogosít fel.

MÁV Start Klub kártya

Ezt a fajta utazási kártyát akkor érdemes választanod, ha viszonylag gyakran, akár naponta vagy minimum hetente utazol. A MÁV Start Klub kártya névre szóló, fényképes, biztonsági jelzésekkel ellátott plasztikkártya. Lényege, hogy egy bizonyos összegért cserébe hosszú távon részesülhetsz jegyárkedvezményben, ráadásul szombatonként plusz egy főt vihetsz magaddal 50%-os kedvezménnyel.

A kártyát megválthatod fél- vagy egyéves időtartamra is. Ha 26 éven aluli vagy, a kártya fél évre 14 900 forintba, ha 26 éven felüli vagy, 19 900 forintba kerül.

Amennyiben egy évre igényelsz ilyen utazási kártyát, és 26 évnél fiatalabb vagy, 24 900 forintot kell fizetned érte, illetve 29 900 forintot, ha már elmúltál ennyi idős.

A MÁV Start klub kártya az érvényességi ideje alatt korlátlan alkalommal igénybe vehető a MÁV és a GYSEV magyarországi szolgáltatási területén belül.

lyen kedvezményeked ad októbertől a MÁV
A MÁV számos olyan üzletpolitikai kedvezményt kínál, melyet kevesebben ismernek. Kattints ide, és tudj meg többet!

Itt másodosztályon 50%-os a kedvezmény a jegyed árából, ha pedig nemzetközi vonalon utaznál, a kedvezmény 25%. Ha első osztályon szeretnél utazni, a kedvezmény akkor is él, de különbözetet kell fizetned.

Hungary Card

Ez az utazási kártya azoknak lett kitalálva, akik szeretnek utazgatni, bejárni az ország különböző pontjait, és közben szívesen vesznek részt kulturális, illetve szabadidős programokon. Háromféle Hungary Card igényelhető, Basic, Standard és Standard Plus. Ezek eltérő áron kaphatók, az első típus 3180, a második 6350, a harmadik pedig 9970 forint. Értelemszerűen minél magasabb az ára, annál több kedvezményre jogosít fel a Hungary Card.

Általánosan elmondható az összes típusról, hogy 10-30%-os kedvezményt adnak a strandokon és termálfürdőkben - például Kiskunmajsán, Gyenesdiáson -, 10-50%-ot a múzeumjegyek árából, 20%-ot a balatoni hajójegyek árából két személyre, 10-20%-ot a szálláshelyeken a szobaárakból, illetve az a'la carte fogyasztásból, 50%-ot a Balatoncard - Balatoni Turizmus kártya árából, 20-100%-ot bizonyos rendezvénybelépők árából, valamint 10-50%-ot a fitnesztermek, kalandparkok, minigolf-pályák, gokartpályák és síoktatási órák áraiból.

Ez a legjobb Magyarországon

Nem véletlenül látogat hozzánk olyan sok külföldi turista. Megkérdeztük, mit szeretnek a legjobban Magyarországon.

MOL kártya

Ha autóval utazol, a MOL kártya lehet segítségedre a spórolásban. Az egyik legtöbb helyen előforduló hazai benzinkúthálózat saját kártyát bocsát ki - ennek több típusa is létezik -, amelyre minden egyes tankolásnál pontokat írnak jóvá amellett, hogy literenként 5 forint kedvezményt is kapsz a kiválasztott kutakon. A kártyán jóváírt pontok később forintnak felelnek meg, amit egyebek mellett üzemanyagra is elkölthetsz a MOL töltőállomásain.

Még több tipp, hogy spórolj a benzinen
Léteznek más kártyák, sőt, különféle autós praktikák is, hogy csökkenthesd a benzinköltségeket. Kattints ide, és tudj meg többet!

Érdemes az összegyűjtött pontokat olyankor levásárolni, amikor például olcsóbban akarsz kihozni egy utazást. Így például, ha kártyádon van 5000 forintnak megfelelő pontszám, akkor tankolhatsz belőle körülbelül 10-12 liter üzemanyagot anélkül, hogy a pénztárcádat kinyitnád.

Budapest Kártya

A Budapest Kártya azoknak készült, akik a fővárosban szeretnének eltölteni néhány napot turistaként, illetve ez idő alatt megnéznék a nevezetességeket, múzeumokba mennének, hajóznának, éttermekbe, fürdőkbe látogatnának el. A kártya ugyanis ilyen jellegű tevékenységek árából ad kedvezményt.

A kártya háromféle időtartamra, 24, 48 és 72 órára vásárolható meg, 4500, 7500 és 8900 forintért. Ingyenesen lehet vele használni a tömegközlekedést, és 10-50%-os kedvezményt lehet igénybe venni 70 helyen - ezek közé tartozik például a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, az Aquincumi Múzeum vagy éppen a Csodák Palotája.

Facebook-kép: MTI.

Ezt is szeretjük